W kazdej mojej L-ce to slychac tak jakby maly luz, w 50l tez to jest a jeszcze glosniej slychac w 135l.Mi sie wydaje ze tak ma byc.
Wysłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk
Wersja do druku
Taka mała ciekawostka (dla niektórych może oczywista).
Przestrzeliłem właśnie puszkę w różnych warunkach i takie małe spostrzeżenie: mało kontrastowe sceny (np. czarna klamka na brązowych drzwiach, z większej odległości) - centralne, podwójnie krzyżowe 2,8 za nic nie mogły ustawić ostrości, natomiast wszystkie pozostałe krzyżowe owszem.
Sprawdziłem na innych przykładach i tak samo - tam gdzie wszystkie krzyżowe (za wyjątkiem podw. 2,8) dają ledwie radę (ale dają), podwójnie krzyżowe 2,8 już nie. Może wynika to z faktu zwiększonej precyzji owych pięciu podwójnych 2,8.
W każdym razie do czego zmierzam: są sytuacje, w których podwójne 2,8 już nie ustawią ostrości, a pozostałe krzyżowe wtedy jeszcze tak. :-)
I z pewnością nie jest to kwestia moich błędów.
Obiektyw 85 1,2 więc odpadają kwestie ew. jasności.
Zresztą, na 40D na przykład, szkło 5,6 z konwerterem 2x (czyli F11) na centralnym punkcie AF nie działał, na bocznych w dobrych warunkach ustawiał ostrość.
Od dziś definitywnie przestałem zwracać uwagę na to co krzyżowe a co nie, co tam na papierze piszą i co chwalą, jedynie praktyka własna dot. skuteczności danego AF w danych warunkach.
Sprawa druga: z pixel knight 5D III nie współpracuje (a przynajmniej mi się w żaden sposób nie udało takiego zestawienia uruchomić).
Sprawa trzecia: poruszany tutaj sposób powiększania zdjęcia.
Owszem - działa to bardzo fajnie, ale gdyby do tego zostawić stary sposób byłoby dopiero wtedy idealnie.
Przykładowa sytuacja: lubię mieć domyślnie po odtworzeniu zdjęcia miniaturkę z histogramem i opisem parametrów. Wciśnięcie lupy, ustawionej na pełny rozmiar w punkcie ostrzenia powoduje natychmiastowe powiększenie. Żeby uzyskać obraz wypełniający cały wyświetlacz, muszę się wtedy nakręcić kółeczkiem.
Gdyby po staremu działały przyciski +/- to wystarczyłoby kliknąć raz żeby przełączyć się z widoku zdjęcie+histogram na widok zdjęcie na całym ekranie.
W takiej sytuacji lupka ustawiona na powiększenie 1x i odpada funkcja powiększenia w punkcie ostrości jednym naciśnięciem lupki.
Albo możliwość przyporządkowania do lupki 2 powiększeń na raz, po kliknięciu raz po sobie (której też nie ma).
Może to szczegół ale jednak w moim przypadku ogranicza znacznie.
I dlatego osobiście ogranicza mi to cały zestaw "dobrodziejstw" związanych z nowym sposobem (bo i tak mam lupkę na 1x).
Gdyby nie było rezygnacji ze starego sposobu powiększenia, wtedy byłoby idealnie.
Jak wszystko pozostałe w tej puszce :-P
Zrobiłem mały test wyciągania cieni.
Z praktycznie czarnego fragmentu dałem +4ev i delikatnie odszumiłem.
Może te sample przekonają niektórych, że nie taki banding straszny ;)
oryginalny obraz:
http://dl.dropbox.com/u/16954130/debanding0.jpg
+4ev:
http://dl.dropbox.com/u/16954130/debanding1.jpg
+4ev i debanding:
http://dl.dropbox.com/u/16954130/debanding2.jpg
Czytam, czytam i wnioski mam takie.
1. Za rok będzie 4 tys. taniej.
2. Za rok będzie ostrzej, Canon popracuje nad filtrem i / lub DPP.
3. Za rok temat AF rozpracują userzy a lupkę poprawi Canon poprzez firmware.
Myślę że z ceną będzie tak ewoluować jak w przypadku 5d2.
Cena będzie oscylować co najwyżej na poziomie 11 tys. Na chwile obecną nie ma jakichkolwiek przesłanek żeby było niżej. Dla mnie niepokojące jest to co piszą o ostrości, być może canon przesadził z tym filtrem . Kwestia co pokaże d800E. W sumie jestem ciekaw.Po testach i recenzji Piotra co do AF jest przekonany ale obrazek mnie dalej zastanawia ale być może to niepotrzebne niepokoje:)
Otóż to - nie ma szans na jakieś gwałtowne zmiany ceny. Jeśli chodzi o ostrość to tym bym się tym nie przejmował, bo w sieci jest cała masa zdjęć które pokazują, że ostre zdjęcia tym aparatem da się zrobić zatem to wszystko rzecz wtórna.
Przy okazji usunąłem OT o PS-ie - proszę nie śmiecić, bo posypią się kartki :roll:.
Nowe foty na dpreview
http://www.dpreview.com/news/2012/04...amples-gallery
Na YT znalazłem ciekawy filmik promocyjny z Canon Canada, który pokazuje budowę, uszczelnienia i zmiany względem poprzednika.
http://www.youtube.com/watch?v=FK0ul...eature=related
1. Czy do nowej piątki będzie pasował grip od marka II? W nowym gripie dodali dżojstik, ale może stary też będzie działał.
2. Czy AF w nowej piątce pociągnie extender 2x z ciemniejszymi szkłami typu 70-200 F4 IS? W jedynkach działa, a podobno ten AF jest z najnowszej jedynki.
Wyraźnie pisze, że robił na statywie i ostrzył na live view, zatem mikrokalibracja tu nie da. Natomiast raczej stawiałbym na jakiś defekt w puszce, bo gdyby była taka różnica to mk3 nawet hiper AF-em nie miałby racji bytu na rynku, zwłaszcza za taką cenę. Z tego co widziałem to w RAW jest podobnie (trzeba poczekać, aż dpp zacznie działać z mk3 i porównać)
Jeżeli faktycznie Canon dał silny filtr AA, ze względu na tryb video to ja w tym momencie mówię pass. Kamerę już mam.
Tu jest porównanie z filtrem i bez. Różnica jest spora, więc niestety filtr jest silny:
Dla mnie te zdjęcia wyglądają, jakby były inaczej naświetlone. Przy pierwszym zaświeciło słońce przez co zwiększył się kontrast, przy drugim wyszły chmury, zmniejszył się kontrast przez co widać więcej detali.
Ludzie nie mają zielonego pojęcia o robieniu testów i potem wypuszczają takie pierdoły w sieć.
Z takim podejściem to można obronić dowolna teorię
Wiecie może gdzie można kupić szklane osłony na wyświetlacze?
robiłem wczoraj portrety na f/8 i obrabiam w nowym DPP bo nic innego nie mam
5dmark2 wychodzą żylety
5dmark3 niestety są rozmyte ... filtr AA da się wyłączyć do foto?
wiem, ze jest błąd w DPP ale obrabiając fotki z 5dmar2 jest OK a z 5dmark3 nie
Po usunięciu nie wygląda tak źle, a jest to ekstremalna sytuacja, bo podciągnąłem aż 4ev. Reszta zdjęcia jest poprzepalana w cholerę.
Niestety trzeba się z tym pogodzić, że banding występuje. Wyciągałem cienie z kilku raw'ów z sieci i nie da się przegapić.
Ale tak jak w poprzedniej wersji da się z nim żyć:
Zależy do czego kto używa aparatu, np wybierając aparat pod panoramy canon - nikon to oczywiste będzie kupno tego drugiego, bo po co utrudniać sobie życie i robić kilka razy więcej zdjęć w HDR canonem?
Oby coś z tymi matrycami zrobili, chociaż w APS-C.
Śmieszne są te porównania jpg z puszki między mk II a mk III :D przecież tam widać tylko zasługę nowego procka.
Banding to jedna z tych rzeczy, o których istnieniu bym nie słyszał gdyby nie to forum ;-)
Ja podobnie, jednak nieco inaczej. Bardzo mnie irytowal w 5D2, ale jego nazwe dopiero poznalem tu. I jakos specjalnie cieni nie wyciagalem nigdy..
Cena troszkę spadnie ale raczej nie więcej niż 199 Usd na amerykańskim rynku i to też zależy od relacji Usd do Yena. Jeżeli Euro się załamie, to Pln załamie się 2 razy mocniej. Kryzys jeszcze się nie skończył, a tak naprawdę to jeszcze się na dobre nie zaczął. Ale to nie to forum więc nie będę rozwijał. Mnie MkIII bardzo się podoba i gdybym zarabiał na foto to już bym go sobie kupił, ale dla hobbysty takie jak ja to trochę za dużo, szczególnie, że wypompowałem się na mkII. Trochę mało w tym wątku o filmowaniu mkIII, ale to forum jest głównie nastawione na foto więc nie jęczę tylko czekam, aż ktoś coś napiszę więcej o filmowaniu.
Aha.
Filtr AA służy do usuwania aliasingu, a nie mory. Zjawisko Moire i aliasing to 2 zupełnie różne rzeczy.
Czy ktoś już narzekał na AF w MK III czy będę pierwszy? :p
24L II na każdym punkcie - celność ok 50%.
Tzn albo jest idealnie w punkt, albo ogromny front (w połowie odległości do obiektu).
Zabiegi typu mikrokalibracja rzecz jasna odpadają, raz ze wzgl. na skalę, dwa ze względu na całkowity brak powtarzalności w działaniu AFa.
Ale nie winię za to puszki, raczej szkło.
Wybierałem z kilku egzemplarzy tak, aby zgrało się z moim 5D II (większość egzemplarzy miała właśnie taki potworny rozrzut na moim 5D II).
Ten wybrany egzemplarz dobrze pracuje mi z MK II (nawet na bocznych, jakże niepewnych punktach) i raczej zawsze dobrze trafia.
Na MK III natomiast są hece i albo trafia idealnie albo pudło totalne.
Błędy własne wykluczam całkowicie.
Wyjściem z sytuacji byłaby pewnie kalibracja szkła pod MK III, ale nie mam zamiaru tego robić, skoro i tak 24 będzie na MK II.
Poza tym powtórzę to, co już wcześniej napisałem - pucha rewelacyjna! :)
Topaz denoise. taką funkcję mają też NIK Dfine i jest w darmowym raw therapee.
Zapomniałem dodać że zdjęcie było na iso 125 w kiepskich warunkach oświetleniowych. Fragment który zapodałem to crop 100%
Zauważyłem że banding z 5d3 łatwiej się usuwa, bo jest tylko wertykalny.
Powinni taką funkcję dać w DPP, a najlepiej w Capture one/Lightroomie.
Innowacji jest całe mnówsto.
- AF to niebo a ziemia w porównaniu z MK II,
- mniejsze szumy na wysokich ISO,
- mniejszy lag,
- szybsza seria,
- tryb cichy,
- sprawne autoiso,
- podwójny slot kart,
- uszczelnienia,
- znacznie większe możliwości konfiguracji puszki,
-o ulepszeniach wideo nie wspominam bo ich nie znam (nie korzystam),
-drobne rzeczy jak wyświetlacz, HDRy, większy zakres kompensacji itd pomijam.
To wszystko mało?
Co w takim razie musiałaby mieć nowa puszka żeby była wyraźnie lepsza?
100 MPx, ISO milion i brak bandingu przy ciągnięciu o 15 EV?
Jasne, że każdy ma swój punkt odniesienia, potrzeby itp. ale jeśli chodzi o ilość dodanych/poprawionych rzeczy to jest ona moim zdaniem naprawdę bardzo duża.
I właśnie w tym problem - aby wyrobić sobie zdanie trzeba czegoś więcej niż wyczytywanie ;) Poza tym chyba czytałeś jakieś inne opisy, bo zmian użytkowych jest znacznie więcej niż przy zestawieniu 5D/5D2 .. i są warte tej ceny :mrgreen: Oczywiście pozostaje jeszcze kwestia własnych preferncji oraz potrzeb, ale o tych nic nie piszesz, tylko posługujesz sie uogolnieniami.
Własnie, wyczytac mozna wiele ... :wink: ale jak w praktyce stracilo sie fajne zdjecia bo sie ma "centralnojednopunktowyAF" to po nocach czlek sni o takim AF jak z 5DMkIII i to za cene 5 kawalkow z hakiem patrzac na roznice cenowe. Pomijam oczywiscie cala reszte udogodnien jaka mamy w nowej piatce...
Trzeba było kupić d700, a nie męczyć się ze słabym aparatem. Teraz wszystkim AF w 5d2 przeszkadza, a jeszcze nie tak dawno był ok bo i tak wszyscy mówili, że robią na centralnym punkcie bo boczne nie są im potrzebne. Wielu co zarabia na zdjęciach ma i jeszcze długo będzie miała 5d2 bo potrafią nim pracować co wcale nie jest trudne. Gdyby było tak źle to 5d2 nie sprzedawałby się tak dobrze. Ten aparat był, jest i jeszcze długi czas będzie bardzo dobrym narzędziem pracy.
A ja tylko dopisze, ze Apple wydało aktualizacje dzieki ktorej OS X Lion czyta natywnie RAW'y z 5D3. Aktualizacja dotyczy rowniez aplikacji Aperture oraz iPhoto.
nazwij to kwestią przyzwyczajenia