zgadza sie - troche za wasko. cale forum czeka na 33L.:)
Wersja do druku
No i jeszcze przy f/1.4 to mi całe tło wychodzi nieostre. Chyba mam popsutą sztukę. :-( :mrgreen:
Witam :)
Na dziś posiadam Canona 40d, C24-70 F2.8L, lampę 580EX II, oraz kitowego 18-55IS.
Za 2 tygodnie mam do zrobienia reportaż ślubny, pierwszy, który wykonam Canonem.
Mam do wydania jakieś 2tyś i chciałabym kupić jeszcze jakieś szkiełko, które przyda mi sie do ślubów, ale również do fotografowania 2letniego dziecka.
Nie znam jeszcze zbyt dobrze szklarni Canona, stąd moje pytanie. Czytam testy, opinie, recenzje i póki co mam masę watpliwości.
Myślę o C85 F1.8, albo o C100 F2.0, albo o C70-200 F4, czasem wpadnie mi na chwilę jeszcze inny pomysł...
Na pewno chcę kiedyś mieć stałkę 85mm lub 100mm, zooma 70-200 najlepiej F2.8... ale teraz mam nieco ograniczone możliwości finansowe... i nie wiem od czego zacząć... Możecie mi coś doradzić ?
Mając nikona, I ślub robiłam ogniskową 18-70 - kitowy zoom, potem 28-75 F2.8. Miałam jeszcze 50mm, ale rzadko wyciągałam z torby.
Teraz chciałabym mieć jeszcze coś do 24-70, ale w którym pójść kierunku ?
Postawić na zoom 70-200 (który przyda sie do plenerów i nie tylko), czy na jasną stałkę - którąś z wymienionych ? Pomóżcie mi podjąć decyzję proszę :).
Pozdrawiam
i dziękuję
Zdecydowanie C85/1.8. Szybko ostrzy, ma piękny bokeh, i w kościele powalczysz na 1.8. a na 2.0 to możesz ogolić nim pana młodego :lol:
A C100 F2.0 nie ? Kusi mnie trochę ogniskowa... :) nie wiem jak reszta w porównaniu wypada...