A ja znajdę jakiś album fotograficzny. Ale jaki to nei wiem -> lubię niespodzianki. :D
Wersja do druku
A ja znajdę jakiś album fotograficzny. Ale jaki to nei wiem -> lubię niespodzianki. :D
A ja chyba jakąś UVkę albo polara.Tak mi się wydaje;)
jeśli wszystko pójdzie po mojej myśli, to pod choinką powinienem znaleźć Speedlite 430EX i EF-50/1.8 :-)
Może też wreszcie torba foto
No to się*dowiedziałem, że Mikołaj nie zdąży do połowy stycznia z moimi książkowymi prezentami:
Henri Cartier-Bresson (Aperture Masters of Photography)
Master Lighting Guide for Portrait Photographers
Photographing People: Portraits - Fashion - Glamour
natomiast po Świętach odbieram nowe G5, zanim te syfy na intelach wprowadzą...
Ech... fajnie, fajnie... Do mnie za 2 godz. przyjedzie Mikolaj z gripem do 350d.Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Heja,
Musze sie pochwalic :-). Dojechalo 85 1.8. Poki co bedzie jezdzone z Trabant'em, ale jak sie uda przkabacic zarzad domowy to w niedalekiej przyszlosci z 5D. Wiem, wiem, zadne cudo, ot obiektyw, jakkolwiek zloze jakies doniesienia po swietach wzglednie nowym roku poparte jakimis zdjeciami (i ewentualnie porownaniem z 70-200 F4 @85mm bo mam dostep). Poki co, to tak jak w tytule: "jasnosc, jasnosc widze" ;-)
Marcin
A nikt nie dostanie zwyczajowej koszuli i skarpetek?
:mrgreen:
Witam wszystkich, mój pierwszy post tutaj, i już się 'chwalę' :P
Posiadam Canona EOS 350D + kit'a
oraz stałkę 50mm 1,8 Canona, i BG-E3 w drodze (a że święta teraz, to prawdopodobnie po świętach dostanę).
W niedalekiej przyszłości jakis tani tele. A potem... to się okaże :)
Pozdrawiam.
ja Cię skądś znam Adam:)
Mikołaj postarał się. 430EX z ładowarką i aku, 50/1.8 są już na pokładzie :-)
Ja dostanę w końcu gripa.... Trochę ciężko się zrobiło trzymać 70-200/2.8 L IS podpiete do gołego 350d.
A tydzień temu dostałem właśnie rzeczone 70-200/2.8 L IS i 17-40/4.0 L :)
Dla mnie Mikołaj ma skarpetki :)
Obiektywy i gripa to sobie wcześniej sam kupiłem :)
pozdrowienia i radosnych Świąt życzę
na moje życzenie "Dzieciątko" zapakowało sprzęt do Tamrac'a Pro12...
ale jakoś radości brak, bo Kaja się rozchorowała i weterynarz stwierdził, że ciemno to widzi... :(
Życzę Kaji szybkiego powrotu do zdrowia.Z okazji świąt i wogóle.
Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Muflon, wiesz ... Mikołaj miał ściśle określoną kwotę do wydania ;)
Zgadzam się z Twoją tezą, ale się nie martwie bo statyw aż tak mi nie ciąży a głowicę (np. 141RC) zawsze można sobie sprawić ;) choćby na imieniny które mam dziś ( :( i tylko raz w roku :( ).
A tak poważnie to kierowałem się wykorzystaniem tego zestawu a będzie to głównie makro ( w 85% odwócone mocowanie ) i ewentualnie plenerki ... faktem jest, że deczko się człowiek nakręci ale co do tego to już chyba Ty wiesz najlepiej ;)
[OT=on]Hmmm...Cytat:
Zamieszczone przez -=Festyk=-
Jestem pełen nadzieji mimo, że lekarz po kolejnych zastrzykach i kropłówce oznajmił, że jak do jutra nie odda moczu tzn. że jej nerki prawdopodobnie już nie pracują i do kilku dni...:( :( :(
Jak będzie krew w moczu to prawdopodobnie trucizną mogła być trutka na szczury lub coś takiego...
Więc lekarz zgodził się, że w razie czego może jutro koło południa jej "ulżyć"...
Chłopaki! zaczynają się święta a tu takie smutasy...
Ma 5 lat w rzeczywistości, co oznacza ok 36 lat w życiu psa.
Stracimy forumową koleżankę...[/OT]
no i mojego najlepszego przyjaciela...
Jesli przyczyna moze byc trucizna to dobry vet zleca badanie krwi i to ekspresowo. Jesli badanie to potwierdzi to zwykle ekspresowe robi sie przetaczanie krwi od innego psiaka (zdrowego i duzego). Szalenie mi przykro.
Robi się dużo OT,ale co z Kają?Polepszyło się jej?
[OT=on]Cytat:
Zamieszczone przez Pszczola
No tak...
Powiedział, że możliwe jest zaaplikowanie jakiś zastrzyków w sytuacji jak wiemy lub widzieliśmy, że zjadła i odrazu się jedzie na jakiś zabieg...
Ale nie po dniu, czy półtora jak się zauważyło, że może to jest coś poważnego...
Pozatym są święta...i nikt nie ma ochoty sie zająć takimi rzeczami.
Sytuacja się nie zmieniła, miałem dziś w południe jechać z nią po ostatni zastrzyk, ale czekam do jutra...Cytat:
Zamieszczone przez -=Festyk=-
PS. Kto zna dobre hodowle Goldenów Retriverów na śląsku i okolicach??
Info na PM. [/OT]
EOT
U mnie w Bydgoszczy przychodnia z vetami gdzie lecze od czasu do czasu mojego psa pracuje 24 godz. na dobe, swiatek-piatek. jak trzeba robic jakis zabieg ekspresem to sciagaja na telefon potrzebnych lekarzy. Jestem pewie, ze u Ciebie gdzies w poblizu tez jest jakas sensowana przychodnia dla zwierzyny.Cytat:
Zamieszczone przez marcingreen
Ja z Canonem na ty jestem od tygodnia.
Posiadałem tak zwaną hybryde zaawansowaną Minolty (aparat roku) za kilka tyś kilogramów siana.
Byłem tym kiedyś zachwycony. Dodatkowo analogowa lustrzanka tej firmy, do której nie mam wiekszych zastrzeżeń i moge wszystkim polecic.
Jednakże postanowiłem zmienic sprzęt. wybór padł na canona (zastanawiałem sie nad nikonem d200 ale kupiłbym mniej sprzętu).
A więc:
Canon 20D z kitem +17-85IS z HOYA SUPER HMC i tulipanem 73B +lampa 580EX+ Pretec 1GB 80x + Kingston Pro 2GB+BG + Mobilna lampa na kabel PC GN26 ze statywem i parasolką do rozświetlenia w plener+ 3 lampy studyjne 200Ws na statywach z softboxem i parasolkami i innymi szmerami do modyfikowania światła.
Przyszłośc:
niedaleka 50 1.8,
później sigma 70-300 APO lub Canon 70-300IS.
Tamron 28-75 2.8
Statyw kulowy Manfrotto.
I szczęśliwy
Docelowo Canon EOS 1Ds MkII :-D
Ja nawet koszuli nie dostałem, tylko skarpetki..Cytat:
Zamieszczone przez adamek
I uzasadnienie: jak sobie kupiłeś aparat, to się ciesz, że masz te skarpetki...
Świnia nie Mikołaj. Wystarczyłoby głupie 85/1.2 i już chodziłbym uśmiechnięty. Co to dla niego... :cry:
moj zestaw:
Canon 300d
Canon 33
Canon 18-55
Tamron 28-300
bagnet na 42mm
8/200
telekonwerter x2
statyw "no name"
No i się zdecydowałem !! :)
Przesiadka z "trabanta" na "maleństwo z większymi możliwościami - 350D"
( na szczęście z gripem )
To taki sobie mały prezencik zrobiłem a konto rocznej premii ;)
... a na "dokładkę" do szkiełek doszła 17-40 L
( pierwsza L-ka - teraz to się L-ki posypią ;) ) ...
Wszystkim Dzień Dobry
ja mam eosy 300 i 350 d , kitowe zoomy, plus canona 80-200, i kilka m42:hanimexa 2,8/29, tessara 2,8/50, pancolara 1,8/50, czekam na sonara 3,5/135. Wszytsko nosze w fajnej torbie.... nikona
:-)
Artur L.
Witam Wszystkich
Mam 350D i Tamrony 28-105/2,8 i 18-200.
Może niedługo będę właścicielem (wymarzonego) 5 D
Zbigniew A.
Witamy... mysle ze lepiej bedzie jak kupisz jakies pozadne szkla... bo tak to 5D duzo nie zmieni w jakosci zdjec..Cytat:
Zamieszczone przez ZBAZ
Masz rację Jac ,18-200 w ogóle się nie nadaje,ale canon 24-70/2,8L to ponad 4,600 zł muszę trochę popracować ....
Pracuj, bo warto jak cholera.
ja dzisiaj nabylem 85/1,8 :]
To bardzo dobry zakup :DCytat:
Zamieszczone przez karo82
A ja zapomniałem się pochwalić, że nabyłem drogą kupna zestaw światełek Multiblitz-a i teraz w końcu wiem co to jest wspominana przez kolegów "świetlistość" :mrgreen:
Nareszcie mam 5D zapożyczyłem się ale dokupiłem 24-70L .Pstrykam co popadnie i nawet na tamronie 28-105/2.8 fotki wydają się idealne,ale na L-ce to cudo !!!!
Zbigniew A.
Mala rozbudowa szklarni: doszedl 100-400, 24-105, 85 1.8 , czego efektem jest zestaw jak w podpisie.
Tamron 28-75 2.8 jeszcze u mnie lezy ale za ok tydzien idzie w dobre rece - do siostry, wiec w razie potrzeby bede go mial dostepnego 8) .
Sigma na szaro bo na pewno ja kupie tylko na razie nie mam od kogo :roll: .
też się do niej przymierzam, tym bardziej że jest teraz w promocji za psie pieniądze.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Jesteście pewni, że dobrze robicie? Przymierzałem się do szerokiej stałki i ta sigma była fajną oczywistością. Jak jednak zobaczyłem jak bardzo jest miękka, jak winietuje i jaką beczkę robi to mi się odechciało.Cytat:
Zamieszczone przez bebop
Najlepsze zdjęcie jakie widziałem z tego obiektywu znalazłem chyba na tym forum (jakieś rodzinne z poziomu podłogi), ale niewiele ponadto..
a mowiac winieta i beczka mysisz o FF czy aps-c? bo chyba bedzie roznica... do FF bym nie kupil bo jest swietny 35/1.4 a do cropa nie ma co podpiac w okolicach (z cropem) 35mm... wiec chyba duzego wyboru ne ma jak ktos potrzebuje...Cytat:
Zamieszczone przez oskarkowy
odpowiem tak: jak nie będzie pasić to oddam. szukam jasnego szerokiego kąta. jasnego tzn. <2.8. narazie do cyfry, potem się będę zastanawiał. a jak nie znajdę do canona to kupię do mamiyii. w końcu szeroki kąt to nie mus autofocus'a.
A przymierzales sie z 5D czy 20D? Dla mnie ona ma byc do 20D, do fullframe sie nie przymierzam. I uzywana rzadko - gdy potrzeba cos szerokiego ale i jasnego zarazem a bez lampy - musze miec jakis backup do tych szkiel f4 ;) .Cytat:
Widzialem z niej zdjecia by Slawek Jankowski i to mi wystarcza 8) np tu: http://www.alef.poznan.pl/index.php?...=Woodstock2004 .
Nic innego < 28 mm < 2.8 nie ma rozsadnego.
Jak zmienie kiedystam body to Sigma pojdzie do siostry (tak jak teraz Tamron) a mi 35 1.4 przybedzie :roll: .
pewno juz widziales ale dla potwierdzenia :
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82496002
Ja mam w tej chwili jeden aparat. I do wypuszczenia 3D nie mam zamiaru go zmieniać. Niestety martwię się co będzie na rogach. Przyznaję, że ogniskowa i światło bardzo by mi odpowiadały. Cena, z tego co widzę też :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Tylko jest problem z jakością :(
Cytat:
No widzisz... ja to szklo biore z mysla o 20D... na fullframe nie czulbym potrzeby posiadania az 20mm ;) (17mm na kliszy przeraza ;) ).
17mm to przegięcie. Musisz mieć idealnie zestawiony kadr, żeby nic się nie działo. I do tego idealnie w pionie, albo idealnie w górę. Chwila nieuwagi i dzieją się takie historie:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Z 20mm jest inaczej. Jeśli uważasz na obiekty po bokach kadru i szkło jest dobrze skorygowane, to jest to rewelacyjna ogniskowa do niecodziennej reporterki. Do tego, jeśli opanujesz kaprysy szkła, to z jego wad możesz spokojnie zrobić zalety. Tylko musisz ludzi przyzwyczaić do takich "efektów".
A mnie się na przykład nie podoba ogniskowa 35mm, choć oczywiście 35/1.4 to kawał rewelacyjnego szkła.
Vitez, to teraz do zestawu marzen brakuje Ci tylko body na 1d ;)
jako ze jestem poczatkujacym skromnie - 50/1.4 ;)
a w porownaniu jakosci 50 1.8 i tej sigmy co wg was stoi wyzej - pomijam rozne ogniskowe - chodzi tylko o jakosc wykonania/jakosc zdjecia
Cytat:
Zamieszczone przez GrzesiekK
Jeszcze 35 1.4 , 135 2 L , moze zamiana 85 1.8 na 85 1.2L ... potem jakas 150tka albo 180tka macro .
A body... czekam co tam Canon nowego wypusci, potem poczekam az toto nowe stanieje (stawiam na ok pol roku jak to z 1D MkIIN czy 10D/20D bywalo) i wtedy moze ...
A jak nic nowego nie bedzie ciekawego to w 1DMkIIN brakuje mi tylko eyecontrol - przeboleje ;) a nuz ktos bedzie sprzedawal za dobra cene i przesiadal sie na jakas nowosc.
to ja po raz kolejny w ramach konsekwencji rozwoju swojego systemu Canona kupiłem... hassela 500 cm. teraz tylko krwawica na obiektyw zeiss'a, który wbrew wyobrażeniu popmart'a o zeiss'ie nie jest made in DDR i... ma nieco inną plastykę ;-) cholera, mogłbym Lkę kupić... ale za bardzo kwadraty lubię:lol: nie mogę się tylko zdecydować bo stać mnie tylko narazie na jeden czyli standart (a może nieco więcej czyli 120-150) czy portret (180). a mogło być 85L ;-)
a zamiast 20-tki sigmy jednak jedzie do mnie 50tka sekkora czyli nieco więcej mm przeliczając bo circa 22-24. za to średnica filtra konsekwentnie 77 czyli polary cookiny uv'ki z canona niezmiennie pasują... manualne, więc bez bólu, że mi autofokus świruje ;-)
No, to teraz tylko horsemanik. :D
wiesz, myślałem nad tym. ale hassel i mamiya mają coś w sobie (dla mnie). horseman to już kobyła, zanim zrobisz zdjęcie to przepuchlina ;-) muszę do 4x5 dojrzeć. nie robię architektury ani makro, więc pokłony mnie nie kuszą aż tak... w każdym razie kierunek jest obrany: analogowo średnio. ostatnio erbeka głownie 7x7 polaroidem pstryka. coś*mnie te kwadraty wkręciły...
eee, mnie też nie kręci 4x5 cala. Slajd 6x7cm jest wystarczający dla mnie. Pokłony to co innego. I w sumie nie tylko do packshotów, do fotografii kreacyjnej także.
No, ale najpierw lampki, potem dopiero coś dużego. :D
Witam
To może i ja napisze o czym myśle (w kolejności nabycia). Tak więc najpierw moja tematyka fotograficzna - przyroda oraz fotografia w warunkach ekstremalnych. Główne rejony w których fotografuje to Arktyka i z nadzieją, że wyapli Antarktyda. A w co chcę się wyposażyć:
1. Sigma 100-300/4
2. Tele Sigma 1.4x
3. EOS jakiś stary typu 50 lub 30
4. Jakieś macro Sigmy (150 lub 180)
5. Sigma 120-300/2.8
6. Tele Sigma 2x
7. Jakas cyfra jak wejdzie nowa to EOS 20D lub jak będzie tania to ta nowa
8. no i na koniec Sigma 300-800/5.6
Przyda się jeszcze jakiś jeden statyw, plecak, skrzynie transportowe itp
A to co mam teraz to widać w stopce.