(poprawka tzn. "by ów kolor na wydruku uzyskać". Brak możliwości edycji na tym forum coraz bardziej wqvia)
Wersja do druku
(poprawka tzn. "by ów kolor na wydruku uzyskać". Brak możliwości edycji na tym forum coraz bardziej wqvia)
I proszę się nie denerwować, dopiero się rozkręcam z pytaniami.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jaki wpływ na wydruk ma RIP?
Czy Photoshop jest dobrym RIPem?
Photoshop nie jest RIP'em.
http://www.signs.pl/article.php?sid=974
A tu twierdzą że jest?
Akipt nizej mowia co to prawdziwy RIP ;p
Czym więc jest prawdziwy RIP?
''Aby zasłużyć na miano RIPa nie wystarczy zamieniać obraz na mapę bitową - trzeba to robić lepiej niż zwykły sterownik czy uniwersalna aplikacja. ''
W skrócie - RIP jest w dzisiejszych czasach czymś najzupełniej zbędnym.
Tos pojechal po calosci. (choc w tematach o ktorych tu rozmawiamy 100% zgdody)
A co np z solwentami, lub uzywaniem epsonow do innych celow niz zostaly stworzone :P
Dlaczego Pchotoshop nie jest RIPem?
Może sprecyzuję .
Mam w Photoshopie wtyczkę i drukuję bezpośrednio przez wciśnięcie ''eksportuj''
RIP sensu stricte to usrojstwo, które rastruje obraz - tj. zamienia go na zbiór różnokolorowych kropek, planując w którym miejscu i w jakiej ilości wystąpią one na papierze.
W dawnych czasach, gdy linearyzacje i algorytmy rastrowania dostarczone przez producenta w sterownikach drukarki były "takie sobie" RIP-y służyły do uzyskania lepszej jakości i precyzji w odwzorowaniu barw.
Obecnie jakość uzyskiwana ze sterownika jest tak dobra, że RIP to strata (niemałych!!!) pieniędzy.
Co by było gdyby:
wysłać drukarce Canona plik z profilem Epsona?
Będzie coś z tego czy pogubi się całkowicie .
Może zacznie malować sufity?
Wiem że jestem upierdliwy.
Obstawiam, że na 99% wysra się koncertowo. Lepiej użyć profilu Canona dla podobnego rodzaju papieru, jak wspomniałem z przyczyn obiektywnych pigment jest dość niewrażliwy na niewielkie różnice w podłożach.
Powiem tak **** sie koncertowo to malo powiedziane, sterowniki canon'a sa tak sceptycznie nastawione do CM, ze jak kiedys porabalem ustawienia i w jednym miejscu za duzo wlaczylem CM to mi robilo pasek przez caly wydruk. Bylem tak ***** ze chcialem wyrwac CISS bo myslalem ze to jego wina, az mi moja polowica mowi: "darek ale jak mi tlumaczyles to mowiles ze tutaj ma byc bez CM".
Bardzo proszę o nie używanie przekleństw!
Dziękuję , ale to CMS :)
CM to poprostu "zarzadzanie barwa" pod tym haslem prosze szukac infomacji.
Wielkie dzięki Panowie.
To chyba wszystko co chciałem wiedzieć.
Jaka obecnie na rynku drukarka A4 jest waszym zdaniem najlepsza do wydruku zdjęc i dlaczego jesli ktos wie to prosze bardzo
Epson R800 i długo, długo nic. To jest jedyna pigmentowa A4-ka.
dzieki
Co do zasady pigment - z uwagi na dużą wielkość molekuł - powoduje na papierach błyszczących zmatowienie i w ciemnych partiach tworzy brzydko wyglądające, mieniące się pod kątem placki (tzw. gloss differential i bronzing).
Aby temu przeciwdziałać używane są dwie technologie. W pigmencie Ultrachrome K3 cząstki pigmentu są mikrokapsułkowane w otoczkę z żywicy, która po nadrukowaniu cząstek polimeryzuje w jednolitą, gładką strukturę nadającą połysk partiom pokrytym pigmentem.
W Ultrachrome Hi-Gloss (stosowanym w R800 i R1900) nie stosuje się mikrokapsulacji, za to zalewa się całość lakierem dyspersyjnym. Nie jest to może w niuansach tak dobre rozwiązanie jak Ultrachrome K3, ale wygląda świetnie, dlatego R800/R1900 doskonale się sprawdzają w druku fotografii kolorowych.
jest jeszcze cos takiego jak Epson Stylus Photo P50 jak sie to ma do R800?
P50 to 6-o kolorantowy barwnik, jakość zdjęć kolorowych b. przyzwoita na dobrych papierach powlekanych (błysk, połysk, półmat). Natomiast jeśli chodzi o B&W, podłoża grubsze, matowe, fineartowe to raczej nędza. Ogólnie tusze barwnikowe mają gorsze właściwości archiwalne i ostrość.
dzieki wielkie zdecydowalem sie na r800
Czy któryś z kolegów kręci profile do drukarki w warszawie i okolicach?
Witam. Jestem tu nowy . Mam takie pytanko - jaką drukarkę polecacie drukarkę do zdjęć , zależny mi na bardzo dobrej jakości zdjęcia i nie za drogiej eksploatacji cena to tak do 1000zł , bardzo proszę o jakieś propozycję . Będę bardzo wdzięczny.
Czy ktoś z szanownych kolegów, widział może wydruki z drukarki laserowej kolorowej Canon i-sensys LBP7200Cdn na papierze foto: np. na takim: http://allegro.pl/papier-foto-blyszc...447007180.html , niestety u mnie w sklepach nawet próbnych wydruków nie mają. Może mógłby ktoś, wrzucić skan lub fotke wydruku.
zastanawiam się nad kupnem pixmy ip 4850. Ewentualnie myslę też o modelu wcześniej ip 4700. Czy ktoś korzystał z tych dwóch drukarek? Każda opinia na pewno pomoże mi podjąć decyzję.
A jak to wygląda w sensie opłacalności. Taki R800 niby miód malina ale ile zdjęć można na tych tuszach wyciągnąć, jakie koszty papieru ? Kiedyś sobie robiłem taką kalkulację do zupełnie innej drukarki foto to mi wyszło ponad 3 zł koszt druku jednego zdjęcia. To od tamtej pory dałem sobie spokój z takimi wynalazkami :)
Epson stylus photo px720wd.
Czy ktos z szanownych kolegow urzywa zamiennikow odnosnie atramentu do w/w drukarki ?
Ewentualnie zna "zrodlo" zakupu orginalnego atramentu po korzystnych cenach ?
...uzywa...(nie urzywa)
ja ostatnio kupiłem zestaw oryginałów na allegro po 40pln za komplet ;) - do px700w - to te same tusze.
zamienników używałem na poprzedniej drukarce. byłem bardzo zadowolony - jakość wydruku, zgodność kolorystyczna - po prostu super.
do czasu aż zobaczyłem zdjęcie wydrukowane rok wcześniej na zamiennikach - wszystkie kolory praktycznie zniknęły...
od tamtego czasu tylko i wyłącznie oryginał.
...dziekuje.
Cenna informacja.
Mam tę pierwszą - sprawa wygląda tak: wydruk tylko na papierze Canona. Próbowałem na Kodaku i na jakimś tanim - zawsze lipa. Natomiast na Canonie rewelacja - i to nawet na tanich zamiennikach tuszy (oryginały już zeszły ze stanu). Nie umiem sobie ustawić profilu, więc z fotkami sporo kombinuję (mam problemy z zafarbem) - trzeba zwrócić uwagę, że tak prosto "z buta" to ta drukarka nie pojedzie odpowiednio.
Jeśli nie przeszkadzają Ci te ograniczenia, to drukarka godna polecenia - szybka, cicha, wydajna. Zdjęcia naprawdę o jakości jak z fotolabu.
Krótkie pytanie do znawców tematu: IP4850 czy HP 8000? Zależy mi na dobrej jakości druku i, oczywiście, mniejszych kosztach eksploatacji. E może któryś Epson z systemem IRIS (www.irisink.pl). Używał tego ktoś?