A co tu jest do kombinowania - zoom na jednym body, stałki na zmianę na drugim. Lampa jeśli tylko jedna to na zoomie, ew. wymiana na body którego aktualnie więcej używasz (szczególnie na sali).
Wersja do druku
A co tu jest do kombinowania - zoom na jednym body, stałki na zmianę na drugim. Lampa jeśli tylko jedna to na zoomie, ew. wymiana na body którego aktualnie więcej używasz (szczególnie na sali).
tylko, ze w 400d iso nie powala:) sie zastanawiam czy uda mi sie zonglowac 2 obiektywami na 50d w kosciele, bo w sumie 85 pewnie zrobie kilka zdjec tylko a czesciej bedzie uzywany szeroki
50D + 17-50 + 580exII to dobry wybór. AF z 50D ładnie pogoni Tamrona. Na 400D awaryjnie 85 1.8 tylko jak nie będzie czasu go przepiąć na 50D. Z 50 1.8 raczej nie będzie pożytku.
To już bym wolał 50 na backupie zwłaszcza że pisał że może załatwić 1,4 , z 85 będzie musiał sporo podbić iso
Też oblatuję imprezy z 50 1,4 trochę wąsko ale na razie muszę bo zmiana systemu wypłukała ze mnie wszystko :rolleyes: ale nie żałuję ...
Zrezygnowałem jednak z zakupu 24-70 2,8 canona i muszę kupić coś szerszego, niestety 50 chociaż zdała egzamin na dwóch zleceniach, ale czasem brakowało... zwłaszcza jak człowiek przyzwyczajony :mrgreen:
Kasa do wydania 2 tyś - wiem że mało, ale na tą chwilę nie wyskrobię więcej...może być używany i trochę się motam czy może zaczekać, dozbierać i kupić coś droższego... pytanie może banalne, ale mam canona od dwóch tygodni a olku był mniejszy problem bo albo szkło za 10 tyś albo sigma :?
17-40 L (?) - pasowała by mi ogniskowa, trochę ciemny (f4) ale i tak często doświetlam lampą...
jakaś stała sigma? 28 1,4
canon? jaki?
To już bym wolał 50 na backupie zwłaszcza że pisał że może załatwić 1,4 , z 85 będzie musiał sporo podbić iso ??
Mad_Mac Canon EF 28 f/1.8 USM będzie dobrym wyborem?
Widzę że masz je w stopce...
Czacha nie do końca z tym 70-200 - u mnie nawet na plenerze mam jakieś 10-20% robione z tele- chyba, że to wieeelki plener;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
już widzę w portfoliach te tony ufoludków, żabich perspektyw i kosmicznych przerysowań.
Artyści, Panie, artyści.. :mrgreen:
jak w całości będzie kilka które będą się bronić same to ok, byle nie przegiąć i lecieć szerokim po całości.. wczoraj robiłem (pierwszy raz) 24L i 16-35 nie przypiąłem w kościele ani razu, kościół mały z XVII wieku więc jasny też nieszczególne.. i mam wrażenie że szerszy kąt teraz będzie raczej rzadko używany.. kościół "obskoczony" 24L na 5d2 i 85L na 5d1 .. i mam wrażenie że więcej nie trzeba..
Wg mnie już się znudziło. Pary coraz częściej podczas podpisywania umów pytają się czy używam "tych obiektywów co zniekształcają....ble ble ble..... Bo nie chcemy".
Oczywiście można kupić taki obiektyw ale czy nie szkoda pieniędzy na te kilka zdjęć? Ja już dawno sprzedałem...
wczoraj nie użyłem ani raz fisha i mam tak ostatnio co 2 tydzień - efekciarstwo się przydaje gdy się ma problemy z robieniem dobrych zdjęć;)
A dlatego, że 50 1.8 nawet przy tym tamronie wysiada. Przymknie ją do 2.8 to może będzie ostra tak jak dobry tami na 50mm@2.8. Pamiętaj, ze będzie go używał na 50D lub 400D a nie 5D. AF po ciemku nie trafi.
Co innego 50 1.4, tą da się robić zdjęcia. Ale mówimy o 50 1.8.
Witam
Ostatnio kolega poprosił mnie o robienie za fotografa na jego ślubie (zobaczył zdjęcia z przed dwóch lat gdy robiłem ślub innemu kumplowi) no i mu się spodobało.
Czy konfiguracja 40D + Tokina 12-24 + 430EX i 20D + EF 50 1.8 da radę? (w sumie to dużego wyboru nie ).
W podpisie masz jeszcze 28/2.8 .. wiec teoretycznie da rade, tylko ta Tokina taki troche maly zakres ma.
I tak chyba się temat wyczerpał...
Tylko chwilowo, jak za 4-5 miesięcy będą dofinansowania to i wątek odżyje ;)
Ja np już dziś nie wiem czy lepsze:
a) 24LII, 85LII
b) 24LII, 85/1.8, 135L :D
Heh, aż się zacząłem jak głupi śmiać sam do siebie ;)
Crop to straszne zło, moja 30tka robi teraz brzydkie zdjęcia.
Wariant z 35L odpada, używam 35/2 i wiem, że muszę mieć szerzej, więc 24LII bankowo zawita w torbie.
50tkę mam, Towers dobrał mi świetną sztukę, używalną od 1.4
Dylemat polega na tym, czy od razu się szarpnąć na 85LII, czy kupić 135L i dalej marzyć o kilogramowej eLi.
Tak sobie wmawiam, że na 135 będzie później łatwiej uzbierać ;)
A najlepiej jakbym przejechał się do Kielc i pozwoliłbyś pobawić się Twoimi zabawkami......Tak....zabawkami, bo my przecież jak dzieci ciągle coś chcemy :mrgreen:
ZB - 85L to przerost formy nad treścią, w dodatku jest nieprzyzwoicie drogie
Mój zestaw marzeń, który kompletuje: 5d2 + 17-40/4 (lub 16-35/2.8) + 24-70/2.8 + 24/1.4II + 50/1.4 (bo jest wystarczająco dobra) + 85/1.8 + 135/2 + 580EXII
Jeszcze 70-200 + extender lub 100-400, ale to nie do ślubów :)
Jak wielokrotnie pisałem - zoomy tam gdzie nie ma czasu na żonglerkę, stałki cała reszta.
[QUOTE=streaker;876711]ZB - 85L to przerost formy nad treścią, w dodatku jest nieprzyzwoicie drogie
QUOTE]
Ja tam marze po cichu o tym szkielku ale ciezko bedzie je kupic bo moja 85 jest tak ostra ze nie widze powodu zebym mial ja wymienic.
1.2 chcial bym wylacznie do portretow bo na zabawie jej AF poprostu nie wyrobi
Czyli muszę kupić 85L, bo pomysłów nie mam za dużo.....no i uwielbiam małą GO ;)
Zapraszam.. mam parę kilo szkła więc zabawy dużo ;)
ale robiłeś tym szkłem czy teoretyzujesz..?
zerknij do mojej galerii a konkretnie tu:
http://www.canon-board.info/showthre...=11956&page=16
zabawa to może nie jest ale AF jednak wymagany ;)
patrz wyżej ;)
amen ;)
kurde, ta 85L sen mi ostatnio z powiek spędza:)Miałem, sprzedałem bo wadliwy był a teraz znów go pragnę:) No i zastanawiam się czy mając go podpinałbym kiedykolwiek 135L. Wiem że inna ogniskowa ale pewnie nie chciałbym już niczym innym portretów robić.
A jak arturs u Ciebie z tym podpinaniem 135L odkąd masz 85L ?
To jade i ja... ale chwila :D samochodu nie kupuje bo na sprzęt trzeba kase wydać :D
witam wszystkich focących ślubniaki...
a ja tak spytam... jak myślicie o foceniu wesel
1 5d + 17-40+ 50 1.4 (450D w backupie albo ryzykować sprzedać je celem posiadania 85 1.8)
2 50d + 17-40 + 50 1.4 + 85 1.8 +coś typu 28 1.8
głównie to w tym momencie brak mi użytecznego ISO 1600... z tym już bym dawał rade przy ciemnej eLce... aktualnie 450 + 50 1.4 + 17-40 +S8mm + EX 430II i 580I (czasami zabawa w błyskanie). Do tego manualne do makro (które naprawde moze raz w roku robie) i 135 2.8 TAIR do portreciku słitaśnego czasami eksperymentuje :)
uwierzcie mi męcze sie strasznie z tą 450D ale jakoś staram sie dawać rade... za drogi fotograf ze mnie nie jest dlatego koszt takiego 5D to kwota jaką zarabiam na weselach w ciągu całego sezonu. Ze względu na to na eLki mnie już stać nie będzie... na pewno nie w ciągu tego roku (biedny student) Czasami porobi sie amatorsko siatkówke w 3 lidze czy coś takiego... 450D prędkością AF mnie zadowala (tzn daje rade chociaz piekielnie szybki nie jest) chociaz czasami ma problemy z działaniem w ciemnościach.
Jak sie spisuje połączenie 5d +17-40 i używanie ISO1600 ?
A i wątek czytałem ale najczesciej to było tak że ktoś miał 17-50 tamiego i 40D (ja etapu XXd nie mam...) a nie miał eLki która jakby nie patrzeć sporo wiecej jest warta cenowo i jakościowo :)
coś doradzicie?
50d mnie zachęca szybkością... ułatwianiami jak czyszczenie matrycy do ktorego sie przyzwyczaiłem...
Ja do 85L dokupiłem 135L bo niby też kultowe. Ale ta poza szybszym AFem nie ma nic więcej od 85tki, która też daje radę (patrz link w poście artusa) więc zostałem z 85L i "wszechmogącym" 70-200/2.8.
podpinam, podpinam.. częściej na plenerowych zdjęciach bo np. aberacja w 85ce na maksymalnym otworze jest olbrzymia, w 135tce jest znacznie mniejsza.. w sumie to są podobne ogniskowe ale np. 135ką robię piłkę nożną, a co do ślubów to wszystko zależy od wielkości kościoła i sali.. powiem tak - z tego co mam chętnie pozbyłbym się 16-35 na rzecz czegoś szerokiego (tyle że nie ma na razie na horyzoncie czegoś co by było dobre i ... nie, niekoniecznie tanie.. ale żeby było warte wydanej kasy.. 14L nie jest wg mnie tyle warte ile chcą, samjanga miałem ale mi nie przypasował (za mała powtarzalność albo nie umiałem ostrości nastawić bo leniwy jestem, no i kolory znacznie odbiegające od moich oczekiwań). 16-35 na szerokim jest zwłaszcza z bliska zniekształcające paskudnie i to jest porażka. cały czas zastanawiam się nad 35L - kupiłem 24kę 3 tygodnie temu i mam wrażenie że 35kę będę miał rzadziej na korpusie.. tyle że zarówno żona jak i ja widzi przewagę 24ki i sobie wyrywamy ;) - z 85ką nie ma problemu - bo żona po 2 godzinach z tym szkłem w łapie zdecydowanie wymięka i 135kę zakłada albo szeroki więc tu problemu nie ma - silniejszy ma rację ;)
hehe poznasz canoniarza z elkami bo wyrobione łapska jak u pudziana :)
a ja nie mam 85L i nie zamierzam mieć. Mam 85/1.5 i styknie, lepiej się skoncentrować na lepszych kadrach, niz mieć za kilka k więcej troszkę lepszy bokeh. Owszem jak nie będę miał na co wydać kasy to po zakupie 1DsMK4 kupię sobie beczkę;)
nikt mi nie chce pomóć doradzić ani nic :/
to chociaż może powiecie jak w tancu na sali sie spisuje AF z 5d?
z pyłkami może bym sobie jakoś poradził...
Na oko jakieś 90% robiących śluby canoniarzy ma lub chce mieć 5d(2) - naprawdę myślisz, że byłoby tak, gdyby na weselu pudłował co drugi strzał ?
Następny FOTOZIUTEK :)Cytat:
nikt mi nie chce pomóć doradzić ani nic :/
to chociaż może powiecie jak w tancu na sali sie spisuje AF z 5d?
z pyłkami może bym sobie jakoś poradził...
MZ bardzo dobrze; najlepiej 5tka współpracuje z Samyangiem 14mm - AF pudłuje tylko i wyłącznie z mojej winy :D
A tak na serio: przy wspomaganiu spidlajtem da się przeżyć, chociaż mogło by być lepiej. Na szczęście nigdy nie bawiłem się Ds'em, więc nie wiem o ile lepiej ;)
streaker na 5d2 niestety mnie nie stac chociaz bardzo bym chcial :/
pytam o jedyneczke, AF z 450D że tak powiem mi odpowiadał szybkością choć w ciemności miewał problemy...
myśle skąd by tu kase wziąźć na 85 1.8... taka portretówka przy pełnej by była wskazana, 50 1.4 za dobre żeby sprzedać a zapasowe body powinienem niby mieć :/
Bartek_902 a Ty od razu byłeś taki wszechwiedzący i wszechmocny?
nic nie rozumiem z tego posta...
na 5D Cie nie stac, pytasz o "jedyneczke" (1D czy może 1Ds) a nastapnie wyłania się 450D (urwanie moje zdnie :mrgreen:)
czytając wczesniej jeden Twoj post...
posiadasz xxxD i pytasz o AF xD to raczej logiczne, że im mniejsza cyfra tym lepszy AF - wg. mojej logiki - więc pytanie troche nie na miejscu
chyba, że się myle to mnie poprawcie
Nie,nie jestem i nie będe,ale to o co pytasz jest tak oczywiste w świecie ślubnych kotletów że masz to wszedzie na wyciagnięcie ręki,bo wiekszość ludzi robi 5dmkII śluby wiec przerobione bylo to 1000 razy a to że o to pytasz pokazuje albo twoje lenistwo,albo to ze jesteś kolejna osobą z ulicy która pewnego pieknego dnia stwierdzila ,,zajme się fotografią,przecież tyle się na tym zarabia a wystarczy aparat kupić" nie mając o tym fachu zielonego pojecia a nie wspomne o doświadczeniu...Cytat:
Bartek_902 a Ty od razu byłeś taki wszechwiedzący i wszechmocny?
I nie miej mi tego za złe ale takie pytanie czy wątki sa atakowane na tym forum bo jest tu wielu poważnych ludzi którzy nie lubią jak robi im się taka konkurencja bez pojecia która psuje rynek
Powiem Ci że działam na rynku lokalnym i raczej wam za wiele rynku nie zabiore. Niestety jestem w układzie z kamerzystą na którym troche trace ale dzięki temu moge sie sporo nauczyć. Tak uczę się... dwa lata na ślubach z 450d... i ludzie byli zadowoleni, było sporo gniotów (nauka) ale i sporo zdjęć z ktorych byłem mocno zadowolony.
Nie chce zostać na tym poziomie chce robić coraz lepsze foty ale co z tego jeśli w tym momencie ISO 1600 nie moge włączyć bo szumi :/ nie lubie błyskać w kościele :/
Chodzi mi o 5d mk1... na zagranicznych forach określane bodajże mianem 5Dc -stara piatka :D to mam na myśli... a 450 sie wyłoniło bo chciałem porównanie AF tych dwóch puszek. 450 w sporcie amatorskim (statyczna dość siatkówka w 3lidze- foce siatke może 2-3 razy w roku) w połączeniu z USM dawało rade jeśli chodzi o AF. Przepraszam za zamieszanie.Cytat:
Zamieszczone przez lukasz b
W tym momencie jestem skłonny do 5d jedynie boje sie że szklarnia będzie za mała... 17-40 stanie sie mocno szerokim szkłem a 50tka będzie miała za duże przerysowania na portretach więc inwestycja od razu w T28-75 i C85 1.8
a na to musiałbym już pewnie sprzedać 450 :/... ehhh