a ja trzech :) 35,85, i ... 17-40 :)
Wersja do druku
a ja trzech :) 35,85, i ... 17-40 :)
Sprzedaj 40D, gripa, tamrona, jeśli chcesz (ja bym zostawił) samyanga, ale opanuj się i nie sprzedawaj 85/1.8!!
Na Twoim miejscu za te 18tys brałbym:
1) 5DII , 24LII , 50/1.4 + ew. 135L jeśli zostałoby kasy
Miałbyś wtedy super zestaw:
5DII , 5D , 14/2.8 , 24LII , 50/1.4 , 85/1.8 , 135L
A jak chcesz taniej to:
2) 5DII , 28/1.8 , 50/1.4 , 135L
Biorac pod uwage co masz to:
Sprzedaj 40 z gripem i tamiego.
Skompletuj sobie taki zestawik
5mk2 5 14 28 50 85 135
lub 5mk2 5 24 50 85 135
Do tego tani fisz do kilku fotek np zenitar 16 2.8 i masz pokryte chyba wszystko co sie da wymyslec.
50 tki zmieniac odrazu nie musisz. Ja sobie ja domykam do 2.5 i daje rade a ze ogniskowej czesto nie uzywam to narazie jest w torbie. Bede mial kiedys wiecej gotowki to zmienie na 1.4
widzę ze juz 35 mm odchodzi w zapomnienie w fotografii ślubnej, coraz częściej polecacie zestaw bez tego szkła :)
Można też taki zestaw: 5DMKII, 16-35II, 50f1.4, 85 lub 135 jak będzie jeszcze kasa :)
Ale nigdy nie napisałem, że chcę sprzedać 85 :twisted: Bo nie sprzedam nigdy (chyba, że kupię 85 1,2) :mrgreen:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Bardziej taki zestaw mnie interesuje, 5D2 z 16-35 byłby zazwyczaj, bo brakuje mi czegoś szerokiego z potwierdzeniem ostrości - czegoś SZYBKIEGO, straciłem ostatnio błogosławieństwo młodego bo Samyan'a źle ustawiłem i mydło :/ Co do tak popularnego 24 L II, jakoś przeraża mnie ta winieta, która czasem ma -4 działki :shock:
W 16-35 II mam jednoczesnie S14 zakres 24 (stałkowe) i 35. Wiadomo, że to nie 1,4 ale AF szybki, a nietrafianie to moja bolączka. Ale nadal nie podjąłem decyzji, ciężki orzech do zgryzienia.
Problemów z nie trafianiem z 16-35 mieć nie powinieneś.
To weź sobie 16-35L + 35L + 85 1.8. Ten pierwszy wiadomo tylko będzie do ekstermalnych ujęć wnętrza kościoła i kilku wymyślnych kadrów. Podstawa to 35L, a 85 1.8 podczas pleneru jak znalazł. Oczywiście to wszystko pod FF.
jaka winieta w 24L II ? ...
Pewnie następny czytacz testów.
Ja bym Ci nie radził aby był przyspawany cały czas bo on zniekształca perspektywę i nawet na 35 nie będziesz miał tak jak w 35L. A dziwnie wygięci ludzie wyglądają dobrze na kilku wymyślnych kadrach a nie na każdym.
Przyspawanie 16-35L nie jest złe :-)
Pod warunkiem że do drugiego aparatu ma się przyspawane 50mm a do trzeciego 85mm.
35L możesz sobie śmiało przyspawać. U mnie z 3/4 zdjęć ze ślubu jest właśnie nim.
trafiony ... optyczne.pl:?
Ehhh, zgłupiałem całkiem :-D Muszę wybrać tylko jedną L'ę. 24-70 odrzuciłem wstępnie, bo podobno nie ostry (chociaż od groma zawodowców go używa). 16-35 II podobno zniekształca ludzików (kilka postów wyżej mnie poinformowano). 24 L II, czy nie za szeroko na przyspawanie :?: Przy 28 mm jest raczej ok, takiej stałki brakuje mi na zabawie weselnej. 35 nie wiem zupełnie bo nie miałem przy body, niby to tylko 15 mm do 50tki, którą miałbym z światełkiem 1,4 (ale może się wstrzymam skoro ma wyjść 50 1,4 II). Zaraz wyskoczę z balkonu :twisted:
Tiaa, widziałem te testy i się zastanawiałem czy oni czasami nie testowali innego szkła niż mam. 24L to mój podstawowy obiektyw, winietuje, ale ekurat w tego typu fotografii to nie przeszkadza, ale na pewno nie winietuje o 4 działki, to jakiś absurd.
Masz dziurę przy szerokich ogniskowych, chcesz Lkę, to nie rozumiem problemu, 24L to jedyne rozwiązanie, 35 to już trochę wąsko, choć też fajnie. Mam oba, częściej używam 24 ale jakbym musiał wywalić wszystkie szkła i zostawić jedno to było by to właśnie 35.
To inaczej, może 24L II i 35 fy 2 :mrgreen: Lub 28 fy 1,8 i 35 L
Raczej to pierwsze, zawsze szerzej.
Ja także głównie używam 24 i 85 jako 2 podstawowych szkieł. Czasem rybka (ale staram się ograniczać z ilością zdjęć z rybki), czasem 50mm.
Jednak 90% kadrów to 24 i 85 - właściwie tymi 2 szkłami można bez problemu zrobić cały reportaż + plener.
Hmmm, chyba się zdecydowałem na 24 +5D2, 35fy2 nie wiem czy brać zwłaszcza bez USM, chyba lepiej wymienić 50 na 1,4 do kompletu oraz zostawić S14 i 85 1,8.
Za co kochamy Canona?? Za to, że wyciska z nas ostanie grosze, a jeszcze cieszymy się później jak dzieci :mrgreen:
Po zakupie zostanie dziura między 14 a 24 oraz 24 a 50. Chyba, że zostawię tamrona. Na plus 24 L jest pancerna obudowa i uszczelnienia, a w 35 ponoć plastik. A po pstrykaniu przy 28 mm czasem mi brakowało kilku mm, więc przy 35 częściej musiałbym po ścianach chodzić. Irytujące jest jednak, że wybrałem najdroższy z pośród trzech :?
poza tym jak zaczniesz pracować na L tamrona w rękę nie weźmiesz ... i będzie se tak lezal :) lepiej już się zapożyczyć i kupic 2 - 3 konkretne szkła i mieć te ciągle wydatki z bani na wiele lat i zacząć pracować nad technika i innymi aspektami fotografii
Co fakt to fakt, mam spokój na lata, brakuje tylko jakiegoś 70-200 ale póki co na plenerze 85 1,8 spisuje się cudownie. Dzięki wszystkim za rady. Może też nauczę się zoomować nogami zamiast pierścieniem :mrgreen:
Myślę docelowo o fotografii ślubnej. W chwili obecnej posiadam 40D, 50 1,8 17-85 IS USM oraz 8 mm samyang . Planuję zakup 5D MII i co dalej? Z kasą średnio. Początkowo myślałem o zakupie do 5D zooma 24-70L. Potem stwierdziłem żeby odżałować kasę na 35L i wtedy na cropa zamiennie 50 1,8 lub samyang 8mm, a czasami nawet stary 17-85 z lampą. Kolejny z pomysłów to olać na razie L-ki i kupić do ff 28 1,8 oraz 85 1,8, a na cropa ten 17-85 z lampą i czasami fish samyang???
Wiem, że zamotałem? Ale proszę o kierunek kupić pierwszą L (24 LUB 35) i potem coś dokupować powoli. Czy od razu zestaw tańczych stałek. Nie mam ćiśnienia aby mieć wszytko od razu bo na razie (przez 2-3) zajmuję się tym hobbistycznie- uczę się. Generalnie wiem, że było to poruszane ale jak wykorzystać obecnego 40 D i cieszyć się nowym 5D.
Dzięki
Kup 5d + 28 i 85
Zostaw 40d z 50 i rybka.
Zrobisz tym kazdy slub.
no i po co 50tka na 40d skoro 85 na 5d jest.
Panowie i Panie mam taki mały dylemacik :) mianowicie do tej pory latałem po weselach z 400D Tokiną 12-24 f4 i Tokina 28-70 f2,8 oraz 580EX II. Będę miał teraz mały przypływ gotówki i planuję kupić puszkę 50D C 70-200 L f4 oraz C 24-105 f4 myślicie że wystarczy? Dodam że do wydania będę miał jakieś 10tys
Do pleneru na przykład :) Ja używam sigmy 50-150 na cropie (i choć myślę nad zmianą), to ten zakres i to światło sprawdza się do tych zastosowań. Na dużych salach też się przydaje.
IMO - brałbym 5d(2) i dopiero za resztę kombinował jakie szkła :) Tym bardziej, że nie wspominasz nic o drugim body.
No 70-200 L dokładnie tak jak streaker pisze świetnie się przyda do pleneru, szeroki sobie zostawię tokine 12-24 i dokupię jakąś rybkę a T 28-70 f2,8 sprzedam. Myślałem nad 5d II ale troszkę drogo nie będę miał tyle funduszy (niestety) Co do drugiego body to chyba zostawię sobie 400D z przypiętą rybką, od czasu do czasu się przyda :)
chcesz wydać 10k ??
kup 16-35/2.8 II. na cropie będzie przyzwoitly zakres i dobre światło. Jak go zapinam do FF to wyję potem przez kilka dni : ja chcę 5dII !!!
(a jeśli zamierzasz żyć z cropem jeszcze długo to kup canon 17-55/2.8)
do tego 85mm/1.8 na plenerki + jak starczy kasy 50/1.4 i masz super szkła, żadnych półśrodków.
24-70 - super rzecz na pełną klatkę ale na kropie bez sensu. Kupie go sobie jako standardową spacerówke do 5D, żeby dociązyć zestaw :)
No i ten bokeh....
24-105/4 super spacer-zoom. Niestety nie nadaje się do zadań specjalnych jak ślub (ciemny i wąski na cropie) Po co Ci IS skoro "modele się ruszają" i trzeba go wyłączać ?
C 70-200
Czyli tak jak pisałem: wykorzystasz to szkło w dwóch procentach. Faktycznie jest potrzebne. Kupuj.
ja też wyję - zwłaszcza jak robię z bliska na 16mm postaci.. właśnie na 5d2.. wyję bynajmniej nie z zachwytu..
niektórzy mają np. fiszaja tylko dla tych 5-10 zdjęć z całej imprezy i żyją więc nie generalizujmy..
70-200 to fajny zoom (czywiście piszemy o 2.8 IS a nie f4 ;) ) - osobiście go nie mam ale właśnie na dniach muszę podjąć decyzję czy 70-200 2.8 is II czy 24/1.4 i mam duży dylemat..
Właśnie i tu się też pojawia moje pytanko bo robię zdjęcia ok. 3 lat ale jakoś nie mogę zrozumieć pewnych zagadnień mianowicie to co powiedział Cluer cyt. kup 16-35/2.8 II. na cropie będzie przyzwoitly zakres i dobre światło. Jak go zapinam do FF to wyję potem przez kilka dni : ja chcę 5dII !!!
(a jeśli zamierzasz żyć z cropem jeszcze długo to kup canon 17-55/2.
O co chodzi z tym CROPEM?
Wiem że 5D to świetna puszka a myślicie że 5D oraz 16-35/2.8 II to wystarczający zestaw na ceremonie oraz sale?
CROP wiąże się z mnożnikiem x1.6 w Canonach i z wyraźnym spadkiem plastyki obrazu (choc podobno to subiektywne odczucie).
Ja bym polecił taki zestaw (oczywiście na FF) troszkę niskobudżetowy :
C 28mm f/1.8,
C 50mm f/1.4,
85mm /1.8,
135mm f/2
no i może jakąś rybę ale bym się nie rujnował na nią (na światło czy af), jeśli ma być używana w plenerze.
Olej zoomy. Zoomuj nogami....dla dobrego obrazka warto:)
Nie przesadzaj. 28 na 5d to wide angle!
A kto napisal ze ma byc do 40d?
Wlasnie i tu pojawia sie moje pytanko. Jak ktos kto robi sluby od 3 lat moze nie miec totalnie pojecia o sprzecie!? :shock:
Zamiast sie wyglupiac przed wszystkimi poczytal bys troche forum... :neutral: