:/ no to pocieszyłeś :(.
Wersja do druku
Przed chwilą w empiku przeczytałem w jednym z miesięczników fotograficznych recenzję 6D na którego ostatnio się "napaliłem". Generalnie wypadł dobrze, ALE recenzent chwaląc środkowy punkt AF stwierdził, że boczne są GORSZE niż w 5D1 czy 5D2.
Czy tak jest w rzeczywistości? Chcę się przesiąść właśnie z 5D2 i nie ukrywam, że oczekuję choć trochę lepszego AF. Wiem, że nie jest to 5D3, lecz ta recenzja zasiała we mnie spory niepokój... Dodam, że nie mam gdzie osobiście pomacać aparat.
Domyslam sie,że recenzja była z Digital Foto Video?
A czy czytałeś te dwa wątki które są o 6D ?
Wszędzie nawet w necie są opinie ludzi którzy mają 6D i każdy podkreśla żę AF jest dużo lepszy niż w MKII
TU za równo Rojo jak i ja mamy 6D i też pisaliśmy że na af nie ma co narzekać gdyż jest naprawdę dużo lepiej.
Ja przesiadłem się z MKII własnie i jak na razie przez tydzień czasu go używam i nie ukrywam że jestem zachwycony :-)
Jak nic się nie zmieni to chętnie dokupię jeszcze jedną sztukę backup :-)
Jak byś był w trójmieście to możemy się spotkać i zobaczysz sobie jak to działa.
Zauważyłem też że często ludzie piszą średnie opinie i testy czasami jak by obawiali że sprzedaż modelu wyższego mocno spadnie :-)
Może artykuł był w pewien sposób sponsorowany.. i nie wyobrażam sobie jakim strzałem w kolano było by wypuszczenie aparatu z gorszym AF niż w MkII :-)
Aaaa jeszcze mam pytanie ostatnio był odcinek online gdzie kolesie wypowiadali się na temat 6D można go gdzieś jeszcze obejrzeć ?
@RHJG - nie pamiętam, ale bardzo możliwe.
@lysy1980 - dziękuję, będę miał to na uwadze. Właśnie ten wątek śledzę dosyć uważnie i miałem wrażenie, że "przesiadkowicze" rozczarowani nie są. Dlatego między innymi zakiełkowała u mnie idea zakupu 6D zamiast ciułania na 5D3, który (rozsądnie rozumując) nie jest mi potrzebny.
Chyba jednak nie jest to tylko sprawa softu, bo różnią się wagą - wg instrukcji:
Waga EOS 6D (WG): około 680g (tylko korpus)
Waga EOS 6D (N): około 675g (tylko korpus)
PS Chyba, że do WG dokładają ołowiany obciążnik ;-)
--- Kolejny post ---
http://bankier.tv/fpbn-czterdziesty-szosty-czwartek-na-zywo-czyli-canon-6d-12475.html
W polskiej dystrybucji nie kupi się wersji N. Mówił o tym przedstawiciel Canona w FPBN.
Z telefonu
W kompaktach serii SX były już modele wyposażone w GPS i GPSa pozbawione. Różnica w cenie była na poziomie 5%.
Pamiętasz jak w 5D3 usunięto wadę 5D3 polegającą na zakłócaniu światłomierza przez światło wpadające z podświetlonego górnego ekranu LCD? Czarną folią izolacyjną. Toteż tu 5g obciążnik wcale by mnie nie zdziwił. :)