IBM T42p, PentiumM 1.8GHz, 2GB ram
39 sekund :)
Wersja do druku
IBM T42p, PentiumM 1.8GHz, 2GB ram
39 sekund :)
MacBook Pro 2,26 GHz Intel Core 2 Duo, NVIDIA GeForce 9400M z 256 MB pamięci SDRAM DDR3, pamięć 2GB 1067 MHz DDR3 na Leopardzie...
czas - 15,6 sec
Viśta 64, PS CS4, no swap.
PC, Asus p5qe, Ram 4x2GB DDR2, CPU Intel Q9300 (core2quad).
CPU@2.5GHz (nominal), RAM@2x400MHz(nominal) ~ 6.8s
CPU@3.6GHz (overclocked, VCore=1.4V), RAM@2x470MHz) ~ 4.6s
Za kilka dni zrobię test na win7 - lezy kupiony ale nie ma czasu zainstalować ;-)
Jak ktoś ma quada i zamierza koniecznie upgradować do i5-i7 to warto przetestować podkręcenie procka - u mnie już tydzień chodzi podkręcony bez zwisu systemu, a podkręcony jest tyle, co legendarne Celeronki 300MHz :)
Oświeć mnie zatem proszę, o czym jest ten wątek, bo święcie przekonany byłem, że właśnie o szybkości pracy procesorów...
ehh Vitez.. napisałem pierwszy post od pół roku, nietyczący się plenerów krakowskich i już odechciałeś mi się pisania czegokolwiek.
Sony Vaio Core 2 Duo T6600 / 4GB / ATI 4570 / WIN 7 - 12,32 sek
Wątek jest o przetestowaniu prędkości całego zestawu komputerowego (hardware+software) pod względem wykonywania jednej konkretnej funkcji w Photoshopie. Nie o podkręcaniu procesorów.
To żaden argument do uzasadniania tworzonego offtopa.Cytat:
ehh Vitez.. napisałem pierwszy post od pół roku, nietyczący się plenerów krakowskich i już odechciałeś mi się pisania czegokolwiek.
może coś dla Lr?
Był gdzieś test. który polegał na importowaniu raw i exportowaniu jpg z raw, z tym że to raczej testuje bardziej cały system razem z dyskiem, aniżeli samą wydajność obliczeniową, jak test z motylkiem...
macbook pro 2,2GHZ/4gb RAM/8600GT z otwartymi aplikacjami różnymi - 18 sekund.
18,5 sek
HP Pavillon dv6500, Intel T7100 2x1,8 GHz, 2024 Mb Ram, dysk sata 320 Gb, Win Xp pro, w tle kilka programów
Win 7 Pro 64bit
C2Q 9550
2x4Gb Ram OCZ Reaper HPC 1066 CL5
Asus P5Q
HDD Seagate 300GB
PS CS2
9 s.
Win 7 64bit
X2 64bit 5600+
2x2GB DDR2 Adata 800Mhz
mobo Asusa
HDD 750GB WD
PS CS4 64bit
8s :D
Win 7 @ 32bit
C2D 7200 @ 3,5GHz
2GB Patriot DDR2 1000
Asus P5Q Pro
4 x Seagate 500GB
PS CS4
8s 8)
Win XP
DualCore E2160 1,8 @ 3,0Ghz
2X1GB RAM 677
Grafika: GF 7600GT
CS4
12s
Stary zapchany system z programami działającymi w tle
Win 7 Pro 64bit
i7-860
4x2GB 1600 cl8
Radek 4850 1GB (256)
Gb P55A-UD4
WD Black
CS4
ok. 2s :)
Gigabyte P35-DS3R
Intel Q9550 2,83GHz
4x2GB Corsair 1066 CL5
ATI Radeon HD4770
Win7 HP 64bit
PS CS4
~5,5s
Porównując wyniki z tataniny (post #664) widać jaki wpływ ma wersja PS'a.
procek quad 2,4 Mzh
Ram 8 GB 1033 DDR2
PS CS4 i 32 i 64 bit wersja
dyski raid sprzetowy WD 250 GB
Wina 7 64 bit
6,5 sek nie ma roznicy na ktorym PS CS, moj dwuletnie staruszek daje rade jeszcze ;)
i7 ma imponujacy wynik
AMD 64 x2 4200+
2 x 1GB 400Mhz Geil
Ps CS4
Win XP
27,3 sek
intel e8400 2x3Ghz
2GB RAM
GeForce 250 GTS
HDD 750GB 7200rpm
Win XP
ok. 9 sek.
mój macbook pro 2,2GHZ 4GB RAM
16sek.
oczywiście wraz z iTunes i Mozillą
notebook T7200 (2x2GHz 4MB cache) + 2x1GB wynik 16 sek. CS4
Acer Aspire 5739G - T6600, 3GB RAMu, GT240M 1GB z CUDA, dysk 320GB, Win7 64bit
14,7s w CS4
myślałem, że będę miał lepiej, ale niestety nie jest
Athlon 64 x2 6000+
6GB DDR 800MHz (2x2GB i 2x1GB)
RAID 0
Win XP 64bit
wynik 14,21s
Jeżeli myślałeś, że będzie lepiej z powodu zwiększenia ilości pamięci RAM, to zarazem jesteś w błędzie i masz rację.
W tym konkretnym teście jesteś w błędzie. W tym teście ilość RAM nie ma większego znaczenia pod warunkiem, że jest w nim miejsce na system, photoshopa i samo zdjęcie. Czyli powyżej 1 GB (albo i mniej) nie będzie widać różnicy, bez względu na to czy to będzie 2 GB, 8 GB, 16 GB czy nawet 128 GB. Żeby ram miał wpływ na wydajność, musi być wykorzystany, zapełniony danymi. W tym teście nie ma na to szans.
Generalnie w tym teście liczą się tylko dwa parametry:
- optymalizacja algorytmu wewnątrz photoshopa, która może ale nie musi, zmieniać się z wersji na wersję
- wydajność procesora (im starsza wersja pohtoshopa tym bardziej liczy się taktowanie im nowsza tym bardziej nabiera znaczenia wielowątkowość)
Reszta, jak ilość RAM, szybkość dysku, karta grafiki etc. nie mają żadnego znaczenia, jeśli tylko spełniają minimalne wymagania systemu i photoshopa.
Masz rację, bo ten test nie odzwierciedla wydajności komputera przy normalnej pracy z programem, chyba, ze zawsze otwierasz pojedyncze zdjęcie i jedyne co robisz, to używasz rozmycia ;)
Jeśli wrzucisz do obróbki wsadowej kilkaset fotek i na każdej z nich będziesz wykonywał kilak różnych operacji, to wydajność na pewno wzrosła a czas zakończenia całej obróbki znacząco się skrócił (pod warunkiem, że i system i twój PS są x64), bo znacznie wikesza część materiału (lub całość) jest wgrywana do RAMu, a ten wiadomo jest setki razy szybszy od dysku twardego i procesor nie mieli na pusto, bo cały czas dostarczana jest mu nowa dawka danych do obróbki.
Innymi słowy, możliwe jest złożenie komputera, który będzie rekordzistą w tym teście i ukończy zadanie poniżej 2 sekund, ale będzie nawet kilkanaście razy wolniejszy niż komputer tańszy o połowę w określonych zadaniach, czy mówiąc ogólnie, normalnej pracy.
ASUS K50IJ
VISTA HOME
Pentium Dual-Core 2 GHz
RAM 4GB
PS CS3
18 sek.
Jak wrócę do domu to przetestuje jeszcze stacjonarkę.
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Mam świadomość, co na co ma wpływ.
W gruncie rzeczy chodziło mi o wydajność procesora bo myślałem że będzie lepiej. Zastanawiam się też nad systemem operacyjnym. Widziałem u kogoś na 5600+ lepszy wynik niż u mnie ale miał win 7.
Z tego co wiem to win xp 64 bit nie był zbyt mocno lubiany przez Adobe. Świadczy o tym np problem ze wsparciem GPU w obróbce zdjęć i ich komentarz do tego. Zastanawiam się nad przesiadką na win 7, ale cholernie nie chce mi się instalować wszystkiego od początku:(
24sek.
CoreDuo 2x3Ghz
3gb ram 667mhz
GF 9600GT 512mb
SataII seagate 500gb/7200rpm
Win7 x64
PS CS4 x64
Jak na tego dzieciaka to całkiem całkiem. Choć karta grafiki i dysk były wymieniane w stosunku do oryginału.
Dwa dni? Albo masz mało czasu albo przeogromnie dużo softu. U mnie pełna reinstalka, od formatu przez system, wszelkie sterowniki, cały soft codziennego i niecodziennego użytku aż po kilka aktualnie granych gier = 12 godzin. Zaczynam rano a wieczorem otwieram zasłużone piwo - i to mnie za kilka dni czeka (skończyły się wersje RC Win7 :? ).
12h to dla mnie 2 dni :D
Tylko współczuć. Ja jak mam nowy sprzęt to robie obraz w ghoście i jak coś nie halo to go przywracam (5-8 minut) i hula jak nowe.
A jak coś nie halo po kilku miesiącach użytkowania, gdy coś tam już pozmieniałeś w ustawieniach programów, w zainstalowanych programach, w wersjach programów i sterowników, w ustawieniach systemu? To też przywrócenie i hula jak nowe?
Bo mi po przywróceniu "stanu zerowego" (który oczywiście robię tuż po pełnej reinstalacji) po paru miesiącach dojście do utraconych zmian zajęłoby tyle co ponowne stawianie systemu... dlatego robię ghosta co miesiąc mniej więcej usuwając kopie starsze niż 3 miesiące, zachowując jednak kopię stanu zero (nie wiem po co, nigdy się nie przydała jeszcze :twisted: ).
Na C mam system i programy
Na D mam zmienne (ustawienia programów/kontakty, archiwum WTW, Skype, itp)
Na E mam dokumenty
NA F mam multimedia
Na G mam inne (download/temp)
A wiec przy ghoscie nic nie trace a ustawienia sa zawsze aktualne, a programow co miesiac nie zmieniam. Uzywam to co mam bo staram sie miec i udaje sie na razie miec to legalne.
A mi się wydawało, że większość zmiennych trzymana jest w rejestrze i tylko co wybitniejsze programy mają swoje ustawienia zapisywane do plików.
Ladny OffTop koledzy ;)
Co do reinstalki systemu to mozna ja zrobic w czasie krotszym niz 12h, wystarczy zrobic obraz systemu i po sprawie :P
Właśnie o tym jest parę ostatnich postów. Raz zrobisz obraz, ale potem po paru miesiącach już taki obraz jest niezbyt aktualny - różne updejty do programów wychodzą, nowsze wersje, nowsze sterowniki itd no i potem aktualizowanie systemu z obrazu może zająć prawie tyle samo czasu co pełna reinstalka.
A obraz samego systemu bez software w przypadku Windows 7 zaoszczędza max pół godziny - tyle trwa instalacja. Cóż... każdy niech sam sobie wybiera metodę :) .
Sprzet ten sam co kilka postow wyzej, jedna roznica to system:
- Windows 7 (32bit) + iTunes, Skype, Spyboty i inne takie - 17sek
- Windows 7 (32bit) bez powyzszych - 16.5 sek
Laptop Compaq (dual core 1,73 + 3gb ram+grafika zintegrowana + Se7en) 20 s
Wracając do testu spamerzy! :P
system: Windows 7
proc: QuadCore Intel Core i5 750
płyta: MSI P55-GD61/GD65
grafa: NVIDIA GeForce GTX 260 SOC
pamięć: 4GB (2x2GB) 2000MHz Xtreme Series
czas: 2,3 sek.
Notebook HP 8530p