-
Witajcie, czy próbował już ktoś składać podanie o dotację z funduszy unijnych (sławny projekt 6.2 i 18 tys.)? Pytam, ponieważ dużo słyszy się, że radykalnie zostało obcięte finansowanie tego projektu i nie ma się nawet co wybierać do urzędu pracy. W moim wypadku chodzi konkretnie o Kraków.
Pozdrawiam.
-
w Chorzowie obniżyli do 12 tys. w tym roku, głównie będą wspierać osoby do 25 roku życia lub do 3 lat po ukończeniu studiów oraz ludzi po 45 roku życia.
takie mam info od znajomego, który w grudniu składał wniosek...
W pierwszej kolejności mają rozpatrywać wnioski z zeszłego roku.
Moim zdaniem zawsze warto spróbować, tylko zawsze zastanawia mnie, czemu ludzie tracą czas pisząc na forum, jeśli można przejść się do Urzędu i otrzymać info z pierwszej ręki.
-
PUP w Tarnobrzegu:
"Wnioski przyjmowane będą do momentu wyczerpania środków finansowych przeznaczonych na tę formę aktywizacji osób bezrobotnych.
Maksymalna wysokość dotacji wynosi 17 000 zł.
Mając na uwadze konieczność racjonalizacji wydatków Funduszu Pracy oraz Europejskiego Funduszu Społecznego, a także kryteria przyjęte w Planie Działania na 2011r. dla Priorytetu IV PO KL w województwie podkarpackim dotyczące grup docelowych
w realizacji ww. formy Urząd będzie kierował się następującymi zasadami:
1. Środki na podjęcie działalności gospodarczej w pierwszej kolejności będą udzielane osobom bezrobotnym:
- niepełnosprawnym,
- powyżej 50 roku życia,
- długotrwale pozostającym w rejestrze urzędu pracy, tj.: łącznie przez okres 12 m-cy w okresie ostatnich 2 lat (z wyłączeniem okresów odbywania stażu i przygotowania zawodowego dorosłych),
- do 25 roku życia.
2. Dotacje nie będą udzielane osobom bezrobotnym, które w latach 2008 – 2010 otrzymały wsparcie w postaci stażu, szkoleń, prac interwencyjnych, dotacji w ramach projektu „Więcej szans w powiecie tarnobrzeskim” Działanie 6.1. Poddziałanie 6.1.3. PO KL.
3. Wsparcie zostanie udzielone osobom, których planowane przedsięwzięcie zostanie najwyżej ocenione ze względu na profil działalności i możliwości rozwoju firmy na rynku, planowaną efektywność ekonomiczną oraz posiadane kwalifikacje zawodowe.
Formularz wniosku i regulamin dostępne są na stronie internetowej w zakładce"
Zapewne w innych miastach regulamin będzie podobny.
Mnie załatwili pkt 2 bo w zeszłym roku odbyłem staż, czyt. przez 7 miesięcy zajmowałem się zakładem, a pracodawca zgarniał kasę :]
Apropos pracodawców: nawet Ci, którzy do tej pory mieli 5-10 niewolników (stażystów) mogą się ponownie o nich starać. Jedynym warunkiem jest gwarancja zatrudnienia na min. 3 miesiące.
Niemen miał rację.....dziwny jest ten świat.
-
W naszym regionie część PUPów obniżyła kwotę a część podwyższyła niezbędne kwalifikacje do uzyskania dofinansowania (typu 2 lata doświadczenia popartego świadectwem pracy, kierunkowe wykształcenie, odpowiednie kursy itp).
Jak ktoś wcześniej dobrze zauważył, lepiej jest się przejść do PUPu niż pytać na forum.
-
Ostatnio znajomy który brał dofinansowanie z UP, spytał mnie czy sprzęt który kupił może po kilku miesiącach sprzedać i kupić inny w tej kwocie co był ten pierwszy ewentualnie różnice pokryje, myślałem ze odpowiedz jest oczywista ze nie ale już mam wątpliwości, wiec jak to już z tym jest?
-
-
W koncu po prawie 2 latach urzad wezwal mnie do rozliczenia heh.
-
Szybko sobie przypomnieli :)
Dzieki Czacha już wszystko wiem:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Nie mozna.
teoretycznie nie można, praktyka wygląda nieco inaczej. wiele też zależy od up. w przypadku beneficjenta, który wpisał we wniosku "aparat fotograficzny, wartość 8k" (nie podaje dokładnej marki, ani modelu) oznacza to, że praktycznie może sobie zmienić 5d2 na d700 oraz inne konfiguracje. wartość obu jest - można powiedzieć - równoznaczna. podczas jakiejkolwiek kontroli, pracownik up nie ma obowiązku znać się na sprzęcie foto. podobnie jest z innymi branżami. najważniejsze, aby papiery się zgadzały, resztę, tak na dobrą sprawę to oni mają w głębokim poważaniu.
ps. pracowałem nad nie jednym wnioskiem do up, także wiem co mówię. :)
-
Byc moze pracowales nad wnioskami, ale widac ze nie wiesz co sie dzieje potem.
Papiery nie beda sie zgadzaly, bo faktura bedzie miala nowa date. To ze w umowie podpisanej z UP nie ma wypisanych dokladnie modeli wynika z opieszalosci urzednikow. Ja juz mialem kontrole z urzedu, sprawdzali wszystko lacznie z numerami seryjnymi i datami na fakturach...