Ale ten zamienias :) mnie nie interesuje z uwagi na jego jakość... Wole dołożyć i mieć oryginał ale narazie grip jest mi i tak zbędny...
Wersja do druku
Ale ten zamienias :) mnie nie interesuje z uwagi na jego jakość... Wole dołożyć i mieć oryginał ale narazie grip jest mi i tak zbędny...
Ale śmieszne... :D Jakt ktoś ma to zaoszczędzi a jak nie ma to albo nie kupi i też zaoszczędzi ale musi wydać te 5 stówek... Niestety jestem w tej gorszej grupie...
Nie wiem czy było..
40D z Honga konga z przesyłka 1022€ przy dzisiejszym kursie € 3,84 =3925Pln
http://cgi.ebay.de/Canon-EOS-40D-Bod...QQcmdZViewItem
Raczej kurs 3,84 :) czyli 3925 zł to i tak bardzo dobra cena
Mam takie pytanie :-) czy jak juz kupicie to wymarzone body to bedziecie przyklejac jakas folie ochronna na wyswietlacz w strachu przed ryskami??Wpisujcie sie - kto tak robi
Bo wlasnie tam bylem hehe
Na Dpreview lezą (od soboty) sample z 40D. Jesli ktos to już ogłosil, proszę wywalić posta. Nie sposób znaleźć w tak obszernym wątku/wątkach ;)
jest i zła wiadomość, uszczelnienia 40D są jednak bardziej do folderu niż na niepogodę.
http://www.juzaforum.com/forum-en/viewtopic.php?t=195
(inna sprawa, że mnie klika razy z 20D baaardzo konkretnie zlało i nic się nie stało, więc jest lepiej i jestem spokojniejszy)
hehe 67 stron pieprzenia a nawet nie chce sie przeczytac czegos wiecej na pierwszym lepszym linku z dpreview - panowie no, nie tylko obrazkami body zyjcie ;)
http://www.dpreview.com/previews/canoneos40d/page3.asp
tam oprocz obrazkow jest text
"Weatherproof compartment doors .... "
no widzisz emisiczek, pie..nie to ja widzę powyżej :roll: Gdybyś czytał uważnie dpreview i inne portale, to byś znalazł również coś takiego (oficjalny komunikat prasowy z prezentacji 40D):
Enhanced Durability
Recognizing the often rigorous shooting conditions encountered by professional and advanced amateur photographers, Canon design engineers made the EOS 40D SLR's magnesium alloy exterior even more ruggedly dependable than its predecessors with upgraded dust- and weather-resistant construction, particularly around the camera's connection ports, battery compartment, and single-slot compact flash (CF) memory card door.
Nie wiem jak u ciebie z angielskim ,ale "particularly" tłumaczy się jako "zwłaszcza" i "w szczególności", a nie "tylko". Sam Askey pisał w preview, że nie jest pewny jak to do końca jest. Juza również. Ale ty wiedziałeś..
lub tez: "a dokladniej".
to jest pojecie lekko plynne. raczej wskazujace na wylacznosc, ale pozostawiajace uchylone drzwi. taki klasyczny trik merketoidow, zeby obiecywac slonia zamiast myszy ale w taki sposob, zeby mozna sie bylo wylgac :cool: tak jak 14 albo 12 bit w Nikonie :mrgreen:
Sample IS0 100, 200, 400, 800, 1600, 3200.
Jak oceniacie?
Mnie trudno się odnieść, bo wciąż pstrykam analogowym EOS 30 (FF z nieodżałowanym oczokontrolem, tybem DEP i pilocikiem IR, których zaawansowane technologicznie, cyfrowe cuda nie posiadają, wstyd) ;).
http://www.photo-cafe.jp/scoop/archi...s_40d_iso.html
nie chce byc posadzony o jakis rasizm, ale pozwole sobie zauwazyc, ze to mi sie w Canonie podoba: w poniedzialek premiera, w piatek aparat w sklepie. a nie pokazywanie jakichs niegotowych mock-upow i obietnice, ze na gwiazdke bedzie do kupienia.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
wydaje mi sie, ze jest podobnie jak w 20D/30D - do ISO 400 rowno,
przy ISO 800 zaczyna byc zauwazalny szum. aczkolwiek ISO 1600
wydaje sie lepsze, a biorac poprawke na te kilka procent
rozdzielczosci wiecej wynikowo powinna byc widoczna poprawa
jeszcze musze sciagnac duze pliki i popatrzyc na to samemu w 100%
i pomeczyc suwakami poziomow :)
kurde, nie chcę zapeszać, ale ISO 1600 i 3200 wyglądają bardzo dobrze!
Powiem, ze nawet bardziej mi się podoba z wyłączonym NR, 3200 jest IMHO na poziomie ISO 1600 z 20D tak na pierwszy rzut oka. No to by było naprawdę bardzo miłe.
Jak Kubaman iso 3200 rewelacja (zreszta co ja mowie - mi sie podoba moje 1600 z 350tki) - Niebo i Zemia
Ja tam różnicy do 30D nie widzę.
Co do tych uszczelnienień to u mnie kilka razy 30-tka była mokra i jakoś nie zauważyłem problemów. 20-tka kilka razy był w górach (raz nawet wpadła w śnieg) i nie dało się robić zdjęć tylko dlatego, że było tak mokro że nie miałem jak wytrzeć obiektywu ale aparat działał. Jeśli w 40D jest lepiej to znaczy że aparatu będzie można używać w ciężkich warunkach bez większych obaw.
nie chcę porównywać, po prostu wyglądają dobrze!
Jeśli masz na myśli obrazki z tej strony: http://www.photo-cafe.jp/scoop/archi...s_40d_iso.html
to akurat został wybrany (oby przez przypadek) taki motyw na którym zawsze ładnie szumy wypadną - dobre oświetlenie i mała rozpiętość tonalna obiektu pozbawionego na dodatek absolutnie czerni. Twoją 20-ką zrobisz taką samą fotkę!
Witajcie...
Mam pytanko odnośnie AF-a w nowej 40-tce.Mianowicie chodzi mi o bardziej czuły i szybszy(?) af ze szkłami o jasności f/5.6.Czy mając obiektyw o stałym świetle f/4 moge skorzystać z usprawionego autofokusa?Jeśli tak to czy działał on będzie tylko na przesłonie f/5.6?
Z góry wielkie dzięki za odpowiedz!
Jurek Plieth - fajne powrównanko tylko...właściwie czym różnią sie zdjęcia z prawej i lewej strony?Przesłoną?!
Po lewej nie mają włączonego NR a po prawej mają włączone NR.
http://translate.google.com/translat...&hl=en&ie=UTF8
Jak dla mnie to iso3200 wyglada podobnie (ale na pewno nie lepiej), znaczy bardzo dobrze, wszystko zalezy od tego ile zjada szczegolow w 40D, bo tego po tych samplach dokladnie nie widac. Pytanie tez jak sie bedzie zachowywalo w innym swietle. Ja z 30-tki jestem bardzo zadowolony, jezeli chodzi o iso3200. Moj wykonany przed chwila sample (f=6.3, 1/200, 420mm (z lapki :/), iso 3200 (4000)
Wersja prosto z aparatu (ostrosc +3, nasycenie +1 - moje domyslne ustawienia):
http://www.pbase.com/arra/image/84485989/original
Wersja z lekkim odszumianiem, wykonana za pomoca mojego ulubionego konwertera RAW:
http://www.pbase.com/arra/image/84481407/original
Jak dla mnie oba wygladaja bardzo uzytecznie. To mi sie podoba w Canonie, to dobre czernie na duzych iso.
To czego sie boje w 40D to ze bedzie:
1. ZMNIEJSZONA CZULOSC tak jak w 400D, wiec iso 3200 to juz nie jest iso 4000 jak w 30D
2. Ze bedzie okazyjnie niedoswietlal jak w 400D :(
Poczekamy zobaczymy.
Zgodnie ze specyfikacją, nowy AF ma 9 punktów i wszystkie krzyżowe do F5.6 czyli w pełnym zakresie działania (tylko puszki serii 1 działają z obiektywami o pełnej dziurze do F8). Dodatkowo punkt centralny AF posiada, jak to jest od czasów 20D, czujnik podwójnie krzyżowy. Jeśli podepniesz szkło 2.8 lub jaśniejsze to centralny robi się ponoć jeszcze o 30% dokładniejszy uruchamiając drugą parę krzyżujących się czujników w centrum.
Dzięki za odpowiedz Kubaman.
Wnioskuje z tego co napisałeś
i z tego co jest napisane na dpreviewCytat:
i wszystkie krzyżowe do F5.6 czyli w pełnym zakresie działania
,że szkło o stałej jasności f/4 będzie wykorzystywać krzyżowy AF - pytanie tylko czy na wszystkich ogniskowych czy tylko od f/4 do f/5.6 ?Cytat:
cross-type AF points for F5.6 or faster lenses
Musze przyznać, że już się troche w tym wszsytkim pogubiłem....:/
dzięki tmaciak! ;)Cytat:
Po lewej nie mają włączonego NR a po prawej mają włączone NR.
Zdjęcia z NR włączonym wydają się ostrzejsze - szczególnie na iso 100-800 - to pewnie wynik jakiegoś błędu testujących.
Na wszystkich - bo w momencie ustalania warunków ekspozycji i ostrości będziesz miał przysłonę f/4. A dopiero w momencie robienia zdjęcia obliczoną/ustawioną na potrzeby zdjęcia.
Wracając do tematu i folgując wyobraźni, to można by powiedzieć, że Canon nie chciał dobić Nikona w ostatnich latach...
A przy okazji spytam, czy ktoś z Was orientuje się na ile reprezentatywne są fora dla ogółu klientów? Zastanawia mnie ilu potencjalnych klientów kieruje się dyskusjami na nich, a ilu wygoogluje sobie recenzje i na nich się opiera...
w zaprzyjaznionym sklepie juz sa ceny, tak ze w tym tygodniu bedzie mozna zmacac ta nowosc- 40D
40D
body- 1275€
17-55 IS- 1675€
Cytat:
że szkło o stałej jasności f/4 będzie wykorzystywać krzyżowy AF - pytanie tylko czy na wszystkich ogniskowych czy tylko od f/4 do f/5.6 ?
Bahrd dzienks!O taką odpowiedz mi chodziło :))))))Cytat:
Na wszystkich - bo w momencie ustalania warunków ekspozycji i ostrości będziesz miał przysłonę f/4. A dopiero w momencie robienia zdjęcia obliczoną/ustawioną na potrzeby zdjęcia.
Nie wierze,aby canon wypuscil nowy model gorszy od poprzednika,dlatego nie czekam na testy czasopism sponsorowanych przez nikona i kupuje body jak zawita do sklepu.