-
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Chodzą słuchy po mieście, że cena w PL ma być na poziomie 15900 zł brutto. Za takie pieniądze, uczciwie i szczerze mówiąc to oczekiwałbym puszki klasę wyższej niż 5d. Przynajmniej z rumorsów nie wynika nic, co miałoby dać jakiś wielki bonus w stosunku do mk3 w kwestii fotografii naturalnie. Dual Pixel jakoś mnie nie rusza, a już na pewno nie za taką dopłatą.
no to zawodowcy powinni być zadowoleni - marzenia się spełniają :mrgreen: będzie większy próg wejścia dla amatorów :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Jeśli chodzi o zwiększanie ostrości to te pixele DP mogą pozwolić na użycie w algorytmach wyostrzania - ale z blura nie zrobią ostrego zdjęcia, to ciężko sobie wyobrazić, natomiast w drugą stronę - dodać blura wyglądającego jak bokeh będzie dużo łatwiej.
to nie działa w ten sposób, raczej nie piszą o wyostrzaniu (nie ośmieszaliby się) - mz software będzie liczył ostry obraz dla nowej płaszczyzny ostrości, pytanie jak efektywne to będzie (i raczej nie bedą zapisywać pixeli DP bo to chyba nikomu do szczęścia niepotrzebne chyba że do zabaw typu dual iso jak w ML ale o tym nikt nie pisze - to zrobią w piątej wersji)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
to nie działa w ten sposób, raczej nie piszą o wyostrzaniu (nie ośmieszaliby się) - mz software będzie liczył ostry obraz dla nowej płaszczyzny ostrości, pytanie jak efektywne to będzie
No właśnie do tego chyba jednak trochę za mało informacji, bo z tego nie zbuduje się pełnego modelu 3d. Natomiast oczywiście reklamować będą to tak jak napisałeś.
Moim zdaniem to będzie właśnie tak efektywne jak napisałem - tzn. dodanie ostrości będzie działać znacznie lepiej niż dotychczasowe algorytmy wyostrzania, ale znacząco gorzej niż gdyby oryginalnie wyostrzyć w innym miejscu. Dodanie blura będzie pewnie za to dużo bliżej realnego bokehu niż tego co można zrobić zwykłym blurem bez info o odległości. Przesunięcie ostrości to nic innego, jak dodanie jej w jednym miejscu a ujęcie w innym.
No ale zobaczymy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Chodzą słuchy po mieście, że cena w PL ma być na poziomie 15900 zł brutto.
Jak tak będzie, to trzeba kupować szybko 5D3 jak cena pójdzie w dół do jakichś 8000 PLN ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Dodanie blura będzie pewnie za to dużo bliżej realnego bokehu niż tego co można zrobić zwykłym blurem bez info o odległości
To wydaje się być realne technicznie. Przy obecnym zapotrzebowaniu w pewnych dziedzinach fotografii na ogromne rozmycie :mrgreen: ten ficzer może być przełomem na miarę wyostrzania.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
To wydaje się być realne technicznie. Przy obecnym zapotrzebowaniu w pewnych dziedzinach fotografii na ogromne rozmycie :mrgreen: ten ficzer może być przełomem na miarę wyostrzania.
Stawiam, że będzie software'owe ograniczenie do pełnej dziury danego obiektywu. Tzn. z 35f2 IS nie zrobisz sobie rozmycia jakie dałoby f1.4.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
natomiast matryca z dwoma rodzajami pikseli, z ktorych jedne sa "mniejsze" od drugich, daje fenomenalne mozliwosci w zakresie dodatkowego DR w swiatlach i zdolnosci do rejestrowania przejsc tonalnych. jesli jeszcze na dodatek te mniejsze piksele bylyby tylko czerwone i niebieskie (bo zielony i tak sa malo istotne w kontekscie roznicowania kolorow)... to to moglby byc mega hit. prawda, ze to by bylo kosztem czulosci matrycy i jej wydajnosci na wysokich ISO... ale w landszafcie to akurat mocno drugorzedna kwestia...
Moim zdaniem nie ma to większego sensu. Już są matryce mające 16 EV i raczej jest tylko kwestią czasu kiedy będzie się dało wyciągnąć jeszcze więcej przy zachowaniu dotychczasowej technologii.
-
według Canon Rumors: Canon EOS 5D Mark IV 3499 USD; 3700 EUR
-
Mącenie w tym temacie jest pewnie Canonowi trochę na rękę.
A realnie, jedyne, co DP Raw daje, to wbudowana w RAW informacja o odległości od płaszczyzny ostrości punktów fotografowanej sceny na każdym pikselu matrycy. To oczywiście daje możliwość podrasowania pięknie rozkładu GO w postprocesie. Oraz oczywiście focus peaking. Niestety nie ma możliwości przesunięcia ostrości, bo z bokehu nie da się zrobić ostrego.
Skąd się biorą informacje, że piksele są na różnych głębokościach? Ja nic o tym nie wiem.:shock:. Nie widzę żadnej możliwości wykorzystania czegoś takiego w technologii DP.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Stawiam, że będzie software'owe ograniczenie do pełnej dziury danego obiektywu. Tzn. z 35f2 IS nie zrobisz sobie rozmycia jakie dałoby f1.4.
Ale to właśnie będzie główna i w zasadzie jedyna korzyść z tego DP rawa, że będzie sobie kreować dowolne, realistyczne, nie do odróżnienia od optycznego, boke.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
radiki
Jak tak będzie, to trzeba kupować szybko 5D3 jak cena pójdzie w dół do jakichś 8000 PLN ...
Możesz zapomnieć o takiej cenie. Stanieje nieznacznie a potem zniknie ze sklepów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Możesz zapomnieć o takiej cenie. Stanieje nieznacznie a potem zniknie ze sklepów.
Jezeli w ogóle stanieje.
-
Aż tak dobrej pamięci nie mam, ale nie było tak, że w cenie 5dII wlazło 6d i oczywiście drożej 5dIII? Fajna polityka że zabawki coraz droższe i to pewnie cena za dokładanie kolejnych bajerów (a w 6d przy okazji okrojenie podstaw - AF).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
asdf
Aż tak dobrej pamięci nie mam, ale nie było tak, że w cenie 5dII wlazło 6d i oczywiście drożej 5dIII? Fajna polityka że zabawki coraz droższe i to pewnie cena za dokładanie kolejnych bajerów (a w 6d przy okazji okrojenie podstaw - AF).
USD/PLN jest wyżej wyceniany o 20% dzisiaj w porównaniu do okresu premiery mk3, wycenę 5d mk3 kojarzę w okolicach 12-13 tys, więc +20% to wychodzi 15,6k. Trzeba podziękować zagranicy, że płacimy ekstra frycowe za każdy importowany towar.
-
5d4 będzie mogło służyć za dalmierz :P
-
-
-
to tak.. skoro slowo cialem sie stalo, to na chwilke ten watek bedzie przymkniety, zeby w watku o plotkach byly dyskusje o plotkach (i inne pogloski, marzenia, mokre sny, wyznania, "napisz do Kasi" itd. itp.) a o faktycznych produktach juz byly dedykowane im watki. 5D mkIV juz istnieje, juz jest do d* i nikt takiego go nie chcial, mozemy miec osobny o nim watek na najblizsze 5-6 lat (tyle mu trzeba, zeby od "szajsu" stal sie "kultowy") ;)
-
-
Dotąd Canon produkował matryce wyłącznie na potrzeby własnych aparatów foto i kamer. W związku z kurczącym się rynkiem foto poszukuje teraz innych możliwości zagospodarowania zdolności produkcyjnych swoich fabryk sensorów CMOS. Będzie dostarczać matryce zewnętrznym firmom z branży motoryzacyjnej, automatyki przemysłowej itp.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
Sprzedają po 5299? Ciekawe skąd ta cena.......
Cena w USA? $1099.-
kurs PLN/USD dzisiaj? 3.92
VAT Polska? X1.23
kalkulator......
1099 x 3.92 x 1.23. =. 5299.- dokładnie co do 1 PLN .
Pytania? Proszę kierować do Goldman Sachs, Deutsche Bank etc......:lol:
-
Poza tym to taniej niż miało być :-)
Na cyfrowe.pl tyle samo. Jak będzie po 2500 dajcie znać.
-
24-105 II na starcie został wyceniony taniej niż wersja pierwsza. Tylko co z tego, gdy wersja pierwsza obecnie kosztuje ok. połowę tego co II a przeciętnego użytkownika mało interesuje cena startowa. O cenie nowego 16-35 to już w ogóle nie ma co mówić. Jaka jest cena 5D mark IV także wiecie. Ja rozumiem, że dla niektórych to są relatywnie nieduże kwoty a sprzęt foto podobno tanieje. Jest taki nowy wątek na forum. Nosi tytuł "golenie baranów". Tak jakoś mi się skojarzyło ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
24-105 II na starcie został wyceniony taniej niż wersja pierwsza. Tylko co z tego, gdy wersja pierwsza obecnie kosztuje ok. połowę tego co II a przeciętnego użytkownika mało interesuje cena startowa. O cenie nowego 16-35 to już w ogóle nie ma co mówić. Jaka jest cena 5D mark IV także wiecie. Ja rozumiem, że dla niektórych to są relatywnie nieduże kwoty a sprzęt foto podobno tanieje. Jest taki nowy wątek na forum. Nosi tytuł "golenie baranów". Tak jakoś mi się skojarzyło ;)
Ależ cena nowej wersji też spadnie....po latach jak i starej wersji. Wersja I kosztuje mniej bo ma już 11 lat i Canon postanowił zrobić z niego prawdziwego kita.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Poza tym to taniej niż miało być :-)
Na cyfrowe.pl tyle samo. Jak będzie po 2500 dajcie znać.
Wedlug słów Green Day "Obudź mnie jak się skończy wrzesień".
Like my father's come to pass
Seven years has gone so fast
Wake me up when September ends
Chodzi tu więc o wrzesień 2023. :mrgreen:Wtedy stanieje wersja Ii do 2500 PLN. Dam Ci znać. Oczywiście pod warunkiem sprzyjającego kursu dolara.:p
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
jest w podobnej cenie jak np. absurdalnie wysoko wyceniona optyka do bezlusterkowców typu fuji czy olympus, a kryje pełną klatkę i pewnie jest lepszy, a po podpięciu do fullfrejma daje znacznie większe możliwości, elki nawet takie o których się pisze na forum że się nie nadają do fotografowania są warte swojej ceny :mrgreen: skoro ktoś kupuje fuji czy olympusa to canon też uwierzył że można sprzedawać w takiej cenie :mrgreen:
-
no nic, sprzedalem I, poczekam az stanieje II i ja kupie
na razie sie przeprosiłem z 24-70L, może to będzie udany związek?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
no nic, sprzedalem I, poczekam az stanieje II i ja kupie
na razie sie przeprosiłem z 24-70L, może to będzie udany związek?
Pierwsza wersja?
-
pierwsza ale nie mam zastrzeżeń do niego
ostry,ładnie rysuje, 2.8 się czasem przydaje
ale ciężki taki, no i nie ma 105 na końcu;(
-
M5 on the road :).
More Canon EOS M5 Images & Specifications
Czyżby Canon miał zamiar wypuścić sensownego bezlusterkowca ;).
Sensor: 24.2 million pixel APS-C CMOS
AF: dual pixel CMOS AF
**Touch AF
More AF points than any other camera (We donât know the exact number)
DIGIC 7
Continuous shooting: 7fps
Continuous shooting in live view: 9fps
ISO Sensitivity: 100-25600
Video: FullHD 60fps, 5-axis electronic image stabilization
Dynamic NFC, Bluetooth built-in
Media: SD / SDHC / SDXC card
Size: 115.6 x 89.2 x 60.6 mm
Weight: 427g
Read more: http://www.canonrumors.com/more-eos-...#ixzz4Jlncw3Ox
-
M5 wygląda na fajny korpus, choć jest parę rzeczy, które mi się mniej podobają (brak 4K i , chyba, brak gibanego EVF, co stanowi pewien regres w stosunku do M3). Jest za to parę innowacji w ofercie Canona od drobiazgów typu bluetooth po stabilizację video (DIGIC 7 na coś się przyda). Najbardziej jednak jestem ciekaw DPAF tzn. czy będzie istotna jakościowo (np. małe punkty ostrości) i ilościowo różnica w stosunku do tego co jest np. w 80d.
P.S. Skrytykowałem tylko to czego nie ma. Nie podoba mi się również wyścig kto da więcej bezsensownych (dla mnie) kółek, ale rozumiem, że to element retro-mody, a może i nawet komuś się to podoba, i, co gorsza, przydaje :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
P.S. Skrytykowałem tylko to czego nie ma. Nie podoba mi się również wyścig kto da więcej bezsensownych (dla mnie) kółek, ale rozumiem, że to element retro-mody, a może i nawet komuś się to podoba, i, co gorsza, przydaje :lol:
ale co nie tak z tymi kolkami? jesli dobrze widze to M5 m jedno do ruchu przeslona, drugie do regulacji czasow (w trybie M). i troche redundantnie ale jednak bardzo logicznie uzytkowo - jedno do kontroli przyslony plus tarcza kompensacji ekspozycji.
fantastyczna sprawa, bo te rzeczy ze soba nie koliduja a pozwalaja bardzo wygodnie pracowac. jakby jeszcze byla dedykowana tarcza do ustawienia ISO to juz w ogole idealny aparat.
to M5 to nie jest dla pstrykacza. to wyglada jak zrobiony na serio lekki aparat dla kogos kto juz ma i uzywa normalny DSLR Canona. i to normalny w znaczeniu: z obsluga ELAN-owa a nie Rebelowa...
ja tylko czekam na cene ale juz odkladam w skarpete... bo dokladnie na cos takiego czekalem. zwlaszcza ze mam w zestawie z uczciwym optycznie szerokokatnym zoomem (zaczynajacym sie na ekwiwalencie 24mm) i mam malutka i leciutka stalke ekw. 35mm.
-
Co nie tak? Ja to nazywam pozorną ergonomią. Sam chcę decydować o tym do czego służy dane kółko. Po co mi wydumane kółko z korektą ekspozycji? Którego nie mogę do niczego innego użyć? W trybach Tv czy Av jest po prostu redundantne, a w M niepotrzebne w 90% sytuacji. Ale tak jak napisałem, może komuś się to przyda. Mi wystarczą dwa. W M5 widzę cztery! I jeszcze jedno: każde z tych kółek powinno mieć blokadę :lol:
P.S. Nigdy też nie narzekałem na ergonomię Rebela, jedno kółko to też całkiem dobre i wystarczające rozwiązanie, jeśli jego funkcje można modyfikować w sensowny sposób umieszczonym przyciskiem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
M5 wygląda na fajny korpus, choć jest parę rzeczy, które mi się mniej podobają (brak 4K i , chyba, brak gibanego EVF, co stanowi pewien regres w stosunku do M3). Jest za to parę innowacji w ofercie Canona od drobiazgów typu bluetooth po stabilizację video (DIGIC 7 na coś się przyda). Najbardziej jednak jestem ciekaw DPAF tzn. czy będzie istotna jakościowo (np. małe punkty ostrości) i ilościowo różnica w stosunku do tego co jest np. w 80d.
Nie marudź już z tymi kółkami ;).
4K :lol:.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
.....
ja tylko czekam na cene ale juz odkladam w skarpete... bo dokladnie na cos takiego czekalem.
Tu rodzi się właśnie pytanie na ile Canon zwietrzył te oczekiwania, bo że czytają rankingi sprzedaży to widać.
-
Zwietrzyć, to może i zwietrzył. Ale przygotowanie tego korpusu zajęło baaaaardzo dużo czasu (koncepcja znana była już przynajmniej rok temu), a pisałem tutaj o tym korpusie pewnie parę miesięcy temu. Oczywiście wiem co było przyczyną i dlatego bardzo jestem ciekaw rezultatu końcowego. Gdyby AF okazał się choć zbliżony możliwościami do A6300, to nie był to czas zmarnowany.
Mimo, że mam już sporą część szklarni EF-M (notabene bardzo fajną), to osobiście wątpię, żebym dołączył do grona właścicieli M5. Musiałby być lepszy od 80d, a i tak skreśla go brak 4K.
P.S. Szkoda, że 5dIV nie ma pięciu kółek, byłby model olimpijski albo dla feministek :lol:
--- Kolejny post ---
P.S. 2. Jeszcze a propos wietrzenia (tu pozdrowienia od moich borsuków :lol:). Canon zwietrzył też bardzo mocno 4K. Miało nie być, a jest. I w 1dx2 i w 5dIV... Który następny? Nie mam pojęcia i osobiście wątpię. Najpierw trzeba trochę wydoić, potem pomyśli się o reszcie. Może 7d3? Bo 6d2 to chyba jeszcze nie...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Zwietrzyć, to może i zwietrzył. Ale przygotowanie tego korpusu zajęło baaaaardzo dużo czasu (koncepcja znana była już przynajmniej rok temu)....
Nie o to chodzi ile nad nim myśleli tylko jak wycenią.
Krótko mówiąc parametry na papierze to jedno a cena drugie.
Co z tego że np. takie C700 wygląda na papierku całkiem nieźle jak cena jest idiotyczna i podejrzewam że jak nie przecenią (i to mocno) to będzie ją można zobaczyć jedynie w Canon Camera Museum ;).
-
4K - powoli zaczyna pełnić taką samą rolkę jak kiedyś sławetne 3D w telewizorach. Wszyscy to mieli tylko nikt nie potrafił powiedzieć do czego to jest ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
4K - powoli zaczyna pełnić taką samą rolkę jak kiedyś sławetne 3D w telewizorach. Wszyscy to mieli
Ja nie miałem. I dobrze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
chyba, brak gibanego EVF, co stanowi pewien regres w stosunku do M3).
Nie wiem co to jest gibany EVF, :pale gibany ekran z tyłu, co najmniej jak w M3 chyba jednak jest.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Nie podoba mi się również wyścig kto da więcej bezsensownych (dla mnie) kółek, ale rozumiem, że to element retro-mody, a może i nawet komuś się to podoba, i, co gorsza, przydaje :lol:
No ja jestem cały za kôłkami, a nawet przeciwko nadmiernej kustomizacji interfejsu usera. Kustomizacja interfejsu usera jest dla mnie redundantna :lol::lol::lol: Niech to producent raz dobrze przenyśli, a ja nie mam czasu ani ochoty tego dostrajać. Jak się dobrze zrobi kółka, to nie trzeba nawet blokad. Najważniejsze, że widać ustawienia na rzut okiem, lepiej niż na najlepszym wyświetlaczu, i nawet jak się coś przestawi, to jest to oczywiste, bo się tym okiem nawykowo rzuca na te kółka.
M już miał zresztą bardzo dobry system obsługi dotykowej.
Tyle, że z aparatu poniżej 300 g z baterią robi się bliżej pół kilo i jakiś taki fudżikowaty.
Tani raczej nie będzie, ale obawiam się, że się skuszę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
No ja jestem cały za kôłkami, a nawet przeciwko nadmiernej kustomizacji interfejsu usera. Kustomizacja interfejsu usera jest dla mnie redundantna :lol::lol::lol: Niech to producent raz dobrze przenyśli, a ja nie mam czasu ani ochoty tego dostrajać. Jak się dobrze zrobi kółka, to nie trzeba nawet blokad. Najważniejsze, że widać ustawienia na rzut okiem, lepiej niż na najlepszym wyświetlaczu, i nawet jak się coś przestawi, to jest to oczywiste, bo się tym okiem nawykowo rzuca na te kółka.
Szczerze? Nie mam ochoty patrzeć na te kółka ani na aparat w ogóle. Chcę widzieć tylko obraz i informacje w wizjerze, resztę załatwiać odruchowo bez odrywania oka od kadru. Kółka to dla mnie gadżet, nie ergonomia.
Niestety Canon zdaje się szykować kolejny taki gadżet: elektroniczne okienko w obiektywie. Po jaką cholerę mam jeszcze patrzeć dodatkowo na obiektyw? Wszystkie informacje o głębiach ostrości, trybie pracy IS itp powinny być w wizjerze. No, ale podobnie jak kółka taki bajerek świetnie się sprzeda bazując na różnych sentymentach ery analogowej i tradycyjnym gadżeciarstwie :lol:
-
Bardzo "luszczankowaty" i ciężki.
Mi się kółka podobają. Serii trzycyfrowej nie umiem obsłużyć niestety.
Matryca będzie chociaż z 80D? Bo to byłby plus.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Nie wiem co to jest gibany EVF, :pale gibany ekran z tyłu, co najmniej jak w M3 chyba jednak jest.
Chodzi o wizjer z możliwością odchylania w górę. Dla mnie to super sprawa, bo odpada noszenie i podłączanie wizjera kątowego. EVF dołączany do M3 ma taką możliwość, wbudowany w M5 niestety chyba już nie.
-
Wymiary prawie identyczne jak w lustrzankowym 100D - mam nadzieję że to będzie osobna linia bezlusterkowców i nie zarzucą kompaktowego wzornictwa pierwszych M-ek
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Chodzi o wizjer z możliwością odchylania w górę. Dla mnie to super sprawa, bo odpada noszenie i podłączanie wizjera kątowego. EVF dołączany do M3 ma taką możliwość, wbudowany w M5 niestety chyba już nie.
no tylko ten gibany do M3 to w diabla bakszyszu kosztuje i pewnie na zastosowaniu w M1 i M3 sie skonczy...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Matryca będzie chociaż z 80D? Bo to byłby plus.
Tak .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
no tylko ten gibany do M3 to w diabla bakszyszu kosztuje i pewnie na zastosowaniu w M1 i M3 sie skonczy...
Niestety do M1 nie pasuje. Za to do G?X.
Ale im więcej światełek i literek w wizjerze tym mniej widać tego co się fotografuje i tego nie da się obejść.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Po co mi wydumane kółko z korektą ekspozycji? Którego nie mogę do niczego innego użyć? W trybach Tv czy Av jest po prostu redundantne, a w M niepotrzebne w 90% sytuacji.
No, no... Korekta ekspozycji w trybach Tv i Av zbędna? Hmmm... I to w Canonie, który miewa tendencje do "ochrony świateł" bez względu na wszystko?
Ja tam sobie kółka bardzo chwalę, żaden to dla mnie "retro gadżet". Skakanie po menu żeby ustawić podstawowe parametry ekspozycji to dla mnie ergonomiczna zbrodnia.
-
Cena podobno ma być 899$.....
-
ale to chyba juz z 18-55 a nie za sama mydelniczke ?
jakby nie kminil... to M3 sie za to kupi z wizjerem...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
ale to chyba juz z 18-55 a nie za sama mydelniczke ?
jakby nie kminil... to M3 sie za to kupi z wizjerem...
Za sam korpus. Po za tym Canon już raczej nie łączy korpusów z 18-55, tylko z 15-45.
Co do ceny, to jak na Canona wygląda całkiem umiarkowanie.
Z M3 raczej bym nie porównywał, bo to zupełnie różne aparaty. Sensor, AF, seria, ergonomia, kółka :lol:, wszystko inne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Z M3 raczej bym nie porównywał, bo to zupełnie różne aparaty. Sensor, AF, seria, ergonomia, kółka :lol:, wszystko inne.
od 80D tez wszystko inne. tylko cena taka sama. i tu juz naprawde wymiekam...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
od 80D tez wszystko inne. tylko cena taka sama. i tu juz naprawde wymiekam...
Eeeee, no właśnie to może być taki bezlusterkowy 80d. Podobieństw sporo - sensor, seria, ergonomia, video. Zobaczymy jak AF wypadnie.
Mam 80d i w tym korpusie nie ma nic specjalnie ciekawego, może z wyjątkiem AF w video i AF dla szkieł f/8. Ale obie te rzeczy M5 będzie mieć podobne, a może i lepsze. No owszem, ekranik LCD wygodniejszy w 80d z pewnością, ale korpus i większy i cięższy.
Jeśli z czymś mam porównywać jeszcze, to z a6300. Wiadomo, 4K niestety M5 nie ma. AF podejrzewam, że też nie osiągnie tego poziomu (tutaj mam nadzieję jednak się pomylić). Szybkostrzelność mniejsza. Obudowy magnezowej i uszczelnień brak. I w tym porównaniu rzeczywiście cenowo M5 wygląda tak sobie.
P.S. Ciekawe jakie zasilanie będzie mieć M5. Tak na oko, to nie wydaje mi się, żeby ten uchwyt pomieścił LP-E6. Gripa pewnie też nie będzie w ofercie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Eeeee, no właśnie to może być taki bezlusterkowy 80d. Podobieństw sporo - sensor, seria, ergonomia, video. Zobaczymy jak AF wypadnie.
Mam 80d i w tym korpusie nie ma nic specjalnie ciekawego, może z wyjątkiem AF w video i AF dla szkieł f/8. Ale obie te rzeczy M5 będzie mieć podobne, a może i lepsze. No owszem, ekranik LCD wygodniejszy w 80d z pewnością, ale korpus i większy i cięższy.
Jeśli z czymś mam porównywać jeszcze, to z a6300. Wiadomo, 4K niestety M5 nie ma. AF podejrzewam, że też nie osiągnie tego poziomu (tutaj mam nadzieję jednak się pomylić). Szybkostrzelność mniejsza. Obudowy magnezowej i uszczelnień brak. I w tym porównaniu rzeczywiście cenowo M5 wygląda tak sobie.
P.S. Ciekawe jakie zasilanie będzie mieć M5. Tak na oko, to nie wydaje mi się, żeby ten uchwyt pomieścił LP-E6. Gripa pewnie też nie będzie w ofercie.
Obiektywnie patrząc to wielu innych rzeczy też pewnie nie będzie miał takich jak A6300 natomiast jeśli będzie to korpus zbliżony poziomem do A6000 to wróżę Canonowi szybki prymat w bezlusterkowcach. Takiego czegoś brakowało w systemie.
Natomiast z mojego punku widzenia to jeśli ta cena jest prawdziwa to jest to zbyt dużo.
BTW: - mówisz o AF w A6300 - trochę z nim miałem do czynienia - jako śledzący to IMHO proteza