Dzieki, chodzi o zlapanie krotszego czasu (od x-synch) kiedy cala matryca jest juz odslonieta. Jakos sie tak zasugerowalem Twoim porownaiem do studyjnych "chinczykow" i myslalem ze lampa swieci (w jakis specjalny spsob) przez caly czas przelotu
Wersja do druku
Dzieki, chodzi o zlapanie krotszego czasu (od x-synch) kiedy cala matryca jest juz odslonieta. Jakos sie tak zasugerowalem Twoim porownaiem do studyjnych "chinczykow" i myslalem ze lampa swieci (w jakis specjalny spsob) przez caly czas przelotu
To, że błysk studyjnych chińczyków jest tak długi, że wystarcza do pokrycia przebiegu lamelek poniżej x-synch to powszechnie wiadomo. Zastanawiam się jednak jak wygląda taki czas błysku w chińskich systemówkach. Patrząc na drugi przykład Grześka widać, że czas wygaszania jest na tyle długi aby pokryć przynajmniej połowę przebiegu. Ciekawie by wyglądało takie zestawienie i dla hssowych błyskaczy było by bardzo przydatne.
Teoretycznie urządzenie do pomiaru można by zbudować za pomocą minijacka i fotorezystora a później nagrać światło za pomocą Audacity jak zwykły dźwięk. Wiem, że gdzieś był właśnie taki przykład, choć był używany do zupełnie czegoś innego(bodaj zdalnej kontroli przez błysk). Jak będę miał trochę czasu i chęci to zrobię tak na przykładzie moich lamp. Na chłopski rozum powinno się dać w ten sposób również pokazać wykres przebiegu światła hss, jednak myślę, że różnice mogą być na tyle minimalne, że fotorezystor za 1zł może ich nie wykryć i pokazać to jako ciągłą linię.
Z opóźnieniem czasowym za pomocą RF-602, całkiem nieźle synchronizuje z lampami YN-560 klatka jest cała naświetlona na 1/8000s, nie równo (góra ciemniejsza) ale wolę to niż używać fadera przy którym AF wysiada.
Jaki wyzwalacz do lampy metz 50 af-1 i Canona 450d??
Najtańsze działające?
Yongnuo YN-622 Wyzwalacz Lamp Canon eTTL TTL
Zapytanie: czy ktoś może ma YN 622 i dwie lampy z HSS ? Czy w takim przypadku konieczne dwa odbiorniki czy sygnał HSS może być przekazywany z mastera na slave'a ?
witam,
kupilem wyzwalacze Yongnou RF 603 oraz lampe tej samej firmy model YN 468 II,
czy wyzwalacze radiowe orzekazuja TTL do lampy?
Czy trzeba cos ustawic w aparacie badz w lampie?
bede wdzieczny za pomoc.
pozdrawiam
mirek
Jako że to moj pierwszy post witam wszystkich i mam pytanie odnosnie YN 622C....
Od razu mowie ze nie znam sie specjalnie na temacie bo plan byl taki ze sie naucze jak kupie ten wynalazek wiec prosze o litość i wyrozumialosc jesli jakas glupote palne...
Kupilem sobie niedawno lampe YN 568EX i wyzwalacze radiowe YN 622C, zmontowalem z moim leciwym 30D i pojawilo mi sie sie kilka pytan.....otoż lampa smiga z body jak Pan Bog przykazal czyli mam manual,mam stroboskop, manaual, mam TTL i pewnie pare innych rzeczy ale jesli montuje jeden nadajnik/odbiornik na sankach aparatu a drugi na lampie to zaczynaja sie schody.....jak to kupowalem to myslalem ze bedzie tak samo jak z lampa na sankach tylko ze bedzie ona zdjeta...a tu co bym nie robil ona sie przelacza na ETTL, ustawia ogniskowa 24 mm i HSS......nijak nie moge manuala wlaczyc ani multi....Czy to tak ma byc?? Nie mam w body menu do sterowania lampami....wiec moge tylko w lampie to ustawiac ale co bym nie zmienial ona wraca to ustawien o ktorych pisalem.....instrukcje mam po angielsku i chinsku wiec nie bardzo mi pomaga...Pani ze sklepu mowi ze to normalne i tak ma byc ale dla mnie to troche bez sensu.....tansze wyzwalacze moga wyzwalac manualnie a ten nie moze?
Chciałem nauczyc sie robic portrety z takimi mocnymi cieniami a teraz to nie bardzo wiem jak to osiagnac przy takim sprzecie i za takimi mozliwosciami.....
Jesli ktos moglby wyjasnic mi jak pastuch krowie na rowie jak to wlasciwie ma byc to bylbym wdzieczny....