W win7 prawidłowo też działa wbudowana przeglądarka... dopóki się nie włączy jej w trybie pełnoekranowym ;-)
Ale w oknie, do szybkiego przeglądnięcia zawartości folderu, jest ok i zawsze pod ręką.
Wersja do druku
W win7 prawidłowo też działa wbudowana przeglądarka... dopóki się nie włączy jej w trybie pełnoekranowym ;-)
Ale w oknie, do szybkiego przeglądnięcia zawartości folderu, jest ok i zawsze pod ręką.
Przeglądarka windowsowa nie obsługuje wszystkich typów profili. Jeśli chodzi o Irfana, to po ściągnięciu pakietu pluginów z firmowej strony można zarządzanie barwą włączyć (przycisk [P], zakładka Color management, zaznaczyć Enable color management najlepiej z opcją Current monitor profile).
Niby racja, ale typowe matrixy obsługuje. Jak się ktoś bawi w lut'owe profile to znajdzie się dużo więcej softu, który tego nie obsłuży, nie tylko windowsowa przeglądarką.
Z kolei z moich doświadczeń z irfanem wynika, że opcja CURRENT MONITOR PROFILE nie działała i trzeba było na sztywno podać ścieżkę do pliku z konkretnym profilem. Nie znaczy to, że u innych użytkowników może działa, ale ja sobie ostatecznie irfana odpuściłem. Bridge z pe-esa i wbudowana starczają mi aż za nadto.
strideer jestes wielki! dzieki dzieki dzieki :D sciagnalem plugin do zarzadzania kolorem - dziala pieknie to to z irfanview :mrgreen:
a tak z ciekawosci.. czemu przedtem wyszly mi takie siupy z kolorem w przegladarkach plikow graficznych?
czy to nie jest tak, ze domyslny profil koloru dla monitora, jest jednoczesnie domyslnym profilem do ktorego odwoluje sie wszystko co jest wyswietlane na ekranie monitora? (w tym filmy, gry itp)
Bo masz monitor szerokogamutowy, a w Windows systemowe zarządzanie kolorem jest takie, że działa jak pan autor programu napisze swoją aplikację w sposób uwzględniający CMS. Profil ICC dla monitora, tak w skrócie, zawiera dwie rzeczy: pierwsza to krzywe kalibracyjne, które są ładowane do pamięci karty graficznej i nieco korygują sposób wyświetlania barw. Druga rzecz to opis zakresu przestrzeni barwnej. Ten, jeśli zostanie uwzględniony w poszczególnych aplikacjach, wówczas zapewnia prawidłowe barwy. Jeśli nie - to masz na ekranie barwy żarówiaste.
chyba powoli lapie w czym rzecz.
dzieki ponownie za wyjasnienie heh.. czlowiek sie cale zycie uczy.
to jeszcze tylko zadam ostatnie pytanie, skoro o profilach kolorystycznych mowa: moglby ktos polecic program do odtwarzania filmow, w ktorym mozna wybrac profil kolorystyczny monitora?
bo podejrzewam, ze tez poki co ogladam filmy ze znieksztalconymi kolorami (korzystam z darmowego VLC player - w opcjach nie znalazlem zadnej zakladki do wyboru profilu koloru).
oczywiscie filmy to zaledwie 1% wykorzystania mojego monitora - glownie stosuje go do obrobki zdjec, ale skoro moge sobie pozwolic na lepsze odwzorowanie barw w filmach, to czemu z tego nie skorzystac :)
Nie ma potrzeby. Proszę przełączyć monitor w tryb sRGB - guzik M.
Czy kupując monitor EIZO FlexScan SX2462W + EasyPix potrzebuję jeszcze coś do szczęścia. Czy posiadając to urządzenie bedę mógł samodzielnie dokonac sprzetowej kalibracji. Mam laptopa toshiba satelite a660-18G, który posiada wyłącznie hdmi i chyba gniazdo d-sub. Jaki kabel kupic.
Do EIZO serii SX zastosowanie EasyPixa to grzech. Urządzenie ani oprogramowanie nie umożliwia optymalnej kalibracji tak precyzyjnego monitora.
Kabel trzeba HDMI->DVI. Ew w sklepie monitory.mastiff.pl w uwagach do zamówienia po prostu proszę dopisać jaki kabel ma być dołożony i właściwy, dobrej jakości, będzie w pudle gratis. ;)
O wlasnie Panie Tomaszu, to ja przy okazji zapytam o przewody sygnalowe do monitora.
Aktualnie korzystam z DVI - ale, ze moja karta graficzna ma cztery gniazda DisplayPort to tak z czystej ciekawosci.. jest jakas roznica w jakosci obrazu przesylanego za pomoca przewodu DVI a DisplayPort?
Bo np. hdmi zaowazylem, ze strasznie przebaria obraz.
Szczegolnie kolor czerwony - on po prostu wpada w karmazynowy.
Pare razy na probe podlaczylem do kilku roznych telewizorow LCD laptopa za pomoca hdmi, odpalilem przykladowe zdjecie - po czym to samo zdjecie odtworzylem w telewizorze, za pomoca podlaczonego pendrive i wbudowanej w TV przegladarki zdjec.
Roznica byla kolosalna (doslownie)
Z pendrive mozna przyjac, ze zdjecie mialo w miare "neutralne" kolory, ale to co zobaczylem z laptopa podlaczonego do TV za pomoca HDMI to pozal sie panie boze ;)
Cos zle ustawione, czy po prostu hdmi "tak ma" (?)
W przyszłym tygodniu kupuje monitor necpa271W i chcę go tymczasowo podłączyć do laptopa. Narazie nie mam komputera stacjonarnego, a laptop nie posiada złącza display, mini display ani DvI. Ma jedynie hdmi. Co tu zrobic? Myślałem o zewnętrznej karcie graficznej na exprescard ale mało informacji w sieci o takich wynalazkach. Karta graficzna na usb z reguły oferuje rozdzielczość jedynie hdmi czyli 1980x1200 czy cos takiego. Może komuś przychodzi do głowy jakiś prosty i skuteczny sposób.
Po HDMI wyprowadzisz tylko 1920x1080 pikseli. Więcej się nie da. W monitorze możesz wybrać tryb wyświetlania obrazu bez skalowania, więc możesz mieć pulpit piksel w piksel, tyle, że z czarnymi marginesami wokół. Możesz też włączyć skalowanie proporcjonalne - z tego co pamiętam, ten monitor dość fajnie radził sobie u mnie z powiększaniem sygnału Full HD do swojej natywnej rozdzielczości. Co do zewnętrznych kart graficznych to się nie wypowiem - nie miałem z takimi do czynienia.
Być może do tego laptopa można dokupić stację dokującą z DVI?
**** blada to toshiba satellite a660-18g nie ma stacji.
pomyślalem, że oddam laptopa do zaprzyjaźnionego komisu i wymienię na innego z dvi. sa tam teraz jakieś firmy del z dvi. ale czy nawet jesli ma wyjście dvi czy karta z laptopa obsłuży rozdzielczość 2560x1440??????????????????
Karta wydaje się na tyle współczesna, że nie powinna mieć problemu - ale zawsze warto sprawdzić w specyfikacji. Gorzej, że do obsługi rozdzielczości wyższych niż bodaj 1920x1200 pikseli po DVI konieczne jest złącze DVI Dual Link. Tutaj masz informację o tym jak rozróżnić rodzaje złącz http://en.wikipedia.org/wiki/Digital...#Dual-link_DVI
Maks. parametry zewnętrznych trybów wideo
Maks. rozdzielczość : 2 048 x 1 536
Maks. częstotliwość odświeżania : 100 Hz
Rozdzielczość bez przeplotu przy maks. częstotliwości odświeżania : 1 920 x 1 200
http://ce.computers.toshiba-europe.c...UCT_ID=1089484
byłem u kumpla podłączyłem laptopa toshiba satellte a660-18G hablem hdmi ->dvi do monitora 26 calowego nec 269wuxi. Wszytko przebiegło ok. Uzyskałem max rozdzielczosć 1920x1200 bo to był max monitora. Tylko co dalej. Do neca pa271w potrzebuje2560x1440. Karta w laptopie to obsłuzy. bo daje 2600x1600. Boję się tylko czy hdmi jest chociaz wersją 1,3. Ma ktoś pa271W, kabel hdmi-dvi(1,4) i laptopa podobnego do mojego aby sprawdzić. Pocieszam się,że skoro ful hd to 1920x1080, a pociagneło 1920x1200 to może i z większą ilością da rade. W najgorszym wypadku do zakupu komputera bedę pracował z czarnymi paskami ;-).
Nie masz możliwości sprawdzenia w jakimś sklepie stacjonarnym jakiegokolwiek monitora z rozdzielczością powyżej 1920x1200? Poszukaj w necie specyfikacji laptopa to powinno być podane jakie masz hdmi.
właśnie o to chodzi, że nie mam. ale chyba nie ma to sensu gadałem z jednym z fachowców i powiedział, że w tym przypadku nie chodzi już o kartę graficzną laptopa, czy przepustowość wyjścia hdmi w laptopie. nawet jesli te warunki będą spełnione to problemem jest korzytanie z kabla hdmi->dvi. Końcówka dvi nie powinna przepuścić więcej niż 1920x1200. Taka jest jej specyfikacja. Żeby poszło więcej to musi być kabel z końcówką dual dvi. A takowych nie ma jeśli chodzi o tego typu kabel żeby z jednej strony było hdmi, a z drugiej dual dvi. ot i tyle. pogodziłem sie już raczej z tym, że przez pierwszy okres pracy na monitorze nie będę korzystał z jego max możliwości.
Może poszukaj przejściówki na dual dvi. Ja takową dostałem do karty z tym że vga->dual dvi, może to by coś dało.
Tom01 masz racje, mój błąd :) to jest Ddvi->vga :) przepraszam za wprowadzenie zamieszania :)
A czy ktoś miał możłiwość używać adaptera USB -> DVI http://shop.lenovo.com/SEUILibrary/c...ab=1#learnMore ?
Może i mój laptop swoje lata już ma, ale jego wydajnosć w zupełności mi wystarcza... Docelowo do podłączenia jednego monitora 22"-24" 1920 x 1080.
Pamięć obrazu przy rozdzielczości deklarowanej przy tym urządzeniu 2048x1125 to trzy bajty na każdy piksel czyli ok 7,1MB. Razy 60Hz daje 426MB/s. A jaką przepustowość ma USB? No i to tylko transmisja. Przecież za GPU musi robić w większej części CPU. Nie widzi mi się takie rozwiązanie.
To jesli można, to mam pytanie z serii czy warto?
NEC2070NX czy NEC 2090UXi?
Czy moze EIZO S2233?
budżet to maks 600-800 zł, więc tylko używki wchodzą w grę, niestety
Za NEC przemawia rozdzielczosc 1600x1200, co przy 20" powinno dać łądną ostrość obrazu, bo pixel to 0,255x0,255mm (chyba ze jestem w błędzie)
Z tych dwóch decydowanie 2090UXi, ale trzeba uważać bo w tym modelu często można znaleźć egzemplarze ze zdegradowanym ekranem do tego stopnia, że ma powidoki.
Klasę gorszy niż NEC 2090UXi jeśli chodzi o liniowość i równomierność, ale dwie klasy lepszy jeśli chodzi o trwałość i powtarzalność. Przy czym za kilkaset zł Pan takiego nie kupi. Chyba, że złom. Nowy to koszt ok 2400 zł. Z Niemiec, bez gwarancji kilka stów taniej. Trafiają się już za to na rynku wtórnym poprzednie wersje S2231W, S2232W, ale też mają ceny 1400-1800 zł.
Dzięki panie Tomaszu za odpowiedź.
Czyli albo trzeba zwiększyć budzęt do ~1,5 tys albo zmniejszyc ekran.
A Eizo S2000 lub S2031?
I już więcej nie pytam :)
no i mój nec działa. jest tak jak myslałem nie ma szans na wiecej jak 1920x1080. używam skalowania do pełnych rozmiarów wyświetlacza. Wyłaczalem skalowanie i wtedy puszczałem chyba 1780x1080 czy cos takiego ale to nie ma sensu. zarówno przy wyłączonym jak i włączonym skalowaniu jakość jest podobna tzn. obraz jest identycznie nie do końca ostry. To akurat mnie nie dziwi bo liczyłem się z tym. Zmiana laptopa na pc nieunikniona. Może ktos uzywa/ł ten monitor z laptopem i wie jakie parametry najlepiej ustawić/co zrobic aby osiągnac najlepsza jakośc wyświetlania zniwelowac nieostrości do czasu zmiany kompa. Ktoś jużkiedyś pisał, że ten monitor nie za dobrze sobie radzi z rozdzielczościami mniejszymi niz 2560 x 1440 i to jest prawda. już nie moge sie doczekac aby sparwdzić co naprawdę potrafi.
ale i tak praca na c1 w porównaniu do laptopa to bajka. Tymbardziej że mam podłączone równolegle dwa monigtory od laptopa i neca. Masakra.
Możesz też zmienić laptopa na takiego z gniazdem Display Port - sporo nowych modeli jest w to wyposażona. To nie koniecznie musi być złącze DVI.
Radzę uważać na to szczególnie w przypadku Della i kart nVidia bo współpraca nie wygląda tak kolorowo. Przy przejściówce DP -> DVI działa ale tylko jeden raz. Przy przełączaniu z monitora laptopa na monitor sterownik zawiesza się.
Dobrej jakości (w sensie nie rozlatuje się) kabel miniDP -> DP kosztuje ponad stówę a do tego w nowym rzucie NECów nie można przenieść ustawień kalibracji z DVI na miniDP tylko trzeba kalibrować od razu pod DP
Życzę powodzenia. Lepiej kupić laptopa wysyłkowo i w razie co oddać :-)
Może mi ktoś pomóc zacząłem bawić sie profilami o ole 1displaypro nadaje sie do monitora eizo o tyle do mojego podręcznego lapa ani trochę. Tzn laptok jest do niczego. Po załadowaniu profilu mam cały żółty ekran. Jak powrócić do ustawień fabrycznych HP DV5?
Zaaplikował Pan za silną korekcję. Skutki uboczne przeważają nad ewentualnymi korzyściami.
Proponuję usunąć profil stąd:
Ten laptop nie ma żadnej regulacji albo przynajmniej ja nie znalazłem i dlatego kalibracja wyszła tak jak wyszła. Dzięki usunąłem profil po restarcie sprawdzę czy powróciła niebieska biel ekranu ;-)
czy ktos moze mi powiedziec czy monitor eizo ce240w jest dobrym monitorem mam okazje kupic tak owy w cenie 1200zł co wy na to ??????????????????
Ja zdecydowalem sie na Eizo S2231w i jestem bardzo zadowolony. Do domowych zastosowan sprawdza sie wysmienicie.
A co sadzicie o monitorze appla cinema display 27cali ?? oczywiscie do uzytku foto
znalazlem gdzies w necie przejsciowke do podlaczenia pod zwyklego PCeta czy opcja jest warta uwagi ?? czy lepiej kupic jakies eizo ??
Mam SX2262W i miałem robioną kalibrację. Dostałem plik .icc no i gitara. Czy jak zmieniam komputer to muszę wykonać ponowną kalibrację ze względu na inną kartę graficzną? Czy mogę użyć poprzedniego profilu?