Odp: Monitory - porady, problemy itd. część II
W ustawieniach sterownika jednak był ustawiony ograniczony zakres kwantyzacji. Zmieniłem na pełen. Dla pewności: czy kabel HDMI-->DVI rozwiązuje problem? np. coś takiego KABEL HDMI DVI 1.5M GOLD FULL HD NOWY JAKOŚĆ *24h (5625304476) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. ?
Tak, przewód jest właściwy w sensie rodzaju. Jak będzie z jego jakością okaże się po podłączeniu.
Zastanawiam się nad kupnem monitora Eizo CS240 w promocji z kalibratorem Dada Color Spyred 4. Czy ten kalibrator nadaje się do tego monitora? To znaczy czy kalibrując nim, w pełni wykorzystam potencjał tego Eizo? Może lepiej kupić sam monitor, a kalibracje raz na jakiś czas zlecić profesjonalistom?
Spyder to nie jest najlepsze wyjście. Zdecydowanie lepiej I1 Display Pro. Zlecenie usługi warto rozważyć, jeśli nie ma Pan ochoty doktoryzować się z tematu a ma być po prostu poprawnie ustawione narzędzie pracy.
Jak często zalecił by Pan kalibrację tego monitora? Zajmuje się poligrafią, obróbką zdjęć pockshotowych. Mam duże doświadczenie w przygotowaniu do druku, dzięki czemu jestem sobie w stanie poradzić w wielu przypadkach za pomocą pipetki w cmyku. Może warto zamiast cs240 dozbierać do CX241, który ma czujnik autokorekty. Czy wystarczy w tedy zlecić kalibrację powiedzmy raz do roku?
Jak wygląda trwałość tego kalibratora Spyred 4 w porównaniu do x-rite eye one 1? Posiadałem ten ostatni i po około dwóch latach swoje właściwości.
Kalibracja raz na rok lub rzadziej, zależnie od intensywności użytkowania. CX241 ma inną, całkowicie innej klasy matrycę. Obecność czujnika to przy tym pikuś.
Dziękuję bardzo za odpowiedź, muszę poczytać testy, fora, czy jest możliwość zobaczenia tych monitorów na żywo w Białymstoku?
Mam jeszcze pytanie odnośnie świecenia cs240 i cx241. W który z tych monitorów da się bardziej zjechać z jasnością? Czytałem, że cs240 nawet przy 1% świeci mocno. Nie zawsze potrzebuje wiernej kolorystyki, dość często pracuję przy zapalonej jednej lampce, a nawet jak włączę dodatkowo światło sufitowe to i tak pewnie nie będę miał wystarczająco dużo kandeli, nie mówiąc już o temperaturze...
W menu monitora minimum to 50 nitów. Przy kalibracji da się zjechać do około 13-14 nitów.