A gdzie ma być spotkanie ?
Wersja do druku
A gdzie ma być spotkanie ?
Michał czyżbyś miał ochotę dla urozmaicenia zorganizować u siebie?
Może być u mnie , ale nie 29 na pewno
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Aha z tym że , aby miało to ręce i nogi to potrzebna jest zrzuta - makeup/modelki
Modelki mogą być przecież tfp? A zrzuta na wizażystkę jak najbardziej
No cóż , ja wiem jak wygląda sprawa modelek tfp. Inna sprawa że była mowa o czymś odważniejszym tak ?. Więc to trzeba by wpierw ustalić , co ma być.
Tak i modlić się czy przyjdzie ;] Generalnie wyznaję zasadę, że modelkom też trzeba czasem zapłacić, szczególnie na takich spotkaniach, może one z czasem też coś zrozumieją i zaczną fotografom płacić ;]
Więc co do spotkania, jak są chętni to można tego 29 zrobić u mnie tylko że u mnie jakiś standardowy fashion i portret, a jakoś w lutym ustawić się u Michała na coś odważniejszego. Pasuje takie coś? :D
mi pasuje ,dwa spotkania to jest oki,tym bardziej że dawno już nic nie było :-D
Michał ,to łatw to spotkanie na odważniejsze zdjęcia ,na 100% wszsyscy przyjdą :mrgreen:
Dopóki większość się nie określi co by chciała , czego oczekuje , to ja nie mam co załatwiać ;]
mi jak najbardziej dwa spotkania pasują.
Ja też jestem za... tylko jak ma być coś odważnego to chociaż niech nie będzie to "deska" :)
a mi kobiety z małym biustem podobają się najbardziej :-D
...i masz Ci los :lol:
To albo trzeba będzie założyć ankietę albo łatwić dwie modelki ;)
Zakładając że będzie 8-10 osób , to przy toplesie zapomnijcie o TFP , chyba że "modelki" nie mają znaczenia ;D
Poza tym jest sens topless robić ? Na to trzeba mieć już pomysł , czas itp. a wiadomo jak wygląda focenie w grupie
Musze się zgodzić z przedmówcą, toples w grupie to może mieć sens jeśli cała grupa miałaby doświadczenie w tego typu zdjęciach, w innym przypadku to tylko imho ma sens jeśli któryś z doświadczonych kolegów zechciałby zrobić mini kurs takiej fotografii.
... pewnie jakiś przewodnik by się znalazł ;)
Tylko za ile ;) ostatnio obserwuję że czasy kiedy forumowicze przekazywali sobie wiedzę na tego typu spotach minęły bezpowrotnie.
kiedyś na widzewie był klub foto "Blenada" i tam w fajnej atmosferze wymienialiśmy się doświadczeniami, jednak to se newrati spółdzielnia wolała przeznaczyc lokal (notabene w piwnicy bloku) na cele komercyjne i sie skończyło.
Na ostatnim spotkaniu jak tylko dziewczyna w bieliźnie weszła na scenę to większość się zmyła na schody. Moim zdaniem ciekawych zdjęć topless w takich warunkach gdzie jest walka o wyzwalacz i polowanie na naładowane lampy dobrego zdjęcia się nie zrobi a na cycki mogę sobie w domu popatrzeć, ba mogę ich nawet podotykać :) No chyba że ktoś jest w stanie stworzyć scenariusz, wcześniej zaranżować studio itp.
No więc właśnie.
Niestety , ale konkurencja w foto coraz większa. Nie ma co się dziwić że mało kto będzie dzielił się wiedzą od tak. Czy jest ona mała czy duża w większości człowiek sam na własnych błędach się uczy.
Generalnie opcja są dwie , albo "pierwsze lepsze" modelki , cykanie sobie i gadanie , albo faktycznie coś konkret za kasę i wtedy będzie czym się chwalić i co porobić. Ja tak to widzę przynajmniej.
Przemek, jak dobrze zapłacimy za modelkę to w studio też będziemy mogli podotykać
pozdr.
Strebor, co prawda to prawda :(
Przemek_PC ile to można patrzeć na te same cycki ;) trzeba sobie życie urozmaicać ;) ale jak by nie było to Wy macie większe doświadczenie [z fotami]... to decydujcie ;) ja się podporządkuję..
PS.
Podpowiecie jakich używacie [najczęściej] ogniskowych do focenia modelek [i jak ktoś robił foty ślubne to też może podać]... czemu pytam... miałem chrapkę na T17-50 2,8 ale teraz zacząłem się zastanawiać że 28-75 2,8 może się bardziej przydać... [biorąc pod uwagę fakt że mam jeszcze kita] ;)
THX za info..
barman_pl, wreszcie jakieś konkrety :)
Jeżeli chodzi o moją skromną osobę :) to ja dostosuję się do ogółu. Doświadczenia nie mam żadnego więc zabierać głosu nie będę co będzie lepsze a co gorsze. Jaką decyzję podejmiecie wspólnie do takiej się dostosuję. Cały czas jestem na "TAK"
W studio nie powiem bo nie mam doświadczenia, w ślubniakach przy cropie imho 28 może być za wąsko, oczywiście to zależy od kościoła i od sali, ale ja przerabiałem 28 i zanabyłem sigmę 18-50 2,8 i tym robię 98% zdjęć. 2,8 trochę ciemnawo ale od czegoś trzeba zacząć będą zlecenia będę kombinował nad stałkami chociaż na razie mam stresa przy przepinaniu słoików w kościele że coś mi umknie.
Morfi, ja już ponad 20 lat patrzę na te same cycki i wciąż nie mam ich dość, kocham je :)
Na poprzednim spotkaniu byłem pierwszy raz w studio w sensie, że mogłem robić zdjęcia. Stanęło dziewczę w bieliźnie na szarym tle i zaczyna się strzelanie fotek. Jedna druga, trzecia, czwarta....dziesiąta, dwudziesta... wszystkie podobne do siebie. Dziewczę nie wie któremu fotografowi pozować bo cztery lufy w jej stronę wycelowane i rosyjska ruletka kto akurat naciskając spust trafi na naładowane lampy. Zero jakiegoś klimatu, który w tego rodzaju zdjęciach jest niezbędny że o kompletnym braku pomysłu na to co modelka ma robić nie wspomnę. Lepiej już w tym czasie pogadać o sprzęcie :) Takie jest moje zdanie.
Strebor no właśnie też obawiam się o ten dół ;) że jednak to 28 może być za wąsko w kropie :(
Przemek_PC, no to widocznie fajne cycki Ci się trafiły ;)
Co do sesji to chyba masz rację... jest w tym pewna logika :)
Wojtek, zgadzam się z Tobą w pełni dlatego uważam, że w tak dużej grupie jak ostatnio u Ciebie to można sobie pogadać, jakiś portrecik strzelić i to wszystko. I tak chyba jest najlepiej choć to tylko moje skromne zdanie.
Jeżeli porobione są grupy 2 osobowe to można popracować jeszcze.
no i cycki w wątku się pokazały i wpisów w jeden dzień wiecej niż przez ostatnie dwa miesiące :-) , a tak apropos spędów to i też ma swój urok , zawsze najlepsze zdjęcia powstają przypadkiem .
znalzałem hasło na imageshack ,trzy fotki z niedzielnych tragów
Analog jakim szkłem fociłeś? bo nie widze w exifie więć domyślam się że którymś z manuali
Helios 58/2 ,ten standard od Zenita
Strebor ,jeszcze w robocie? ,ja wczoraj posiedziałem mocno
Ja się również dostosuję do reszty stada i zciepę narodową zrobię ;). Co do cycków to nie widzę przeszkód, ale żeby fajnie to wyszło to można by podzielić się na jakieś mniejsze grupy po max 4 luda wtedy i modelka mniejszy stres przeżyje i łatwiej będzie coś strzelić.
Oj Wy z tymi cyckami :D...
Ja może inaczej powiem - trzeba załatwić taką modelkę żeby miała pojęcie i żeby było fajnie i luźno - w sumie może być tak jak ostatnio - moim zdaniem było oki ;)...
A od gołych cycków przynajmniej ja wolę dobre zdjęcia ;)
pozdr.
jeśli znajdzie się jeszcze miejsce to i ja chętnie dołączę do spotkania :)
Smile, wyszło coś z fotek modeli RC?
barman zgadzam się z Tobą w 100%
...może to głupie ale zaczynam rozumieć że toples traktujecie jak sex z dzi... sory ale tak to wygląda... każdy chce być sam na sam :) proszę was... może tego nie widzicie ale fakty są przeciwko wami :P
fakt takie grupki po 2-3 osoby dały by radę...
Nie wiem jak w praktyce ale może walnąć 2 sceny na foty ? jedni toples inni normalne foty... trzecia grupa relaks ;)
ps... po co modelka... źle szukacie :P
...co do targów to prawie każdy z canonem... więc pewnie kogoś widziałem... ale mój kit z daleka... co tu pisać :(
Morfi - źle rozumiesz ;)... Chodzi o to, że dużo łatwiej jest załatwić fajną, mającą pojęcie modelkę i zrobić dobre portrety czy inne pierdoły niż taką, która ma pojęcie o pozowaniu topless i która będzie się luźno czuła w grupie, gdzie będzie 10 osób z puszkami ;)...
Tak sie tylko wydaje, ale pozowanie grupie fotografów to zupełnie co innego niż pozowanie jednemu :)... Żeby mieć dobre zdjęcia musi być luźna atmosfera i to najważniejsze ;)...
Pozdr.
Coś tam wyszło ;) Jak dobrze je przejrzę to coś wrzucę, na ok 70% można patrzeć, ok 20% całkiem fajnych - to tak po szybkich oględzinach. Za szybkie te samochody ;)
Żeby cykać topless to samemu trzeba mieć pojęcie i koncept , przy 10 osobach efekty będą marne po prostu. Dwa stanowiska mogą być , ale nie na lampy błyskowe oba.
Dobra to więc co kiedy drugie spotkanie ? Jaki temat ? Ile osób ? Po ile i na co ma być zrzuta ?
barman_pl, rozumiem... ;) ale podyskutować też trzeba trochę ;)
Mnie możecie wpisać :)
Jesli pierwsze ma się odbyć pod koniec stycznia to drugie IMO nie wcześniej niż za jakieś dwa tygodnie po pierwszym ,co by był czas na obróbke zdjęć :-D
Temat to jakiś Glamour chyba,może jakiś projektant by był zainteresowany udostępnić jakieś szmatki
jak dwa stanowiska to super,to tylko jedną lampe masz ? na drugie wystarczy lapma i blenda i będzie oki
Tak sobie popatrzyłem w kalendarz i jeśli byłby to 30/01 to ja chętnie bo w sobotę to ja pewnie będę do 14-15 w robocie siedział.
stanowiska to może być i 5 , ale co z tego jak lampy będą się nawzajem wyzwalać , co najwyżej na ringu można się bawić w między czasie
nie planujcie nic tylko 5-7 luty bo jest plener CFK i tam też będą min. zdjęcia w "studio"
w wyzwalaczach przecież są kanały po to aby taka sytuacja nie miała miejsca ,a fotocele w lampach jak są wbudowane można zakleić czarną izolacją ,nie będzie wtedy wyzwalania przez fotocele tylko przez wyzwalacze .Jak sobie nie dasz rady to mogę Ci ustawić oświetlenie :-D