1.
Praktycznie droższe od odpowiednich Sony GM
Argument że obiektywy marki Sony są drogie "poszedł się .... "
2.
IS np. w szerokokątnych może oznaczać że nie będzie (w najbliższych wersjach) stabilizacji matrycy
jp
Wersja do druku
Drogo. Ale na pewno rekordy rozdzielczości.
15-35/2.8 bym z chęcią przutulił. Chyba nawet mimo tej ceny...
w USA zrobisz jedno wesele i masz na takie szkiełko. U nas w sumie też dobry foto zarabia sporo. 3 wesela i zarobione.
Tak mi się wydaje, nie focę wesel :P
@KNC Planujesz wykorzystać ten obiektyw do fotografii dzikiej przyrody?
To może być prawda o rozdzielczości jeśli/skoro "nowy" R ma mieć matryce o dużej liczbie Mpix.
To mogłoby również tłumaczyć tak wczesne/szybkie wypuszczenie A7R4 z 61Mix (A7R3 debiut październik 2017 to 42Mpix)
Według wypowiedzi przedstawicieli Sony obiektywy GM są projektowane na rozdzielczości rzędu 100 Mpix
jp
Łooo! Ale kogoś tam przy ustalaniu cen nieźle po....ło ;)
BTW - ceny szkieł RF w Canonie idą w dobrym kierunku :) Skutecznie zmotywowali mnie do kupna dla córki i dla siebie za 195 zł Pentaxa Super A ze szkłem SMC A 50 1.7 a z rozpędu za podobną cenę Pentaxa ME Super z SMC M 50 1.7. Córka zanabyła też skaner do filmów a ja zastanawiam się nad powrotem do samodzielnego wołania filmów (na razie mi się nie chce ;) Tak więc poza Canonem F1N po kilku dekadach wracam sobie też do drugiego ulubionego korpusu z dawnych czasów, którego kiedyś pozbyłem się na rzecz F1N :)
A jak będę potrzebował puszki z AF-em to EF-owe szkła Canona podepnę do EOSa 3 z Eye Control i 45 punktami AFa z 1998 roku, który cały czas działa i ma się całkiem dobrze, ale jeszcze nie nadszedł jego czas ;)
Poszedłbym nawet dalej i napisałbym, że ja już dawno doszedłem do przekonania, że szkła z jeszcze starszym mocowaniem Canona FL/FD są bardziej niż wystarczające ;) Ale oczywiście rozumiem chęć posiadania szkieł z ceną każdego powyżej 10.000 zł :roll: To przecież niezła nobilitacja mieć w torbie przy sobie kilka takich szkieł wraz z puszką w ciemnych zakamarkach miasta wieczorową porą :) Ostatnio czytałem dylematy testera puszki ze szkłem otrzymanej od producenta oscylującej wokół ceny 50.000 zł, czy jest bezpiecznie na wyjęcie sprzętu z torby ponieważ cały czas "czuł" czyjś wzrok na plecach :) Ale sumarycznie rzecz biorąc taka kolekcja szkieł RF będzie pięknie wyglądać w szafce za szybą w komplecie z rodowymi kryształami :mrgreen: