Spoko - będzie - mówią, że Sony wie jak, ale to Nikon ma czym - a kruk krukowi oka nie wykole ;) Poza tym sądzę, że Nikon będzie z normalny gripem a'la D3, a nie jakimś takim no "niewyględnym" jakby jednak trochę...
Wersja do druku
teoretycznie tak, ale A900 wygląda na puszke semipro i pewnie będzie też tyle kosztowała (ja obstawiam 1500 do 2500$). Nikon pewnie będzie chciał za swoje d3x ze 6000$, a matryca ta sama (i nic nie pomoze pisanie, ze w sony to wersja budzetowa, a w nikonie to Panie full-wypas :-)
Nie wiem czy jeszcze ktoś to zauważył, ale na chwilę obecną ankieta z tego wątku stała się z powrotem aktualna :-)
Tyle, że w tym roku szala odpowiedzi ma szanse przechylić się na 'TAK" :lol:
A ceny 5d wciąż stoją....
spadną himi i do wakacji będziesz mógł sobie kupić 5d - nówkę na allegro poniżej 5000 zełek.Canon dał 5d 3 lata rynkowego - co jest zupełnie zrozumiałe :) Następca też spokojnie tyle wyczeka jeśli nie dłużej :)
Domawiam już zakup piątki za wielką wodą. Dlatego moje body idą w nowe ręce. Jakoś nie chce już czekać. Czekam ponad rok, a ceny niemal nie drgnęły.
Cena po zakończeniu cashbacku zawsze spada do jego poziomu. Tak było ostatnio z 30D, choć też trzeba przyznać że nowy 40D nieźle w tym namieszał. Następca już musi być jesienią więc cena zleci na 100%. Ja też nie wytrzymałem i ostatnio wymieniłem 30D na 5D i powiem ci że o ile do 30D byłem przyzwyczajony i nic mi tam nie przeszkadzało, to po wyjęciu 5D z pudełka pomyślałem "boszzz... ale staroć, tyle kasy za taki prymitywny aparat" :-). Włączyłem serię.... klap........ klap.......... klap........ i normalnie prędkość 3fps mnie oszołomiła :-).
Jeśli dasz radę wytrzymać to jeszcze czekaj, tyle że to będzie z rok, bo nowość na jesieni będzie droga i gdzieś dopiero koło wiosny cena będzie dla zjadacza chleba przyzwoita.
O ile nie zacznie z pułapu 10-12 tys. bo wówczas na "sensowną" cenę przyjdzie poczekać znacznie dłużej - mam na myśli zwykłego zjadacza chleba :-)
a jak sie komuś wyświetlacz w D3 podoba to niech kupi ... Sony A700 :hihi: to samo, a taniej ;)
Cena za 5d bedzie na pewno ponizej 10,000...kto wie czy na starcie nie bedzie to 8,000...no chyba ze wymysla nie wiadomo co a na to raczej bym nie liczył...to tylko będzie odswiezona linia 5d z dużą matrycą :)
To jest ciekawe, bo ankieta z tytulu dotyczy w zasadzie wyboru miedzy
jesienia 2007 a PMA, o ile wielu watpilo w 2007, to PMA do niedawna
byl pewniakiem. Pierwsze sluchy o tym, ze 5D sie odsuwa to 2-3 tygodnie
przed PMA... Teraz jesien 2008 to pewniak. A wszyscy sie wypowiadaja
jakby zawsze wiedzieli, ze 5D na PMA nie bedzie... Dosc zabawne.
Wszyscy tez zakladaja, ze OCZYWISCIE to bedzie o wiele wiecej niz
40D z FF sensorem. Ja moze was odesle do Kuchatka, niech wam powie
ile czeka na oslawione 3D... Wedlug mnie cale to gadanie to puste slowa,
moge sie zalozyc, ze po tych latach oczekiwan 5D bedzie dokladnie tym,
40D z FF sensorem, moze LCD bedzie nowej generacji i to wszystko.
A widzac ile kosztuje 1Ds MkIII nie chce mi sie wierzyc, zeby nowe
16MP 5D bylo znowu takie tanie... Canon ma kompletnie przekichane,
w momencie premiery 5D II zjedza go zywcem, zobaczycie...
Oczywiście że widzę, wszystkie obiektywy stały się ostrzejsze, szczególnie to widać na pełnych otworach. Szum 'per pixel' też jest trochę niższy a po uwzględnieniu wyższej rozdzielczości 5D to różnica w szumach jest wyraźna.
Zdjęcia z 5D są trochę mniej kontrastowe niż z trzydziestki, nie wiem z czego to wynika, może z większej rozdzielczości matrycy.
Ale nie znaczy to że 30D to o wiele gorszy aparat, bo z dobrymi obiektywami też dawał bardzo ostre i ładne obrazki. Pisząc o 'prymitywnym' 5D mam na myśli to że po dwóch latach zmieniłem aparat na nowy a posiada on wiele tych samych wad co poprzedni. Te same niekrzyżowe punkty AF oprócz centralnego, w dodatku jeszcze bliżej środka klatki. Ten sam nieostry podgląd zdjęcia na wyświetlaczu, brak AF-ON (używam gwiazdki), brak informacji o trybie pomiaru światła w wizjerze, zakres korekty tylko +-2EV, brak AutoISO. Na plus wreszcie normalny wizjer (choć chyba lekko ciemnawy), tryb 'C' i lepszy i dokładniejszy AF na centralnym punkcie.
snowboarder - a nie przesadzasz troche?
przeciez Canon tez ma swiadomosc, ze grono jego uzytkownikow bedzie mialo z czasem silne parcie na wydanie zielonych papierkow i nalezy to parcie zaspokoic wypuszczajac ciekawy sprzet. a ze od segmentu semi-pro uzytkownicy sa raczej swiadomi i krytyczni, to na wypuszczenie go* sobie nie pozwoli.
a to, ze niedawne premiery Nikona czy ostatnie Sony podkopuja Canona po jajach, to moze nam tylko na dobre wyjsc. nie dzisiaj, to jutro.
to jest za duza firma i za duzy rynek. natura nie znosi prozni.
kup sobie D3 i popracuj, ale klamoty Canona zostaw. nastepca 5D bedzie i nie mam watpliwosci, ze w praktyce bedzie rozsadnym aparatem.
a poza tym, to tak mysle, ze dawno porzadnie nie fociles i Ci glupoty po glowie chodza. za duzo myslisz... :)
akustyk, obys mial racje. Wlasnie zauwazylem, ze Sony obiecuje
24MP FF aparat w tym roku, wyglada, ze bezposrednio celuje w 5D
(na pro puszke to to raczej nie wyglada...) Jesli wypuszcza go
za ~$3-3.5K, to bedzie naprawde zabawnie... Canon pewnie wtedy znowu
opozni 5D II, bo bedzie musial dorownac do Sony :lol:
a potem następni "mniejsi" będą wypuszczać kolejne amatorskie FF i za kolejny rok bezsensem bedzie wypuszczenie 5D II...;) A z drugiej strony kto powiedział że C musi być dalej liderem...?? Ile jest firm w róznych branżach, które błyszczały przez nawet kilka dekad, a teraz są gdzieś daleko,daleko lub ich po prostu nie ma...
nie wiem skad wiedza o nowosciach, ale ich zrodla sa kiepskie,
bo wszystko wskazuje na to, ze Nikon ich zaskoczyl w spuszczonych gaciach...
A jesli 24MP FF aparat Sony na serio ma byc $3K albo mniej, to ciekawe
jak dlugo Canon bedzie spiewal $8K za 1Ds MkIII. Smiesznie ta cena zaczyna
wygladac. A propos nowy 200 f2L IS ma kosztowac W SKLEPACH $6000 (!!!)...
To wyglada na najgorszy przyklad price gouging jaki widzialem.
Oni sie na serio na tym poslizgna moim zdaniem.
8000$ właśnie dlatego, że nie było konkurencji, bo trudno za taką uznać 12 mpix w nikonie. Być może już niedługo z tych 8 z porzodu zrobią się 4 :-)
i chwała soniemu za to!
A sądzisz, że to odstraszy przyszłych posiadaczy??
Będą kupować coby szpanować puchą, która ma więcej Mpix i kosztuje ~40 % tego co 1Ds MK III........:mrgreen:
Mam nadzieje, ze Sony + Nikon zatrzęsą pozycją Canona............spadek sprzedaży, przyniesie nowości na miarę 5D, jak to było 2-3 do tyłu 8-)
Ale jak to w życiu, nadzieja matką głupich .........:lol:
A pamiętasz, jak po premierze 5tki hurtowo okazywało się, ile szkieł nie nadaje się do użycia? W ilu szkłach na rogach mydło, w ilu kolejnych winieta i inne atrakcje? To mineciarze teraz teraz będą mieli 100% więcej atrakcji, bo i rozdzielczość jakby inna. Ciekaw jestem ile szkiełek z tego zostanie 8-)
sony co tu nie mowic w stalkach wyglada ciekawiej niz nikon ;)
Stare szkła to pewnie tak, te nowe Zeissy to już bły robione z myslą pod FF więc będzie pewnie dobrze. Co do winiety to każdy zoom jej dostaje na FF i stałki w okolicach pełnego otworu. Moje 50/1.4 pokazało taką winietę na 5D że nawet w PS wcześniej takiej nigdy nie dodawałem :-).
Bo znacznie potaniała, a wcześniej dla wielu pozostawała w swerze marzeń.
To oznacza tylko, ze jej pierwotny byt i tzw. "zamieszanie" dotyczyl tylko sfery pragnien.... , a nie rzeczywistych oddzialywan:shock:
Panowie na KKM-ie już nas podsumowali ;). W wątku o nowym A900 można wyczytać, że o Nikona się nie boją i jego pozycja (jako lidera) jest nie zagrożona. Natomiast Canon ostatnio zostaje w tyle za Sony, schodzi na psy i nie wiadomo co z nim będzie? Strach się bać :mrgreen:. Snowboarder ma nosa, że zmienia system :lol:.
A tak z ciekawości. Widział ktoś może kiedyś kogoś kto by miał sony?
Ja mam:oops: :oops: :oops:
DVD :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
bardzo lubie takie szerokie spojrzenia, w ktorych uwzgledniane jest cos wiecej niz nowe foldery reklamowe wypuszczone w ostatnich 3 miesiacach...
ech... ale w sumie czemu tu sie dziwic. widza chlopaki te tlumy Cajsow zapietych w wypasione A900 focace kazde wazne wydarzenie sportowe od Antarktydy po Arktyke, tlumy Sonografow udzielajacych wywiadow w National Geographic, na zdjeciu z wysluzonymi, utytlanymi w blocie Afryki A900 w reku... :) wywiady ze slawami fotografii, ktore ze lza w oku wspominaja swoje dawne, analogowe Sony... :)
no albo jakos tak... :mrgreen:
A cyfrówki to co innego a lustrzankę? Bo nie za wiele chyba takich osób :???:
w Holandi z lustrami Sony widac sporo osob. moze nie jest to tyle co Nikona czy Canona (subiektywne wrazenie, ze Nikona widac czesciej), ale na calodniowym bieganiu po Amsterdamie mozna naliczyc sporo Alf. przy czym, sa to niemal bez wyjatku A100, a jak widac sprzet z wyzszej polki, to albo D300 albo 5D
bo do segmentu profi to sony/minolta ma jakieś 10-15 lat do nadrobienia ;)
i nadrobi to w 3 lata.
oni juz wiekszosc nadrobili.
kwestia tylko tego, zeby przekonali uzytkownikow, ze sa realnym graczem, ze zostaja na rynku na dluzej i ze zakup Sony dzis to dobra inwestycja a nie ryzykowny krok.
i sa na dobrej drodze. technologie maja. fotograficzna od Minolty, elektronike robia sami. kwestia zbudowania rynku dla odbiorcow z najwyzszej polki.