Lr 4 robi kopię katalogu i na niej działa
czy można upgradeować wersję dla studentów i nauczycieli?
Wersja do druku
Czy próbowaliście wgrać spolszczenie od Wimal'a do Lr4 (finalnej wersji)? (Windows).
Po pobraniu ze strony wimal.pl spolszczenia dla wersji Lr4 RC i zainstalowaniu na Lr4 wersji finalnej nie uruchamia się Lr4.
Sztuczki z podmianą pliku tłumaczenia w katalogu innego języka (np. de) nie działają.
Z wersją Lr4 RC spolszczenie z wersji 3.x działało (brakowało wielu tłumaczeń ale Lr4 RC działał, podobnie jak Lr3.2-6 działał).
A po co spolszczac lightrooma, zbyt trudny w obsludze to on nie jest.
Co do upgade s/t edition to poruszany byl ten temat przy photoahopie. Niestety ale trzeba zakupic pelna wersje
Wysłano z GT-S5570 z użyciem Tapatalk PL.
Lightrooma 3 - Student Edition można upgradeować!
W tej sprawie wysłałem zapytanie do Adobe i otrzymałem taką odpowiedź:
W odniesieniu do Panskiego zapytania informujemy, iz istnieje mozliwosc upgradowania z wersji studenckiej na Lightroom 4 ale wtedy wylacznie na normalna wersje a nie ze znizka.
To, zdaje się, dobra wiadomość. Przynajmniej dla mnie.
No to jest to mega dobra wiadomość :D bo cena upgrade'u jest przystępna
hmm... zamówiłem update na adobe.pl, podałem numer karty, mijaja 2 dni i nic. zamowienie ciagle jest oczekujace ... tez tak macie ?
Ja chyba jestem jakiś inny, bo kupiłem wersje do pobrania - przynajmniej żona kolejnego podejrzanego pudełka oglądać nie musi :D
A teraz pytanie. W LR4 doszedł soft-proofing. Testuję sobie to właśnie i zastanawiam się nad jednym. Przy podglądzie mamy do wyboru rendering intent (perceptual vs relative). Podobnie jest w module Print. Natomiast gdzie to można ustawić podczas exportu z konwersją do profilu labu?
Nie jesteś inny :), też kupiłem wersję do pobrania, a fakturę wydrukowałem. Nie mam potrzeby posiadania pudełka.
File Settings->Color Space->Other
Póki co dla mnie jedyną wadą jest fakt, że muszę "presety" które miałem dostosować do nowego standardu. U mnie chodzi jakby trochę lepiej niż wersja 3.
Ja chyba poczekam na pierwszy bugfix update.
A tak w ogóle LR3 dostałem wraz z aparatem. Czy da się zrobić w ogóle płatny upgrade do LR4 w takim wypadu?
Ja kupiłem wersję studencką w http://www.cortland.pl/ . Cena bardzo fajna - 322zł brutto:) czyli dużo taniej niż na allegro:)
Przypuszczam, że tak - mam ten sam problem z LR3 dodanym do Wacoma. Na swoich stronach Adobe pisze, że aktualizacja jest dla każdej wersji Lightrooma, ale dla pewności puściłem jeszcze do nich maila i czekam na odpowiedź.
PS. W końcu zrobiłeś porządek ze stopką :-)
Zauważyliście, że Lr4 chodzi jakby wolniej od Lr3? :/
Testuję obecnie triala Lr4 i zmiana procesu z 2010 na 2012 powoduje zmianę w histogramie - można temu zapobiec?
Nie. W nowym procesie program w inny sposób operuje tonalnością, przy pomocy nieco zmienionego zestawu narzędzi. Wg mnie stare zdjęcia lepiej pozostawić w poprzednim procesie, właśnie po to, aby nie musieć zmieniać ustawień. Nowe prace obowiązkowo w procesie 2012 , który w bardziej naturalny sposób pozwala kontrolować jasność poszczególnych obszarów.
Tapatalk
mor_feusz ja mam 7d i lapka aktualnie (dość wyeksploatowanego). Póki co udało mi się utworzyć nowe presety prawie identyczne jak te z procesu 2010. Zdjęć z LR3 nie przerabiam na nowy proces bo nie widzę ku temu sensu, pewnie niedługo i tak się ich pozbędę zostawiając tylko jpeg/tiff.
Jeżeli kogoś interesuje, czy można aktualizować LR3, otrzymane w pakiecie z jakimś sprzętem (w moim przypadku jest to tablet Wacom, ale sprawa dotyczy również użytkowników Lejków, Haselków i innych urządzeń), to odpowiedź brzmi - można. Adobe przysłało mi właśnie odpowiedź, że do aktualizacji wystarczy ważny numer seryjny z wcześniejszej wersji oprogramowania (poza kartą kredytową do zapłacenia za LR4 oczywiście :-) ). Do mnie właśnie dotarła pudełkowa wersja i faktycznie tak jest - podczas rejestracji wpisuje się oba numery - numer upgrade z najnowszej wersji oraz numer z wersji aktualizowanej. Działa :-)
Z LR4 współpracuje już NIK Software?
Z tego co się orientuję użytkownicy Lightroom 4 miewaja problemy z uruchomieniem okien dialogowych (zwłaszcza wtedy kiedy oprogramowanie, tak jak większość softu NIK, działa jako zewnętrzny plug-in). Ale podobno można sobie z tym poradzić...
Mam nadzieję, że nie było jeszcze zadane.
Za każdym razem jak za-importuje zdjęcia do LR, ostrość jest standardowo na 25. Myślałem, że zależy to od tego jak mam ustawione PictureStyle w aparacie, więc zmieniłem na Faithful ale nadal w LR zdjęcia mają nadawane ostrzenie na 25 i musze zmieniać ręcznie.
Czy ktoś pomoże mnie oświecić co owininem zmienić w aparacie albo w LR aby mieć zawsze na zero? Wolę ostrzyć nie na RAWie tylko przy wywoływaniu a potem dostrzyć TIFFa bo czasem jak zdjęcie jest już ostre samo w sobie, ostrzenie na RAWie robi sieczkę, ktorej już nie wyciągne na TIFFie
Dzięki z góry za oświecenie
Ok dziekie, czy wiesz może jeszcze jak za jednym zamachem teraz usunąć ostrzenie we wszystkich zdjęciach, bez ponownego importowania do biblioteki?
Czy moge zastosować preset do wszystkich na raz np? Kombinowałem, ale nawet jak zaznacze wszystkie, to i tak ustawia się dla aktywnego nie dla zaznaczonego :(
No tak robie, ale nie kopiuje do wszystkich nawet jak sa zaznaczone tylko do aktywnego :(
nawet jak zrobie 'jabłko + a' to i tak wkleja ustawienia do aktywnego a nie do wszystkich zaznaczonych :(
A masz włączoną synchronizację?
Jaką synchronizację?
Auto Sync (obok Reset)
Jesteś wielki :)
Dzięki hehe przy ponad stu fotkach bym się naklikał a tu się naumiałem czegoś nowego ;)
Pozdrawiam i dzięki jeszcze raz ;)
Kurczę mam problem. Podczas próby eksportu rawów (5dmk2) jako warstwy do PS, LR 4 krzyczy, że chce acr 7.0! Eksportuje kompletnie wyzerowane rawy do PS. Muszę eksportować pojedynczo. Najpierw tworzy tiffy, które następnie poprawnie obrobione otwiera w PS.
Ki diabeł??
A korzystał ktoś z LR4 do zabawy z filmami z 5d?
Czy ze względu że LR4 w inny sposób operuje tonalnością, presety z LR3 nadadzą się czy kosz?
IMHO się nadadzą - w Camera Calibration Wybierasz "Process 2010" i powinno grać. Zobacz lekcję:
http://fotowarsztaty.com/index.php/A...histogram.html
Zresztą wszystkie zdjęcia znajdujące się w bibliotece Lr, przed upgrade do wersji czwartej, mają process 2010, czyli trzeciej wersji Lr - ikonka z wykrzyknikiem w prawym dolnym narożniku zdjęcia.
Czy wie może ktoś jak w LR4 wyeksportować fotę do jpga bez metadanych (autor itd...)?
W trójce była minimalka a w czwórce ni cholery...
Jak wyglada u Was szybkość działania LR4? Już myślałem że mam coś uwalone w kompie tak się ślimaczył, ale Google potwierdziło, że problem leży po stronie produktu Adobe. Wyszła juz aktualizacja 4.1, ale jest to wersja Release Candidate, czyli jesteśmy królikami doświadczalnymi. Mimo to zainstalowałem i widzę znaczną poprawę, czyli Adobe dało wiadomej części ciała i wypchnęło na rynek bubla z numerkiem 4.0.
Mój system to Core i7 860, 4gb RAM, Win7 64 Pro, dwa monitory, RAW-y z 5d mkI