za 2 tys to nie poszalejesz. Poparz na jakies lenovo i delle w tej kwocie, kazdy praktycznie bedzie dobry, duzo ramu, duzo dysku i po sprawie.
Wersja do druku
za 2 tys to nie poszalejesz. Poparz na jakies lenovo i delle w tej kwocie, kazdy praktycznie bedzie dobry, duzo ramu, duzo dysku i po sprawie.
na innym forum szukaliśmy jakiegoś wydajnego lapa właśnie do 2k to doszliśmy do acera v3 :p chyba dokładnie ten model:
Laptop ACER V3 i5-3210M 8/500G GT630 2G USB3 HDMI (3676096096) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. wątpie, że w tej cenie znajdziesz coś mocniejszego.
Czyli priorytetem jest dużo ramu i duży dysk ? Najchętniej kupił bym stacjonarnego ale czasem muszę obrabiać zdjęcia w dwóch różnych lokalizacjach a nie chcę wozić całej puchy. Oczywiście nie będzie problemu podłączyć laptopa do monitora + mysz i klawiatura żeby działał na zasadzie stacjonarnej puszki ?
Ilośc gb na dysku zależy od twoich preferencji, dużo ramy zawsze pomaga np w lightroom.
Każdego laptopa podłączy praktycznie jak stacjonarne do klawiatury i myszki i monitora.
Za cenę 2tys zł dostaniesz dobra stara używke albo plastikowego laptopa niższej klasy
Proszę o radę w zakupie laptopa – używany do zdjęć i do pracy. Oczywiście najważniejszy monitor. Wybrałem 3 modele:
Dell Inspiron 7537 – ma ekran IPS , ale błyszczący , dotykowy,
Asus N550jv – piękny laptop z matowym IPS , ale słabe pokrycie sRGB - według testów
Dell Inspiron 5537 – nowośc od Della , matowy FHD , na pewno nie IPS i nic więcej nie udało mi się dowiedzieć.
Proszę o radę , który najlepszy do Lightrooma . Może ktoś ma jeden w wybranych modeli , proszę o opinię lub tez proszę o propozycje innych modeli. Nieprzekraczalny budżet to 5000 PLN , musi być 15’ ( często noszę laptop).
Jak napisałem max 5000 PLN
Przepraszam, uciekło mi. Gdybyś miał do wydania niższą kwotę, fajną opcją byłby DELL Precision M4500.
Nowy dostępny w cenie 2599,00 + konieczna rozbudowa pamięci RAM i ewentualnie dysk SSD. Model ten nie dysponuje jednak matrycą IPS choć wyraźnie lepszą niż te, dostępne w wielu innych komputerach przenośnych. Z testów na notebookcheck.pl wynika, że matryca pokrywa niemal całą przestrzeń sRGB.
Rozumiem, że nie posiadasz zewnętrznego monitora? Wówczas można by iść w kierunku MacBook'a Pro 13,3" na Retinie. Niewielki, lekki i dość szybki. Niestety ale 13,3" jako podstawowa przekątna ekranu do pracy to trochę mało choć rozdzielczość imponująca, nie powiem.
Możesz zwrócić również uwagę na DELL Precision M4700. Można nabyć w cenie ok. 5000,00 zł, jedna z aukcji tego modelu.
Niestety , 13 za mało . W czasie pracy pracuję głównie Excelem ,mały monitor nie pomaga . macBook oczywiście mi syę marzy , znalazłem dzis 15 w Polsce za 7199 , ale jednak to chyba przesada. Zewnętrzny monitor odpada ze względów lokalowych. A moje "typy"
Kolega kupił ostatnio Asus'a N550JV, jest zadowolony. Laptop służył będzie jednak do multimediów, nie pracy przy fotografii. Matryca IPS ma dość duże szerokie kąty widzenia jednak pokrycie przestrzeni sRGB czy Adobe RGB jest w oparciu o testy na notebookcheck.pl - bardzo średnie.
--- Kolejny post ---
Przez kilka lat pracuję na błyszczącej matrycy 1920x1200px 17" i nigdy nie powtórzę tego błędu. Problem jest istotny szczególnie gdy będziesz używał sprzętu w niesprzyjających warunkach, na zewnątrz lub gdzieś gdzie nie masz kontroli nad oświetleniem otoczenia. Nie jest łatwo poprzez refleksy i odbicia, oczywiście z mojego punktu widzenia. Mój kolejny notebook z pewnością będzie wyposażony w matową matrycę. Słyszałem jednak, że Retiny wypadają pod tym względem lepiej w porównaniu do innych błyszczących matryc.