No właśnie, zmień podglądy na 1:1 i powinno zadziałać
Wersja do druku
No właśnie, zmień podglądy na 1:1 i powinno zadziałać
Witam,
pytanie dotyczy importu RAW do LR, pomimo ustawienia "Capture Time", klika plików jest lokowanych niezgodnie z czasem. Ponowne wyrzucenie raw i kolejny import "naprawia" problem. LR w wersji na MAC, czy to wina softu, czy ja cos partole?
Czy lightroom potrafi grupowo wprowadzić korektę ekspozycji? Nie przez synchronizację wszystkich zdjęć do jednej wartości ale załóżmy, mam kilka zdjęć, po wstępnej obróbce, jedno expo +1, drugie 0,5 trzecie -1. Przykładowo. I chciałbym teraz na każdym z nich podbić exposure o 0,2. Da się to zrobić grupowo? Czy tak jak do tej pory muszę po kolei klikać na każdym zdjęciu?
Próbowałem podbicia na jednym i potem match total exposure ale to narzędzie raczej nie do tego. inne kadry i światło i już algorytm miesza w ekspozycji nie tak jak bym chciał.
Zaznacz wszystkie w widoku grupowym i podbij exposure. Rozjaśni wszystkie o tą samą wartość.
pomimo zaznaczenia jak podbijam na jednym to i tak tylko na nim się zmienia.
ED: Ok, już widzę, chodzi o quick develop w library. dzięki
W załączniku podrzucam screena.
Na screenie widać w czerwonym prostokąciku ilość zdjęć w danym katalogu i jest to suma rawów razem z już obrobionymi jpegami. Po wyrzuceniu rawów z katalogów (zostają same jpg) LR i tak nadal pokazuje sumę tak jak by rawy nadal tam siedziały.
Co zrobić żeby pokazywało rzeczywistą ilość zdjęć w danym katalogu?
https://drive.google.com/open?id=0Bx...0tMOVpqd2pMb1E
Pomożecie???
Funkcja "Optimize Catalog", może pomoże [emoji6]
Pytanie czy usunąłeś pliki z dysku czy tylko z katalogu LR, może jakiś bug jest i widzi pliki na dysku, a nie tylko z katalogu???
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Nie mam przed sobą teraz Lr, żeby podać ci dokładną nazwę/ścieżkę, ale często kasuje pliki na dysku a potem aktualizuje folder. W library klikasz prawym na folder w drzewku w którym masz zdjęcia i tam jest opcja do aktualizacji zawartości. LR wyszuka brakujące pliki i usunie z folderu w bibliotece. Zostaną Ci tylko te które fizycznie są na dysku
Dzięki za podpowiedzi, po pracy sprawdzę i dam znać.
Kurka nie mogę tych opcji nigdzie znaleźć o których piszecie. Jakie macie wersje LR?