Odp: Plecak foto na 1 dniowe wycieczki
Cytat:
Zamieszczone przez
Montano
a ja pro treker 450aw mam tam cały sprzęt i dodatkowo rzeczy dla synka plus kurtka pod klapą. Plecak super, choć zapłaciłem sporo za niego w zeszłym roku.
Pro Trekker to totalny wypas (ja mam ten jeszcze zielony, teraz robia czarne) i malo ze mnostwo szpejow miesci, to jeszcze ma bardzo dobrze zrobiony system nosny. malzonke osobista kiedys zszokowalem - najpierw sprobowala udzwignac zapakowany plecak ("o * ale kloc, to chyba z tone wazy") po czym dostala zalozony na plecy ("serio? to ja to spokojnie moglabym nosic caly dzien")...
jako drugi plecak "do miasta" mam tez Pro Runnera 350 BP - to jest taka przypakowana wersja zwyklych Pro Runnerow. przypakowana min o swietny system nosny, a do tego plecak jest na tyle plaski, ze mozna z nim miedzy ludzi wejsc i nie pozabijac (z Pro Trekkerem wyjscie na miasto to nieporozumienie). wygodnie miesci troche mniej gratow niz Pro Trekker ale 6D + 16-35 + 24-70 + 70-300 (ale ten lepiej bez bejmy statywowej) mozna spokojnie nosic bez bolu plecow. i na tym plecaku mozna glowe oprzec i przykimac na lace. z Pro Trekkerem ten numer nie wyjdzie ;)
Odp: Plecak foto na 1 dniowe wycieczki
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
To jest/był jedne z moich uciążliwych problemów, plecak czy torba .... i jakie
Przetestowałem już kilka rozwiązań, miały zalety i wady
Dłuższe wyjazdy (samolot, mikrobus, metro) dużo (całe dnie) chodzenia po mieście, zabytkach, kościołach, ......
Muszę nosić statyw, picie, kurtkę, body z obiektywem + 3 stałki + pomocnicze foto + osobiste
Zwiedzam z grupą ludzi, przewodnik nie jest na ogół zainteresowany fotografowaniem, harmonogram napięty, krytyczna sytuacja to szybka wymiana obiektywów często w tłumie.
A plecak jest "jednodniowy" bo gdzieś tam (w hotelu lub bagażniku autobusu) jest walizka dostępna (dziś lub jutro) wieczorem
Za kilka dni wyjeżdżam, sprowadziłem :
https://www.kickstarter.com/projects...era-and-access
No i teraz się go uczę
jp
No i jakie wrażenia po dwóch miesiącach? Zaintrygował mnie ten plecak...
Odp: W czym nosić sprzęt - część II
Witam
Mam zamiar kupić plecak Lowepro Fastpack 250, wiem że są dwie wersje tego modelu, 250 i 250 AW II. Czym one się różnią?
Ceną oraz -> AW - all-weather - na każdą pogodę
i chyba jeszcze kieszenia na laptopa. Mam taki i w sumie jest ok ale teraz bym go nie kupił no moze jako taki miejski.
Na dluzszy wypad mało pojemna komora na rupiecie
Wezmiesz statyw i juz masz problem wsadzic do niego duza butelke wody. Poaz tym jak dla mnie ma troszke za krutkie paski szelek i zima na gruba kapote ciezko sie zaklada.Mysle ze teraz szukał bym coś troche bardziej uniwersalnego i do miasta i na dłuzsze wypady.
Cytat:
Zamieszczone przez
ttoffi
i chyba jeszcze kieszenia na laptopa. Mam taki i w sumie jest ok ale teraz bym go nie kupił no moze jako taki miejski.
Na dluzszy wypad mało pojemna komora na rupiecie
Wezmiesz statyw i juz masz problem wsadzic do niego duza butelke wody. Poaz tym jak dla mnie ma troszke za krutkie paski szelek i zima na gruba kapote ciezko sie zaklada.Mysle ze teraz szukał bym coś troche bardziej uniwersalnego i do miasta i na dłuzsze wypady.
Zabijecie mnie, ale oczy bolą.
I chyba jeszcze kieszenią na laptopa. Mam taki i w sumie jest ok, ale teraz bym go nie kupił, no może jako taki miejski.
Na dłuższy wypad - mało pojemna komora na rupiecie.
Weźmiesz statyw i już masz problem wsadzić do niego dużą butelkę wody. Poza tym jak dla mnie ma troszkę za krótkie paski szelek i zimą, na grubą kapotę, ciężko się zakłada. Myślę, że teraz szukałbym czegoś trochę bardziej uniwersalnego, i do miasta, i na dłuższe wypady.
Jakie inne plecaki mają boczną kieszeń na aparat (chyba tak to się nazywa) żeby zmieścił się 5DII ?
Po zwiedzeniu Londynu z torbą na ramieniu stwierdziłem, że jednak potrzebuję mały plecak.
Ponieważ z żoną latamy czasem liniami wizzair i wykupujemy zawsze tylko jeden dodatkowy bagaż (czyli standardową torbę dla innych linii) i zależy mi, żeby plecak spełniał wymiary darmowego bagażu czyli: 42 X 32 X 25 CM. Inne wymagania to lekkość, łatwy i szybki dostęp do sprzętu i możliwość âniefotograficznejâ aranżacji wnętrza.
Póki co w oko mi wpadł Peak Design EVERYDAY BACKPACK 20L, który wysokość przekracza o 4 cm (46 H x 30 W x 17 D cm), co myślę nie powinno być problemem. Jest to drogi i mało popularny plecak, więc i ciężko znaleźć opinie, ktoś używał?
Koledzy szukam jakiegoś plecaka na 6d z gripem + 70-200 2.8 L, 24-105 L, tokina 16-28, canon 50 1.4 USM. Fajnie jakby można wkładać aparat od góry plecaka jak np w (WYGODNY PLECAK FOTO Case Logic DSB101 dostawa DHL (6554485713) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.) może być również wkładany do kieszeni bocznej. Dobrze jakby nie miał dużych gabarytów. Myślałem nad tańszym rozwiązaniem (używam torby plecak jako dodatek na niektóre wypady). Myślałem nad takim Benro B300n tylko nie wiem czy to wszystko pomieszczę. Może ktoś podpowie coś z autopsji.
dla mnie plecak na sprzęt jest najpraktyczniejszą forma i najwygodniejsza. Zawsze mam dwie ręce wolne i nie mam problemu z szybkim przemieszczaniem się ;)