Dzieki!
Wersja do druku
Dzieki!
a jak udalo sie to tobie obliczyc? wiekszosc aukcji przeniesiona do archiwum wiec... swoja droga liczba komentarzy nie zawsze mowi wszystko o sprzedajacym, moim zdaniem najlepiej umowic sie na odbior osobisty i wtedy nie ma to znaczenia, no chyba ze sprzedajacy upiera sie ze tylko wysylka to wowczas nie warto ryzykowac...
pozdrawiam
darek
Witam po dłuższym czasie na forum.
Czytam tego tasiemca już trzeci dzień :D. Zastanawiam się dlaczego nikt nie wpadł na pomysł żeby sprawdzić exif wszystkich fotek z Allegro :D.
A tak na poważnie to szkoda, że dane o skradzionym sprzęcie nie są w jednej wielkiej bazie. Można by było zrobić robota szukającego w sieci fotek robionych skradzionym sprzętem. Proszę sobie wyobrazić zdziwienie amatora cudzej własności, kiedy zapukała by do niego policja, dzień po wysłaniu cioci ze stanów fotek z urodzin meilem.
Google ale zawsze jest jeszcze http://www.allegro.archiver.pl/ i z 5 innych tego typu serwisów.
Co do reszty wywodu - nie trzeba detektywa by widzieć że coś śmierdzi. Lipne komentarze, lakoniczny opis, brak prawdziwych zdjęć - szkoda czasu.
jakiś straszny desant sprzętu
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=520199
Nie wiem gdzie to wkleić , więc daję tutaj...
To mail od gościa który wygrał moją aukcję na Allegro :
Witam.
Proszę o potwierdzenie treść wiadomości jaką otrzymałem w sprawie obiektywu (dane są trochę inne od danych podanych w powiadomieniu z Allegro)
Treść wiadomości:
Witam Serdecznie
Wygrał Pan lub Pani moją aukcje "Sigma AF 10-20/4-5,6 EX DC (numer 694051247)" proszę o jak najszybsze dokonanie przelewu na wskazane konto "PKO 36 1060 0076 0000 3000 0854 1296 Paweł Zdyszała" reszta danych identyczna z danymi podanymi na Allegro. Paczkę wysyłam od razu po otrzymaniu dowodu wpłaty w postaci screena na meila mysliciell1961@o2.pl.
Pozdrawiam
PEKAO 36 1060 0076 0000 3000 0854 1296 Paweł Zdyszała
W ciągu ostatnich 2 miesięcy:
- nie kupiłeś żadnego przedmiotu od autora wiadomości
- nie sprzedałeś żadnego przedmiotu autorowi wiadomości
Obecnie:
+ autor wiadomości licytuje w Twojej aukcji
- nie licytujesz w żadnej aukcji autora wiadomości
Nie muszę dodawać że w/w dane nie mają nic wspólnego z moimi,
jednym słowem trzeba uważać .....
Jeśli komuś nazwisko Paweł Zdyszała coś mówi , proszę o info na priva...
Takie sprawy należy zgłaszać do Allegro (oni przekażą organom ścigania).
Niezależnie od tego można takie próby oszustwa omawiać publicznie, nakarmi się Googla i będzie przestroga dla innych.
PS: Nazwisko niekoniecznie musi być prawdziwe. Przelew i tak pewnie przejdzie...
Zdecydowanie zgłoś to do allegro, oni powinni to przekazać na policję. Już się spotkałem z niejednym przypadkiem "podsyłania" swojego numeru konta i kradzieży pieniędzy. Nie ma co ignorować tego typu zdarzeń.
Zgłosić , zgłosiłem , ale z tego co wiem - z Allegro praktycznie nic nie wypływa do organów ścigania ....