-
Odp: Laptop do zdjęć..
Wrzuć na kompa jakiś program do mierzenia wykorzystania procka, ramu i dysku... jest pełno w necie i będziesz widział po odpaleniu lightrooma co najbardziej jest obciążone. Jak dobrze się orientuję to kolejny SSD nic nie da, a wymiana na nowszy SSD szału nie zrobi. Ram.. też za dużo nie zdziała bo ja mam 8GB i nie jest cały wykorzystywany. Mulenie to raczej kwestia procka. Po prostu lepiej już nie będzie ;) A jak dobrze widzę to tylko kolejne wersje LR będą jeszcze bardziej muliły :/
Najważniejsze... czy laptop Ci się grzeje ? rozkręć go i wyczyść dobrze wloty i wyloty powietrza od układu chłodzenia... ja mam DELLa i ten zabieg faktycznie wpłyną korzystnie na pracę kompa :)
-
To MBP :P one nie kurzą się jak PC - swego rozbudowalem do 8 gb i chodzi lekko płynniej, ale niespodziewaj się, iż zrobi się po tej wymianie z niego 8 rdzeniowy Xeon :).
Wymiana troszkę go uelastyczniła bo na 4 gb zaczął się mulić sam z siebie po instalacji Leona, teraz na Mavericku śmiga tak płynnie jak w dniu zakupu może dzieki 8 gb. Wymień, na pewno będzie lepiej choćby dla płynności systemu.
-
Morfii-próbowałem oczywiście używać takiego programu, nawet wbudowanego i okazywało się,że podczas edycji tak na prawdę nic nie było max obciążone, chwilami ram ale to na moment. Sam komputer nie grzeje się jakoś nadmiernie, wcześniejszy przy takich operacjach to już*odlatywał.
benicjusz, dzięki za radę, chyba faktycznie wymienię pierw ram, a jak będzie nie wystarczające to po jakimś zleceniu kupię nowszy model. Co zauważyłem, to poprawę płynności po usunięciu kilku tysięcy rawów w biblioteki LR ;) Swoją drogą poczytałem na forum Apple, że ludziom nowszy lightroom chodzi stabilnie i szybko przy naprawdę najlepszych konfiguracjach sprzętowych-różnych marek.
-
Witam,
Poszukuję laptopa do obróbki zdjęć.
Moje wytyczne:
cena do 3800 max.
dysk albo 1TB 7200 obr/min lub 128 SSD lub 500 SSHD
Matryca - względnie dobra, bo są sytuacje kiedy bede obrabial zdjęcia na lapie
Ilość ramu - od 8GB w góre
Jeżeli chodzi o procesor to taki, który bez zacięć, zawiech itp poradzi sobie z LR 5.0, Photoshopem.
USB 3.0
Nagrywarka DVD
Stan: Nowy.
Co polecacie?
-
Potrzebuję lapka, który pozwoli mi na w miarę sprawne wołanie i obróbkę zdjęć.
Byłoby fajnie, gdyby dźwignął Lr6
Z racji małego budżetu (1,5-2k) celuję raczej w używki i znalazłem coś o takich parametrach:
- Procesror:
Intel Core i5-2540M
Dwurdzeniowy 2.6GHz
Intel Turbo Boost 3.3GHz
- RAM:
8GB DDR3
- Dysk:
160GB SSD
- Karta graficzna:
Zintegrowana Intel HD Graphics 3000
Nada się to do czegoś, czy szukać dalej?
-
W tej cenie możesz znaleźć np Toshibę R830 13.3" o zbliżonych parametrach. Szukaj wersji z SSD i ew 4GB RAM a pamięc dokupisz za grosze jak nie ma w komplecie. I koniecznie z baterią min 5200/5800 mAh
-
Przyjrzę się Toshibie, dzięki.
Pojawił się też w perspektywie Dell Latitude E6420 z:
i5-2520M 4 x 2,5 GHz,
16 RAM,
120 GB SSD,
kartą nVidia NVS 4200M 512MB,
matową matrycą 1600 x 900 (chociaż docelowo będzie zewnętrzny monitor),
za ok. 2k
Warto wejść w Della?
Zasadniczo zależy mi, żeby płynnie chodził mi LR6