Nie musisz tego mi uswiadamiac :) Po prostu w porownaniu wzailem pod uwage tylko mm i swiatlosile.
Wersja do druku
W tym przypadku tak.
Ok:)
Konkludując wydaje mi się jednak, że żeby zbudować taki standardowy zestaw (zwłaszcza oparty na stałkach) to w przypadku cropa trzeba wydać dużo więcej na optykę, niż w przypadku FF dla uzyskania zbliżonego efektu - wiem to z autopsji. Aby uzyskać efekt obiektywu 35 2.0 (ok. 1000 zł) na cropie trzeba zaopatrzyć się w 24L (ok. 5000 zł). Z dłuższym ogniskowymi jest podobnie. Po prostu mało kto sprzedaje stałki dedykowane dla cropa (z tego co pamiętam - jedno szkło Canona, dwie Sigmy, jeden Nikkor). Z zoomami jest znacznie lepiej, ale cenowo układają się podobnie jak ich pełnoklatkowe odpowiedniki.
To ja w takim razie czekam na EF-S 20 1.2 (nie musi być L) :)
O ile chodzi o krotkie stałki chodzi to zgodze sie to jest problem cropa - szeroko i jasno(czyli wszystk ponizej 50mm o jasnosci <= F2).
Jesli chodzi o cos w okolicach ekw >50mm to :
1. FF 50mm <-> crop 35F2/sig30mm, cenowo zblizone nie jest to jakas przepasc
2. FF 85mm <-> crop 50mm canon, sigma co chcesz. nawet taniej jesli 50/1.8.
3. FF 135L <-> crop 85mm/100mm usm .. wiadomo co taniej a jakosciowo podejrzewam ze sa zblizone
4. FF 200mm/2.8L <-> 135L, FF wychodzi taniej, crop lepiej jakosciowo i jasniej. Bo jesli wezmiemy 200/2 to raczej nie ma chyba o czym rozmawiac.
5. FF 300mm/2.8L <-> 200/2.8L crop taniej. FF lepiej.
im dalej tym bardziej przewaga dla cropa ..
To stalki.. ale "pro" zoomy tak naparwde nigdy nie pojawily sei dla cropa tzn odpowiednik 16-35L i 70-200L. 17-55mm jest bdb i sadze ze mozna go uznac jako odpowiednika 24-70 jesli chodzi o swiatlo jakos obrazka i ogniskowe.
Ale w kontekcie taniego FF, jesli zalozymy ze bedziemy uzywac jasnych stalek(od 35mm do 100mm) to OK. Ceny szkiel nie sa problemem, w kazdym razie znosne. Jesli wezmiemy pod uwage jeszcze stalki 2.8 to da sie zyc.
Tanie FF do landszaftu tez jest ok bo jest co podpiac w rozsadnej jakosci i cenie.
ani Nikon, ani Canon, ani Sigma nie robia stalek szerszych niz 30mm tylko pod cropa, po prostu stalki to nie target cropowcow i to sie nie zmieni
jest croppowa sigma 20mm o ile sie nie myle:)
To chyba jestem nietypowym cropowcem. Troche dziwne, bo rozumiem, ze w miare oczywiste jest, ze rzadko o ile w ogole cropowiec bedzie kupowal stalki z najwyzszej pollki (85 1.2 L etc), ale klase srednia stalek czesto kupi. Przecierz jest dosc sporo ludzi z cropem z stalkami pokroju 50 1.4 czy 85 1.8. A wiec nie przesadzajmy, bo nie bawem wyjdzie na to, ze cropowcy koncza na kitach. Nie mowie rowniez, ze cropowcy to stalkowcy, ale w zestawie wielu z nas chociazby tutaj na forum mozna spotkac jakies zoomy i jedna/dwie stalki.
Stwierdzam to w zakresie sentencji, ze stalki to nie target dla cropowcow, gdyz jesli chodzi o produkowanie stalek stricte pod cropa bylo by to nieporozumieniem, po co mieli by zawezac grono potencjalnych nabywcow.
ok, ale obiektywy, które wymieniłeś (50mm f1.4 i 85mm f1.8) to przecież także obiektywy pełnoklatkowe, bo o ile się nie mylę oba mają oznaczenia EF a nie EF-S. Więc mogą kupić je jak najbardziej ci co posiadają FF. To, że ktoś ma FF nie jest powiedziane żeby musiał kupować tylko i wyłącznie szkła klasy L.
Oczywiste jest to, że obiektywy pod FF są droższe, związane jest to z ich konstrukcją, jednak czy są aż tak mega drogie?? Obiektyw 28-105 USM f3.5-4.5 też jest pod FF a kosztuje raptem niecały tysiąc złotych. Więc nie zależnie czy masz FF czy nie można kupić umówmy się tani obiektyw. A o jakości tych tanich obiektywów nie będę tutaj mówił bo nie o to chodzi.