Właśnie zastanawiam się nad wersją bez stabilizacji, czy na takich krótkich ogniskowych jest konieczna?
Wersja do druku
Właśnie zastanawiam się nad wersją bez stabilizacji, czy na takich krótkich ogniskowych jest konieczna?
i skocz szybko na kurs liturgiczny
Hehe, mam zapewnienie, że ksiądz nie będzie robił przeszkód.
Tutaj znajdują się zdjęcia z wnętrza kościoła Jak widzicie wykonywanie zdjęć z wyżej proponowanym sprzętem w takim miejscu?
Nie jest tragicznie,ciemnicy strasznej nie ma wiec dasz rade :)
Witam,
Mam problem z doborem sprzętu, dokonałem już po części wyboru decydując się na C28 f/1.8. Wybór owego szkła niestety skreśla mnie z kupna lampy (nie chcę się pakować w jakieś podróby, zdecydowałem na 430EX). Po przejrzeniu kilku wątków wpadł pomysł Tamrona 17-50mm f/2.8, decydując się na niego zaoszczędzam coś koło 500-600pln na błyskotkę, ale tracę przy okazji plastykę i światło stałki.
Gdyby to wybór stał po waszej stronie, na co byście się zdecydowali?
Jak do ślubów, to osobiście nie widzę innego wyjścia niż zakupić lampę nawet kosztem lepszego szkła. Może część zdjęć nie będzie taka piękna jakby mogła być z tej twojej jasnej stałki, ale druga część będzie dobrze doświetlona ze znośnym światłem, inaczej by była albo niedoświetlona albo z ohydnymi cieniami i blinkami od wbudowanej.
Feudos - a jak 1.8 twojej stałki będzie mało, to co zrobisz ?
28 to na cropie czy FF?
Domyślam się, że na cropie (bo myślisz o T17-50), to ani szeroko, ani wąsko, dlatego z 1 szt stałki nawet najlepszej za dużo nie zdziałasz.
Tamron 17-50 jest chyba najlepszym rozwiązaniem niskobudżetowym, a jak kościół w miarę jasny i ślub za dnia to nawet i f/2,8 można odpękać na wyższym ISO, a jest dość ostry od f/2,8.
Na sali lampa jest praktycznie niezbędna.
zreszta robiąc samym 28 bedzie to wygladać zbyt monotonnie, jak bys mial komplet 28 i 85 1.8 to by było ok,myślę że jak byś miał odpowiedni zapas miejsca to jakoś byś obleciał tym 28
Wiem,i co myslisz ze nie dał by rady?Cytat:
Ale on ma w stopce cropa!
Ja myśle że by dał,mając trochę miejsca i pomysłu w głowie
nie wiem,dlatego napisałem że gdyby miał,a kita fakt albo pozyczyc od kogos albo kupic za 200złCytat:
A skąd wiesz ze będzie je miał?
Witam mam pytanie czy pracujecie non stop na dwa body i tu pytanie czy jedynym wyjściem to Reporter y elite czy raczej jedno body a drugie w totalnym zapasie?
A zabieranie się za fotografowanie ślubu bez doświadczenia to dobry pomysł ;)Cytat:
Zamieszczone przez Mad_Mac
Na dwa jest wygodniej...Cytat:
Zamieszczone przez manfred1
A jak już na dwa to właśnie tego typu szelki są jedynym słusznym rozwiązaniem moim zdaniem.
Jednak jesli drugie body ma tylko wesolo dyndac albo byc uzywane mocno sporadyczni, to raczej mija sie z celem taki system.
ehh jak to możliwe że jest ponad 700 stron wątku a po przeczytaniu "większości" mam taką dziurę jak przed tym... ?
Do rzeczy, wyprzedałem się ze starego systemu, dołożyłem kilka $ i chcę zainwestować na lata w sprzęt który będzie mi się zwracał z nawiązką.
Jeśli chodzi o aparat wybrałem 5D Mark 2 - tu akurat głos forum jest raczej jednogłośny, problemu nie było.
Tym bardziej że już dłuższy czas sobie o nim czytam.
Problem leży w obiektywie(-ach)
Specjalnie piszę w tym wątku bo sprzęt głównie w tej dziedzinie będę używał + oczywiście wakacje, zwiedzanie + plener i portrety + reportaż (mniej więcej w tej kolejności)
Stoję na rozwidleniu dwóch drug i nie wiem którą podążyć
opcja1: kupuję 24-70 i w przyszłym roku 70-200 (raczej f4) + 85 f1.8 - czyli suma sumarum idę całkowicie w zoomy
opcja2: kupuję 24-105 + lampę 580, odkładam znów dzengi i w przyszłym roku na początku dokupuję 24 bądź 35 f1.4L - i z czasem idę w stałki (85, 50)
Strasznie nie lubię dublować ogniskowych, i chciałbym jednak uniknąć pojawienia się za 2,3 miesiące na giełdzie z obiektywem który jednak wolałbym zamienić na inny...
Na dzień dobry niestety nie jestem w stanie kupić marka i stałki stąd w opcji 1&2 na początek zoom
Dzięki z góry za rady
Lampę do opcji 1 też sobie dołóż (i do jakiejkolwiek innej jaką będziesz robił)
Jakie będziesz miał drugie body ?
Szczerze, o potrzebie drugiego body oświeciłem się czytając te forum :)
Do tej pory kilka wesel (iwyłącznie moich przyjaciół/rodziny) obskoczyłem jednym body z dwoma - trzema obiektywami - co 2 godziny latając na górę do laptopa i zgrywając fotki:)
Sądziłem że lepiej inwestować w szklarnie niż w drugie body.
Oj nie przezorny byłem :) z czasem (być może za rok) na pewno o tym pomyślę - na tę chwilę nie wchodzi w grę
pozdr.
Ja puki co też wybrał bym opcje numer 1,ale koniecznie lampa chociaz by 430exII na początek
tak, nie napisałem tego ale w opcji nr 1 czy 2 będzie lampa 580.
I zmień avatar bo czytam wątek po kolacji i się mi w żołądku przewraca ;-)
5Dmk2,
35L+85 1.8+zenitar fisheye,
580ex,
16-35IIL
24L
50 1.4 + 135L
IMO na śluby to tylko w tej kolejności ;) Na backup polecam starą piątkę.
Zoomy bym odpuścił, chyba że zamierzasz więcej focić poza ślubami niż na samych ślubach.
mam pytanie do userów, która pucha ma mniejsze (przyjemniejsze ;) ) szumy: 5DmII czy 1DmIII? Mam 5DmI i właśnie się dowiedziałem, że mII jest w kwestii szumów (i/lub wysokich czułości) o wiele lepszy. Zastanawiam się powoli nad zakupem nowszej puszki, stara piątka będzie powoli spełniała rolę backupa.
Imo lepiej klasyczny zestaw 24 + 85, 35 to jednak czasem za wąsko
streaker, mówisz o wersji 2 ? Myślałem o niej ale ta cena :/
35 mm to klasyczna ogniskowa dla reporterki ... mnogość dostępnych ogniskowych powoduje ze nie możemy sie zdecydować ale ... no coz ... nauka kadrowania to podstawa
Zgodzę się z tym iż 35 jako najszerszy obiektyw na weselu to kiepski pomysł.
Czyli za radą KrzysiekT dokupić jakiś szeroki obiektyw ?
- Canon EF 15 mm
- Samyang 14 mm
- Sigma 12-24mm
ehh i kolejne $ :D
Jak dla mnie to Canon 15 2.8 tylko
Sigme mam, ciemnica jak sku**** i do tego winietowanie takie, że 24 1.4 II się chowa :] a samyang, no cóż, jak zdzierżysz dystorsje falistą i brak AF to też od bidy będzie :)
A co do szumów, to również uważam, że 5d2 bije 5d1 i 1d3
Dokładnie tak,tyle że tak jak wiele razy już mówiono jednak 5dmkII ma jak by troszkę ładniejszy obrazek,jak to mówią bardziej ,,plastyczny"Cytat:
A co do szumów, to również uważam, że 5d2 bije 5d1 i 1d3
Witam
Prosta sprawa - robię portrety, raz po raz śluby - miałem 400D i 50D, rybke, T 12-24, 30 1.4, 50 1.4, 85 1.8
Jednak w potrzebie $ musiałem wszystko sprzedać, ale tylko na czas zimowy :???:
Mimo tego coraz więcej chętnych jest więc dla poprawności i bezpieczeństwa rejestruję to jako działalność.
Fundusze na nowy rok już ładnie sie zbierają i mam dylemat....
Stałki - miodzik - na FF pewnie jeszcze większy jednak nie miałem styczności z 5d mkII (z FF jedynie sony A900), na dwóch body - wszystko fajnie, jasno, jednak brakuje tej szybkości kadrowania jak to w zoomie, i czasami nieco szybszego AF ...
Dlatego jestem rozdarty...
Moje fundusze pozwalają mi na dwa warianty:
2x50D (ew 60D), tokina 11-16 2.8, canon 17-55 2.8 IS, canon 70-200 2.8 IS II do tego wiadome karty, lampiony etc
LUB
2x5D mkII, 20 1.8, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8
Patrząc na jakość obrazka, ISO, i światełko to opcja z FF wygrywa,
jednak prząc na opcje z cropem jest o niebo lepsza uniwersalność, szybkość działania, na pewno przegrywa ten zestaw w jakości obrazka i podwyższonego ISO, jednak myślę że w spokojnych scenach mimo 2.8 - IS mocno ratuje sprawę, oraz wygodny dla mnie sRAW 7,1mpx.
Pytanie jest czy jednak magia pełnej klatki na podstawowych stałkach jest warta jej zakupu ?
Czy jednak crop z zoomami 2.8 oraz IS wyrówna braki technicze, możliwością szybszej zmiany ogniskowej niż zmiany body i dzięku temu uwiecznieniu większej ilośći odpowiednich momentów ?
Jestem zmieszany, na ten moment równo 50:50 dla obu opcji ..
Znający sprawę - HELP
Żaden IS nie uratuje sprawy, kiedy będziesz chciał robić bez lampy. A można, z dwoma 5D2 nawet cały repo zrobić bez :)
ja bym sie tak w drugim wariancie nie rozdrabnial, i zamiast 20 1.8 28 1.8 i 50 1.4 zrobil z tego 5dmkII x2 + 24L + 85 1.8 [lub nawet sigma 85 1.4], zrobisz 2-3 wesela i cos dokupisz tam gdzie ci bedzie brakowalo, czyli albo dluzej albo szerzej
Biorąc pod uwagę cenę 50D wg. mnie warto by było mieć zestaw 5D +50D kasa zostanie na lampę + słoik.
Zdecydowanie 2xFF + stałki :) czyż nie wszyscy do tego wcześniej czy później dążą ? FF to FF :)
Ja bym sie pchał w stałki, tyle że do nich również przydałoby się dokupić lampę, nawet najprostszą, 430EX.
I byłbym raczej za zestawem 35L i 85/1,8. Ewentualnie do tego sigmioka 20/1,8.