Odp: Filtry polaryzacyjne
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Ps, tak właśnie czytam i podobno dużo trudniej jest ustawić poprawnie filtr na bezlustrach, czy ktoś to może potwierdzić?
Trudniej, nie trudniej. Jak ktoś nie ogarnia mechaniki to może i trudniej. Na filtrze powinien być taki magiczny trójkącik, który powinien być skierowany w stronę słońca, by efekt był najlepszy. Pamiętaj też, że nie zawsze efekt będzie super, szczególnie jak słońce będziesz miał bezpośrednio za sobą lub przed Tobą, ale ogólnie jak dla mnie to nad morze lub w góry polar "must have".
Jaki efekt ma być najlepszy? To co piszesz to ograniczenie możliwości filtra polaryzacyjnego.
Chcę widzieć natężenie efektu w wizjerze w czasie kręcenia filtrem, bo nie zawsze chcę, żeby niebo było najciemniejsze z możliwych. I ciekawy jestem, czy elektronika wizjera elektronicznego to ułatwia albo utrudnia w porównaniu z wizjerem pryzmatycznym.
Na co ustawić magiczny trójkącik, gdy chcesz regulować przezroczystość wody w jeziorze tak, żeby było widać kamienie na dnie, ale jeszcze widać że to w ogóle woda.
Albo chcesz wygasić odblaski w okularach, ale nie zupełnie, tak żeby jakiś błysk został. Trójkącik na lewe oko w mocnym punkcie?
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Jaki efekt ma być najlepszy? To co piszesz to ograniczenie możliwości filtra polaryzacyjnego.
Chcę widzieć natężenie efektu w wizjerze w czasie kręcenia filtrem, bo nie zawsze chcę, żeby niebo było najciemniejsze z możliwych. I ciekawy jestem, czy elektronika wizjera elektronicznego to ułatwia albo utrudnia w porównaniu z wizjerem pryzmatycznym.
Na co ustawić magiczny trójkącik, gdy chcesz regulować przezroczystość wody w jeziorze tak, żeby było widać kamienie na dnie, ale jeszcze widać że to w ogóle woda.
Albo chcesz wygasić odblaski w okularach, ale nie zupełnie, tak żeby jakiś błysk został. Trójkącik na lewe oko w mocnym punkcie?
Może zamiast "najlepszy" powinienem napisać "najsilniejszy".
OKa, ale jak wtedy oceniasz efekt pośredni? Nie zawsze chcesz docisnąć na maksa.
Tam rzeczywiście jest trójkącik - sprawdziłem przed chwilą, nie wiedziałem o takiej magii. Dzięki Bangiemu człowiek całe życie się uczy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
OKa, ale jak wtedy oceniasz efekt pośredni? Nie zawsze chcesz docisnąć na maksa.
Tam rzeczywiście jest trójkącik - sprawdziłem przed chwilą, nie wiedziałem o takiej magii. Dzięki Bangiemu człowiek całe życie się uczy.
Ja o tym trójkąciku też dowiedziałem się tu na forum, choć dawno temu.
Powiem szczerze, że ja polara używam bardzo rzadko, właśnie albo nad morzem, albo na wycieczkach krajobrazowych i raczej nie szukam pośrednich ustawień, stąd nie zwracam, aż takiej uwagi na kwestię używania polara w ML.
Dla mnie obecnie przydatność polara ogranicza się do możliwości usunięcia odbić w szybach / wodzie. Oczywiście bardzo zależy od warunków oraz kąta padania świata.
Efekty związane z przyciemnieniem nieba obeceni, w szczególności przy matrycach w ML, da się zrobić w poście w zasadzie z identycznym rezultatem.
Na ML działa dokładnie tak samo, to znaczy w EVF widać efekt przy kręceniu. W wypadku odbić to właśnie kręcąc trzeba znaleźć nalepsze ułożenie.
p,paw
Jak to kiedyś napisał jakiś znany fotograf, "filtr polaryzacyjny jest jedynym filtrem zdolnym zmienić kontrast na zdjęciu". Są też oczywiście filtry połówkowe, ale one zmieniają kontrast strefowo, natomiast polar jest w stanie zmienić kontrast zarówno po całości, jak i selektywnie. Najmocniejsze działanie filtra polaryzacyjnego jest w kierunku prostopadłym do kierunku, w którym mamy słońce. Obowiązuje tu reguła dwóch palców: prostujemy palce wskazujący i kciuk; kciuk ma wskazywać słońce, a palec wskazujący kierunek najmocniejszego działania filtra. Pod słońce, ze słońcem w kadrze, i z słońcem w plecy działanie filtra jest żadne, lub prawie żadne. W epoce cyfrowej obróbki zdjęć większość efektów uzyskiwanych z filtrem polaryzacyjnym da się osiągnąć bez jego użycia, więc największe jego zastosowanie jest do kasowania odblasków na powierzchniach refleksyjnych.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Obowiązuje tu reguła dwóch palców: prostujemy palce wskazujący i kciuk; kciuk ma wskazywać słońce, a palec wskazujący kierunek najmocniejszego działania filtra. .
Widziałem te regułę w którymś artykule, generlanie wszędzie jest napisane że kat padania światła do osi obiektywu ma być 90 stopni.
Teraz pytanie co do tej zasady... mając tak ustawioną dłoń, musimy wspomniany przez @Bangi trójkąt na filtrze ustawić tak jak kciuk?
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
W epoce cyfrowej obróbki zdjęć większość efektów uzyskiwanych z filtrem polaryzacyjnym da się osiągnąć bez jego użycia, więc największe jego zastosowanie jest do kasowania odblasków na powierzchniach refleksyjnych.
Dokładnie taka jest ta istotna funkcja.
Usunięcie refleksów bardzo podnosi nasycenie barw, pozwala na późniejszą łatwiejszą i skuteczniejszą obróbkę. A błyszczą liście, trawa, dachówki i tracą barwę. Polar te odblaski ładnie likwiduje.
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Widziałem te regułę w którymś artykule, generlanie wszędzie jest napisane że kat padania światła do osi obiektywu ma być 90 stopni.
Teraz pytanie co do tej zasady... mając tak ustawioną dłoń, musimy wspomniany przez @
Bangi trójkąt na filtrze ustawić tak jak kciuk?
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Dokładnie tak, ale nie do końca ;). Ten znacznik ułatwia użycie filtra, jeśli z jakiegokolwiek względu jest utrudnione obserwowanie efektu, jaki filtr daje. Dawno temu, przy aparatach z celownikiem lunetkowym, filtr ustawiało się obserwując przez niego scenę okiem, a potem zakładało na obiektyw. Nie zawsze na filtrze jest trójkąt, przeważnie jest to kreska spełniająca te samą rolę. Nie zawsze chodzi nam o maksymalny efekt polaryzacyjny, więc chodzi o to, aby kąt, o jaki kreska jest odchylona od osi pionowej filtra w momencie, gdy ustawiliśmy filtr na oko, był taki sam po założeniu go na obiektyw. Warto to przećwiczyć gołym okiem.