Odp: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp
Chce usilnie rozbudowywać ten system, głównie ze względu na AC3, który jest po prostu bajkowy. 1 zdjęcie jestem w stanie przeboleć. Nie chciałbym jednak wydać kilku tys. na urządzenie które nie będzie się sprawdzało. Co prawda mógłbym zmienić system na np Yongnuo, ale oprócz wszystkich zalet ma jedną wadę. Tryb mieszany i z lampą na body jest co prawda możliwy, ale aby zmienić ustawienia trzeba iść do lampy z manualem :-) PW po pewnych kompromisach załatwi mi to (np TT1+AC3 na aparacie, TT5+580EX na szynie obok aparatu, reszta poprzyczepiana tak jak pasuje) Mamy wtedy co prawda kobyłę ale funkcjonalną. Pytanie czy jest sens :-)
Wszystko rozgrywa się o to:
Pierwsze bez HSS drugie z HSS (1/2000). Oczywiście na kotlecie tego nie widać bo nie używam lampy na wprost i światło jest rozproszone. Jeśli jednak skieruję palnik w obiekt to zdjęcie jest prześwietlone. Dodatkowo jeśli lampa na body nie pracuje jako Master to problem nie występuje. Tylko wtedy nie można zmieniać proporcji między grupami...
BTW szczelina w migawce leci od góry czy od dołu?
Zacytowałem z wątku o 5dIII
Cytat:
Zamieszczone przez
maki1000
Nie używam kontrolera ac3. Moja konfiguracja jest prosta: body na M, lampa na nadajniku w automacie i druga lampa na odbiorniku jako kontra. Na sali weselnej sprawdza się wyśmienicie.
Jednak nie róbmy tu offtopa, pisz na PW jak coś.
Kontra jako manual czy tez ettl? Czasem jednak trzeba zmienić ustawienia kontry i trzeba biegać do lampy. Zastanawiam się jeszcze czy z PW mogą pracować dwa nadajniki? np Lampa na body przez TT5 (wyzwala błysk)+ TT1 + AC3 w kieszeni (przypisuje ustawienia do grup). Mamy wtedy taki mini panel sterowania :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
jaroslaw.majcher
Zacytowałem z wątku o 5dIII
Kontra jako manual czy tez ettl? Czasem jednak trzeba zmienić ustawienia kontry i trzeba biegać do lampy. Zastanawiam się jeszcze czy z PW mogą pracować dwa nadajniki? np Lampa na body przez TT5 (wyzwala błysk)+ TT1 + AC3 w kieszeni (przypisuje ustawienia do grup). Mamy wtedy taki mini panel sterowania :-)
Kontra na manualu bo mam manualną lampę. Jej ustawienia zmieniam max kilka razy przez całą zabawę. Tylko wtedy jak się obsługa światłami bawi :)
Na resztę pytania Ci nie odpowiem bo nie mam AC3
Spoko, może znajdzie się jakiś miły użytkownik który odpowie :-)
Boję się trochę braku sterowania tą lampą bo nieraz trzeba działać szybko (np tort) gdy oświetlenie drastycznie się zmienia.
Wymusza to też fotografowanie w jedną stronę bo kontra może przepalać.
A czy lampie na body (w ttl) zdarza się błysnąć pełną mocą?
Cytat:
Zamieszczone przez
jaroslaw.majcher
Spoko, może znajdzie się jakiś miły użytkownik który odpowie :-)
Boję się trochę braku sterowania tą lampą bo nieraz trzeba działać szybko (np tort) gdy oświetlenie drastycznie się zmienia.
Wymusza to też fotografowanie w jedną stronę bo kontra może przepalać.
A czy lampie na body (w ttl) zdarza się błysnąć pełną mocą?
W takich sytuacjach jak wjeżdżający tort, czy w sytuacji kiedy nie mogę fotografować w stronę kontry - po prostu ją odłączam używając do tego celu zmiany kanału c1 na c2 w nadajniku. Wtedy lampa na body błyska tak jak błyskała, a kontra jest nieaktywna.
Co do drugiej części pytania to owszem czasem się jej zdarza.
Cytat:
Zamieszczone przez
maki1000
W takich sytuacjach jak wjeżdżający tort, czy w sytuacji kiedy nie mogę fotografować w stronę kontry - po prostu ją odłączam używając do tego celu zmiany kanału c1 na c2 w nadajniku. Wtedy lampa na body błyska tak jak błyskała, a kontra jest nieaktywna.
O tym nie pomyślałem :-) Faktycznie dobry sposób na odłączenie dodatkowych lamp gdy mamy tylko kontre.
Dziękuję za odpowiedzi. Jestem spokojniejszy o moje PW :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
jaroslaw.majcher
Oczywiście na kotlecie tego nie widać bo nie używam lampy na wprost i światło jest rozproszone. Jeśli jednak skieruję palnik w obiekt to zdjęcie jest prześwietlone. Dodatkowo jeśli lampa na body nie pracuje jako Master to problem nie występuje. Tylko wtedy nie można zmieniać proporcji między grupami...
BTW szczelina w migawce leci od góry czy od dołu?
Testowalem u siebie. Canon 5d MK III, PW mini i flex, na body 580 ex ii, kontra 430 ex ii.
We wszystkich kombinacjach lampy doswietlaja poprawnie, nie ma sladu przeswietlenia lub niedoswietlenia wynikajacego ze zlej synchronizacji z hss. Zarowno kiedy 580 jest w trybie MAster, jak i zwyklym ...
PW z najnowszym softem pod MK III.
Pozdro !
Cytat:
Zamieszczone przez
arapaho
Testowalem u siebie. Canon 5d MK III, PW mini i flex, na body 580 ex ii, kontra 430 ex ii.
We wszystkich kombinacjach lampy doswietlaja poprawnie, nie ma sladu przeswietlenia lub niedoswietlenia wynikajacego ze zlej synchronizacji z hss. Zarowno kiedy 580 jest w trybie MAster, jak i zwyklym ...
PW z najnowszym softem pod MK III.
Pozdro !
Dzięki za testy. Może to tylko z 5dII. Zdaje się, że na 40d też działa poprawnie. Przynajmniej na tyle co sprawdzałem ale było to może z 50 strzałów.
Zainstaluj nowy soft. Jest kompatybilny z poprzednimi modelami aparatow ...
Mogli byście poratować także mnie w wyborze uniwersalnych wyzwalaczy do lamp studyjnych jak i systemowych. Od niedawna jestem w tym systemie i powoli ogarniam jego niuanse. Mam 5DMKII i do niego chcę dokupić lampę 600EX-RT. Nie chcę starszego modelu bo w następnym roku planuje zakup MKIII. Canonowski wyzwalacz do 600 niezbyt mi pasuje bo chciałbym mieć jeden, a nie dwa (ten do systemówki a ten do studyjnych). Zainteresował mnie Phottix Odin, ale nigdzie nie mogę znaleźć czy będzie on dobrze współpracował z systemową 600 a potem jeszcze z MKIII. Oczywiście najlepiej jakby w pełni wykorzystywał możliwości sprzętu z TTL i HSS. Jeśli są do tego sprzętu inne działające dobrze rozwiązania i do tego tańsze :) to chętnie wykorzystam.