Odp: Re: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
A z jakiego to powodu? Wszystkie moje szkła EF wypadają na R tak samo dobrze lub lepiej (85/1,2 50/1,2) niż na 5d mk IV. Używałem również wszystkich szkieł natywnych łącznie z 28-70/2 i 50/1,2, a mimo to w najbliższym czasie nie zamierzam kupować obiektywów R, ponieważ w EF mam wszystko czego potrzebuję.
Obawiam się że coś w takim razie robisz nie tak, przecież to niemożliwe jest :lol:....
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Jeśli nie to koniec będzie miała seria M, a w jej miejsce pojawią się body i obiektywy RF APS-C.
Młóciliśmy już te plewy ;). I stawiam na to że na pewno M w przewidywalnej przyszłości nie uśmiercą - wręcz odwrotnie i że nie będzie apsc R 8-).
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
to teoria forumowa nie moja - [ciach] a teoria jest mało realna podobnie jak ta ze smartofonem :) bo fotografia to dość techniczna dziedzina i sprzęt jest istotny.
Do tej teorii z ostatniego zdania tez mam pewien cytat, dobrze znany:
„Kupa sprzętu - brak talentu”
:mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Shrek
Do tej teorii z ostatniego zdania tez mam pewien cytat, dobrze znany:
„Kupa sprzętu - brak talentu”
:mrgreen:
cóż pozostaniemy przy swoich zdaniach, a ja nadal bedę cytował legendy o fotografie co to pudełkiem po zapałkach :mrgreen:
Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Może Canon chce zrobić z EF pleśniaki na EOS M?
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Jest oczywista mozliwość teczniczna projektowania szkieł pod bagnet RF wg innej koncepcji. Pięknie to widać na porównaniu układów optycznych R35/1.8 i 35/2IS. Z tego urodzą sie fajne konstrukcje RF.
Kompatybilność ze szkłami EF zapewnia zupełnie bezproblemowe i ograniczone kosztowo do body wejście w system R. Mnie już korci dokupić chociaż jedno szkło RF pomimo, że te szkła EF co mam działają bardzo dobrze.
Czekam z niecierpliwością testów obiektywów (DxO jakości technicznej zdjęć) na puszce R.
Powinno być lepiej od odpowiedników EF
jp
[QUOTE=jan pawlak;1382584]
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Jest oczywista mozliwość teczniczna projektowania szkieł pod bagnet RF wg innej koncepcji. Pięknie to widać na porównaniu układów optycznych R35/1.8 i 35/2IS. Z tego urodzą sie fajne konstrukcje RF.
Kompatybilność ze szkłami EF zapewnia zupełnie bezproblemowe i ograniczone kosztowo do body wejście w system R. Mnie już korci dokupić chociaż jedno szkło RF pomimo, że te szkła EF co mam działają bardzo dobrze.[/QUOTE
Czekam z niecierpliwością testów obiektywów (DxO jakości technicznej zdjęć) na puszce R.
jp
Na razie nie bardzo jest co porównywać. Jedyny sens widzę w 50mm/1.2 przy czym wersja ef wpadnie bardzo słabo w zakresie parametrów, które Ciebie interesują, bo to stara konstrukcja projektowana z nastawieniem na walory artystyczne.
Jedyny sens to porównanie do S50/1.4art.
28-80/2 nie ma odpowiednika, 24-105 z tego co widziałem w różnych testach jest w zasadzie identyczny z ef. 35 to szkło budżetowe i różnice z ef będą marginalne. Czekamy na kolejne L-ki ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
jp
Chcesz kupić R???
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Chcesz kupić R???
Po kilkunastu latach z Canonem mam sentyment do tej marki.
Bezlusterkowy odpowiednik 5DS R z natywnymi obiektywami "przenoszącymi" tą rozdzielczość byłby wyzwaniem
jp
Dla lubujących się w porównaniach Sony-Canon-Nikon:
https://theslantedlens.com/2018/mirr...ra-comparison/
Canon zadziwiająco dobrze wypadł i to w kategorii wyciąganie z cieni :lol:....
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Obawiam się że coś w takim razie robisz nie tak, przecież to niemożliwe jest :lol:...
Podchodząc czysto teoretycznie tak, ale jak widać nowi właściciele eRki dopatrują się wszędzie wyższości :mrgreen:.
Dlatego do większości pierwszych zachwytów podchodzę ostrożnie ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
(ale pamiętajmy że dobry fotograf to nawet pudelkiem od zapałek zrobi lepsze zdjęcie niż amator fulfrejmem)
Dam Ci najbardziej wypasione pudełko zapałek i dorzucę paczkę fajek, a co tam, nawet najlepsze cygaro. Zrób jakiekolwiek zdjęcie, nie mowię, żeby lepsze niż ja ajfonem ;). Nie popadajmy w paranoję, bo nie spotkałem jeszcze dobrego fotografa, który fotografowały byle czym... Troszę rozsądku :).
Cytat:
Zamieszczone przez
Shrek
Dość realna teoria nie powiem, choć wg mnie celniejsza jest ta, że jest tutaj wielu amatorów, którzy robią
lepsze zdjęcia smartfonami jak większość "zawodowców" mających w stopkach ff i całą baterię słoików L .... :-)
Pytanie co znaczy lepsze? Bo żeby skomponować dobry kadr nie trzeba mieć plecaka eLek i FF, ale specyfika większości zdjęć zdecydowanie wymaga odpowiedniego przyrządu ;).