a czego tu się bać nie od dziś wiadomo, kto rano wstaje temu Pan Bóg daje.... czy to światełko czy też rybcię (wędkarze)......
Wersja do druku
to ja może w ramach przypomnienia, dziś by dobrze było bilety załatwić do Berlina, więc ten kto będzie na spotkaniu u Piotra i będzie jechał niech kasiorki nie zapomni ;) pytanie ile nas w końcu pojedzie ..
Mnie znów dziś nie będzie, jestem już w Koszalinie.
Jakby ktoś zdecydował się na przyjazd do Koszalina z asiksonem, dać mi znać, proszę, bo trzeba zabukować pokój i posiłki.
Witajcie,
czy spotykacie się poza plenerami także na "studyjnych próbach"?
Pozdrawiam
W każdą środę jest nas od kilku do kilkunastu osób, najmniej chyba zdarzyło się...6? Gdzieś tak. Na takich spotkaniach można porozmawiać, umówić się na plener, itp, itd.
Amatorów studyjnej fotografii jest wśród nas stosunkowo najmniej, trudno też wyobrazić sobie wspólne fotografowanie w studio przez kilkanaście osób. Stąd też takie próby zainteresowany uskutecznia umawiając się z piotrkiem72t na idywidualne wykorzystanie studia.
Niemniej w związku z rozpoczęciem przyjęć do klubu, za tydzień lub dwa chcę rzucić propozycję porobienia sobie zdjęć legitymacyjnych, ćwicząc niektóre konfiguracje oświetlenia portretowego w praktyce.
Dzis na "zajęciach" postanowiliśmy skonstruować obiektyw o ogniskowej powyżej 1000 mm :mrgreen:
rozpoczelismy konstrukcję
potem przyszedł czas na testy
a o to rezultaty :twisted:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
I jeszcze jedno zdjęcie z testów które nie pozastawia wątpliwości , że obiektyw poza ogniskową ma też "shifta"
Zapomniałeś dodać ze do konstrukcji użyliśmy m.in. soczewki fluorytowej o ultra niskiej dyspersji, która przyleciała do nas wczoraj z huty szkła w Japonii. Uwage warto zwrocic na czerwono-różowy pasek na krańcu obiektywu który sugeruje ze mamy do czynienia z obiektywem klasy najwyższej - Luxury:)
Dopracowania wymaga jedynie soft AF'a ale to przeprogramuje na następną środe Virtuoz :D
Słuchajcie ostrość nie z tej ziemii :D Nie zniekształca a ten bokeh... :D