Odp: Monitory - porady, problemy itd. część II
Spoko, o jakość EIZO o ile się nic nie zmieniło się nie martwię. Sam pracuję na dziewięcioletnim już monitorze EIZO, mam go od nowości, ale jego czas dobiega końca.
Martwię się tylko tą wiadomością o ograniczniku czasowym i zastanawiam się nad tym czujnikiem.
Robson999 - jeżeli chodzi o trwałość kalibratorów to takie informacje uzyskałem, zarówno od mastiff, jak i chyba od grafficzne. Może to zależy od modelu i technologi w nim zastosowanej, ale moim starym eye one element światłoczuły miał ulec utlenieniu, czy innemu procesowi chemicznemu i to podobna normalna sprawa. Także żywotność jest mała i być może nawet nie zależy od ilości użyć.
Dzięki wszystkim za pomoc. Postawiłem na nowego NEC 244Wmi i jestem bardzo zadowolony z wyboru, na razie żadnych problemów. Monitor skalibrowany przez spectraview i kalibrator i1display. Porównanie z laptopem i starym monitorem zerowe.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomcio.13
Porównanie z laptopem i starym monitorem zerowe.
Akurat z laptopem jest zero porównania z każdym monitorem na rynku. No, chyba że to Retina... ;)
Monitor lepiej podłączyć do laptopa przez HDMI,czy analogowe D-sub?
Przeczytałem gdzieś, że najlepsze jest DVI. Czy w związku z jego brakiem mogę mieć gorszy obraz?
Na analogu będzie nieostry obraz. Przy HDMI, sterownik karty może zinterpretować urządzenie na drugim końcu kabla jako telewizor i skompresować dynamikę do odcieni 16-235. Spore ryzyko i czasem upierdliwość w wyłączeniu. DVI bezproblemowe, podobnie jak DP.
Dziękuję. Monitor to NEC p232w. Za każdym razem uruchamiam najpierw program MultiProfiler, bo windows nie pamięta poprzednich ustawień i ustawiam parametry obrazu. Czy w takim wypadku też istnieje ryzyko błędnego rozpoznania monitora jako TV?
Ma Pan coś nie tak w systemie, ustawienia nie powinny się same zerować. Możliwość interpretacji monitora jako TV jest zawsze, pytanie na ile uciążliwe jest odkręcenie tego. Niektóre sterowniki, np Intela dają taką możliwość bez problemu, ale inne różnie bywa.
A po czym można poznać, że dynamika jest okrojona? Blady obraz?
Jeśli zamiast odcieni z zakresu 0-255 do monitora idzie 16-236 to pierwsze 16 i ostatnie 16 odcieni jest zlanych w czerń i biel. Jeśli monitor będzie "oczekiwał" normalnych 256 odcieni, nie będą rozróżnialne 16 najciemniejszych i 16 najjaśniejszych odcieni. Jeśli monitor ma konfigurowalną dynamikę obraz może wyglądać pozornie normalnie, ale będzie zaburzona kwantyzacja odcieni. W sumie ma Pan 4 sposoby przekazania obrazu:
1. karta 0-255, monitor 0-255
2. karta 0-255, monitor 16-236
3. karta 16-236, monitor 0-255
4. karta 16-236, monitor 16-236
Prawidłowy jest przypadek 1. U Pana może zaistnieć przypadek 3. Kombinacje nieprawidłowości między interpretacją poziomów mogą wyglądać np tak:
Dzięki. Jestem przekonany, że jest ok :) Niestety w tym laptopie pozostaje mi tylko HDMI.