Jakbyś poczytał parę postów wcześniej w tym wątku - wiedziałbyś że ten objaw to uszkodzona migawka.
Koszt na Żytniej to ok 550 złotych.
Robią to szybko i profesjonalnie.
Ja miałem tak z moim 20D - wysłałem zapłaciłem i jestem zadowolony.
Wersja do druku
Witam. err99 to po prostu błąd ogólny task jak pisali już wcześniej koledzy na forum.
U mnie przypadek wyglądał tak. Szkło canonEFS 18-55 czyli standard kierowane w stronę światła dziennego i naciśnięciu migawy wyskakiwał właśnie err99, robiłem restart aparatu i kierowałem go na nie oswietlone obiekty w mieszkaniu, fotka wychodziła normalnie, po odpięciu szkła od korpusu skierowałem sam aparat w stronę światła i ku mojemu zdziwieniu aparat wyzwalał się normalnie. wniosek był jeden, szkło do wymiany. Kupiłem nowe szkiełko i co? JEST SUPER pozdrawaim kolegów pozytywnie zakręconych.
------------------
Canon 20D
Witam. U mnie przy wkładaniu/wyjmowaniu baterii/karty pamięci, zdejmowaniu obiektywu lustro "kłapie" kilka razy przy wyłączonym aparacie. Po włączeniu pojawia się error 99 i ciągłe, samoczynne kłapanie lustra. Problem występuje niezależnie od podpiętego obiektywu, przy włożonej i wyjętej karcie, 3v baterii. Czy to coś z zasilaniem, elektryką? Czasem udaje mi się zrobić kilkadziesiąt zdjęć bez problemu. Czekam na nową baterię więc nie mam mozliwosci sprawdzenia czy to wina baterii. Miał ktoś taki problem? Pytam bo może to nie migawka i mógłbym wtedy spać spokojnie i czekać na baterię.
W moim przypadku robiłem dzisiaj zdjęcia na dworze 10D zrobił zdjęcie o numerze IMG_5000 a już następnego czyli IMG_5001 nie był w stanie wykonać bo wyskoczył błąd Err 99
Znajomy też fotografik stwierdził że padła migawka
czy to jest możliwe???
W swoim 40d też miałem error99, wstawili nową płytę główną i działa.
err99, wymiana płyty głównej po gwarancji na Żytniej 740 pln
ciekawi mnie czy wywnioskujecie to samo co ja z mojego problemu. mogę robić zdjęcia bez problem, dopóki pucha nie będzie idealnie wycelowana w ziemię. zdjęcia czegokolwiek od góry odpadają, bo wyskakuje err99. padła migawka?
W sobotę wyskoczył mi err99 w 40d, we wtorek wieczorem wysłałem do serwisu na Żytnią, dzisiaj otrzymałem odpowiedz że sprzęt jest naprawiony i jutro będzie u mnie. Padła migawka przy 16400 zdjęciach, wymienili za darmo :)
Jednym słowem szybko i profesjonalnie :) dziękuję :)
Witam,
Mój problem dotyczy T28-75/2.8. i Err99. Nie ma wtedy możliwości wykonania zdjęcia w żadnym trybie. Przy włączeniu aparatu słychać tylko takie dość głośne chwilowe bzyczenie/warczenie (wg mnie z obiektywu).
Co moze dawać takie objawy? Problemy z przysłoną? Z mechanizmem ostrzącym?
Co jakiś czas aparat włącza się poprawnie. Robi zdjęcia, działa automatyczne ostrzenie, podgląd DOF. I po chwili znowu kaput...
Pozdrawiam,
PCet
Podobnie jak u kolegi wyżej. Jakiś czas temu podczas pstrykania 40-stką co jakiś czas wyskakiwał err99. Wysłałem na Żytnią, w efekcie wymiana migawki i systemu podnoszenia lustra. Przy ok. 19500 zdjęć.
Mi dzisiaj przysłali z Żytniej mojego 1000d. Objawy :err99 przy pierwszym zdjęciu(po wyjęciu akumulatorka wszystko wracało do normy) , do tego nie zapamiętywał ustawień. Diagnoza: wymiana płyty głównej. Jako ciekawsotkę dodam, iż mimo iż gwarancji nie miałem, to naprawa za friko 8). To chyba wada fabryczna 1000d, ten err99 i do tego nie zapamiętywanie ustawień.
Czy któryś z Szanownych Forumowiczów mógłby opisać mi objawy zacinającej się przysłony? Czy jest to tylko efekt widoczny na zdjęciach np w postaci prześwietlania/niedoświetlenia? (przysłona nie domyka się do zadanej wartości lub pozostaje w pozycji domkniętej mimo zmiany parametrów naświetlania).
Czy wiąże się z tym jeszcze jakiś dodatkowy efekt dźwiękowy i Err99?
Co może wywoływać takie brzęczenie wydobywające się raczej z obiektywu i Err99 (np. również od razu po włożeniu baterii)?
Będę wdzięczny,
Pozdrawiam,
PCet
mam 350d i po założeniu 24-135 ISusm raz na sto po włączeniu pojawia się err99. Wtedy wyłącznikiem robię OFF i ON i wszystko mija. Mniemam, że to styki zabrudzone, bo dużo przekładam szkieł.
U mnie też naprawa migawki i czyszczenie 40D. Po 4 dniach aparat z powrotem u mnie.
przy 16400 zdjęć żeby padła migawka? luuudzie.. ja zrobiłem moim 400d prawie 19000 cyknieć, dzisiaj pierwszy raz pojawiał mi się error 99 przy założonym tamronie i lampie na stopce.. mam nadzieje, że mi migawka jeszcze pozyje troche, bo mam aparat 2,5 roku, więc za free nic nie bedzie ;)
Mi padła po 28000
U mnie pojawia sie Err99 w 350D z podlaczonym 17-85 is USM. Nie wiem w czym problem ale podczas robienia fotki przeslona w obiektywie sie przymyka (widac we wizjerze) , wywala error i nie zapisuje zdjecia. Mialem juz tak kilka razy , szczegolnie na mrozie ; ale ostatnio w domu tez wywalilo mi blad. Chyba to obiektyw , ale co mu moze byc? Jakies sugestie?
Pozdrawiam
Witam,ja mam ten problem "ERR99" z Canonem 5d - czy ktos sie spotkal z tym bledem w tym modelu ? Zaznaze ze nic nie pomaga, wymiana bateri, wlaczenie, wylaczenie, zmiana obiektywu, odpiecie czy przylaczenie lampy (dodam ze uzywam oid samego poczatku obiektywow canona). Pozdrawiam i czekam na jakies wsparcie - bo wyslanie na żytnia to dla mnie ostatecznosc (po przeczytaniu forum). Pozdrawiam
Ciekaw jestem co takiego złego jest na Żytniej.
Ja dwa razy byłem zmuszony wysłać sprzęt i jestem mega zadowolony.
moj canonek wysypuje się przy próbie robienia zdjęć bezposrednio po włączeniu lub uśpieniu, po restarcie wszystko dziala i mozna spokojnie robić zdjęcia dopóki się aparat nie wyłączy - sytuacja wystepuje dla wszystkich obiektywow, kart pamieci i baterii ktore mam takze z pewnoscia to body - czy istnieje jakis sposob poza serwisem?
nowy firmware
firmware mam 1.07 czyli najnowszy z nowych, wgrywany dwa razy dla pewnosci ;)
Przepraszam za offtopa, ale czy można zaufać systemowi cannona. Wiem, że to forum jest bardzo duże i liczba użytkowników ogromna, ale 68 stron różnych błędów już się nazbierało. Ciężko znaleźć podobne u konkurencji. Miałem wcześniej do czynienia z N... Niestety został skradziony. Bardzo mocno zastanawiam się nad zakupem 40D. Uważam, że oferuje bardzo duże możliwości w bardzo atrakcyjnej cenie. Jest jedno ale. Producent gwarantuje przebieg 100 tyś, a opisywane tu przypadki to bardzo często przypadki właśnie 40D, gdzie migawka pada przy >20 tyś. Może najzwyczajniej wybrałem zły temat na forum, i nie powinienem był tu wchodzić zanim cokolwiek zakupiłem? Przyznam, że trochę mnie to zniechęciło. Przesadzam z tymi obawami czy nie do końca. Może jest dostępna jakaś strona ze statystykami awaryjności migawek dla różnych cyfrówek Cannona? Wiadomo, że trzeba patrzyć na większą próbę niż pojedyncze przypadki. Będę wdzięczny za odpowiedź.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Sam znalazłem taką oto stronę: http://www.olegkikin.com/shutterlife/canon_eos40d.htm
Szczerze mówiąc wyniki przedstawiają się fatalnie. Nie wiem na ile powyższa strona jest wiarygodna, ale tym wynikom do 100 000 daleko.
U mnie Error99 w 400d pojawil sie po 11000 zdjeciach. Niestety wymagana jest wymiana migawki i mechanizmu podnoszenia lustra - nieoplacalne na Zytniej (chca minimum 700 PLN). Czy zna ktos tanszy serwis? Aparat i tak juz nie ma gwarancji.
JonathanStrange: Moze i komuś padła migawa przy 20tys. nie mowie ze tak nie mogło sie stać. Byl czas ze w serwisie wkładano nowe migawki i padały w połowie przebiegu gwarancyjnego. Okazało sie ze była to wadliwa seria. Ja mam 40d jako drugie body co by sie nie stresować w czasie pracy;)zrobilem juz 90tys i jak na razie smiga dalej. Cześć kolegów również nie narzekało przekraczając 100tys. Oczywiście delikatnie przekraczając (nie dobili do 150 czy 200) jednak to nie 1d:mrgreen:I jeszcze jedno-fajny aparat ale pamietaj ze lcd ma do du...y.Najslabsza strona tej puchy.
Co do błędu Error99 to oznacza ze mógł wystąpić problem inny jak problemy z karta, komunikacji z szkłem itp. Moze to być problem mechanizmu lustra.Pamiętajmy ze nie tylko migawka ale i ten mechanizm tez sie zużywa. Blad ten pojawia sie tez w przypadku niedokładnego zamontowania matówek(dotyczy 1d). Wtedy należy wyjąc i włożyć matówkę zwracając wielka uwage na zatrzask mocujący.
Witam,
u mnie err9 okazal sie awaria plyty zasilajacej. Koszt naprawy 520zl. NIestety trzeba wydac, bo za głupote trzeba placic. Problem pojawil sie w zeszlym roku w lipcu, po kilku godzinach sam sie naprawił. Teraz znow pojawil sie - wrocila praca do normy po 2h wylacznia.
Jako ze jade na wakacje wolę byc pewny ze nie padnie znow w najlepszym momencie wiec zaplace.
Gwarancja skonczyla sie 3 tygodnie temu - zeby bylo smiesznie.
Witam wszystkich
No i mnie tez dopadł err99 w 30d.
W piątek i w sobotę fociłem koncerty. Wszystko było ok. Dzisiaj rano zgrałem pliki z karty, sformatowałem ją w aparacie i zabrałem sprzęt na wycieczkę. Pierwsze zdjęcie i kicha. Od razu err99 na wyświetlaczu. Wyłączyłem i próba jeszcze raz - to samo. Próbowałem na miejscu różnych rzeczy - wyjęcie i włożenie baterii nic nie dało, nawet wyjmowałem tą małą co podtrzymuje datę itp.
Wymiana obiektywów też nic nie dała - trzy szkła canona i taki sam efekt.
Po powrocie do domu zrobiłem update firmware - z 1.0.5 na 1.0.6. Też nic.
Różne kombinacje z kartą, bez karty, dosłownie wszystko i wciąż to samo.
Zdjęć napstrykane jest około 22 tys. Aparat mam od nowości. Nigdy nic się nie działo.
1. Czy to możliwe żeby po 22 tys. padła migawka?
2. Czy jest możliwe, że coś w aparacie padło np. przez nagłośnienie ustawione na scenie? Kręciłem się trochę w pobliżu.
Może ktoś wymieniał migawkę ostatnio w 30d i wie jaki ewentualnie może być koszt na żytniej?
Pozdrawiam
Marek
Ożywiłem aparat:)
Trochę przez przypadek ale póki co udało się.
Opiszę co robiłem, może komuś się przyda.
Zdjąłem obiektyw i próbowałem zaglądać. Podnosiłem paluchem lustro, niby nic nadzwyczajnego nie było, żadnych śmieci, paprochów itp, migawka też niby normalnie wyglądała. Po naciśnięciu spustu bez obiektywu dalej wyskakiwał err99. Potem z ciekawości podniosłem palcem lustro do góry, tak że widziałem migawkę i wtedy nacisnąłem spust. Migawka klepnęła jak przy zdjęciu tylko lustro trzymałem palcem. Po wyłączeniu i włączeniu aparatu szok!
Pstrykam i robi zdjęcia. Nie mam pojęcia dlaczego tak się stało. Może jakieś przestawienie lustra, pojęcia nie mam ważne że działa. Tylko teraz jest pytanie czy to czasem nie był pierwszy objaw padającej migawki?
Mam nadzieję, że to incydentalny przypadek i już się nie powtórzy. Choć przyznam perspektywa nowego aparatu nie była w tym wszystkim taka zła;)
przepraszam za przynudzanie ale może komuś to pomoże.
Pozdrawiam
To objaw padającej migawki lub naciągu lustra. Też dwa razy mi err 99 wyskoczył i kożystając z końcącej się gwarancji, wysłałem dziś moje 50D na Żytnią. Zobaczymy co zdiagnozują.
Właśnie tak mi chodzi po głowie, że pewnie długo się nie będę cieszył. Ale zobaczymy.
Gdybym miał jeszcze gwarancję to nawet bym się nie zastanawiał. Niestety.
I znowu mi się pojawia Error 99 przy połączeniu: 400d + T70-300.
Po próbach stwierdziłem, że pojawia się tylko i wyłącznie przy ogniskowej większej od 180mm. Strasznie to denerwujące jest, bo trzeba wyłączać i włączać aparat, a czesto też wyłączać go na sile poprzez wyjęcie baterii. Najbardziej denerwujące jest to, że zdjęć się nie da robić w tych wyższych zakresach..
Nie mam pojęcia co może być powodem takich jazd, ktoś z Was już się spotkał z czymś takim?
Mam dopiero 20 tysięcy na liczniku, 400D używany w lokalnej reporterce. Wychodziło mi, że migawka kończyła swój żywot. Objawy były następujące:
* trakcie robienia zdjęcia zamiast normalnego klepnięcia słyszałem wytłumione
* w wizjerze delikatnie przyciemniał się widoczny obraz
* na "monitorku" pojawiał się error99
* objawy niezależnie od podpiętego obiektywu
* bywało, że mogłem zrobić czasem kilkanaście zdjęć bez problemu, innym razem musiałem i z 10x próbować, bo za każdy razem był error99.
RafalTK w innym wątku napisał, że miał to samo i wyrok serwisu był następujący: "migawka i mechanizm podnoszenia lustra do wymiany".
Wysłałem body na Żytnią, odpisali, że wszystko jest OK, wad nie znaleziono. Dostarczyłem jeden z obiektywów (17-85) - opisali, że do wymiany jest mechanizm przysłony. Ale:
- u mnie występowało to na wszystkich obiektywach
- 50 i 70-200 po podpięciu do Canona 10D działają bez zarzutu (17-85 nie miałem jak podpiąć z wiadomych względów).
Może być tak, że obiektyw z uszkodzoną przysłoną będzie działał bez problemu z jednym body, a z drugim nie? Czy wszystkie w jednym momencie mogły ulec uszkodzeniu?
No i Err99 wrócił.
Udało mi się go ponownie odblokować podobną metodą prób jak poprzednio. Jednak ciekawe jest to że błąd wystąpił tak jak poprzednio przy ustawieniu szybkich zdjęć seryjnych. Od tego czasu robię na zdjęciach pojedynczych, zrobiłem już pewnie z 300 zdjęć i nic się nie dzieje. Czy w takim razie pchać się w zabawę z Żytnią czy focić aż całkiem go szlag trafi?
Dopadło i mnie...
2 dni do ślubu znajomych, naładowałem aku, wkładam, klap i error99
wyrok żytniej:
- silnik migawki
- silnik lustra
- mechanizm mirrorboxa
koszt 490pln
Dzięki MacGyver
Takie pieniądze jeszcze można dołożyć do 30-tki. Wysłać trzeba jednak.
Z tego co wiem to ekspertyza i wycena naprawy jest chyba bezpłatna i dopiero wtedy klient się decyduje czy naprawia.
W zeszłym tygodniu zrobiłem około 1200 zdjęć i ani razu err99 nie wyskoczył. No ale to wszystko na pojedynczych.
Odezwę się po przejściach z Żytnią jak i co.
Hmm ja już się przyzwyczaiłem do err99 w EOS 350D + kit 18-55mm.
Były już przemyślenia czy to wina baterii, karty obiektywu czy może body, ale jak wywala ten error nawet gdy robi się zdjęcia bez obiektywu to coś musi być nie tak z body pewnie, w sumie wywala błędem co 10 zdjęć, wyłączenie i włączenie pomaga ale na zbyt krótko by móc się tym cieszyć.
Witam posiadam 450d i tez mi wywalało Error 99 :( Jak się okazało po wymianie przycisku migawki spustu pan w serwisie pomylił śrubki od obudowy :) Dokładnie chodzi o te u góry body tam gdzie mocuje się pasek. Były za długie i robiły jakieś spięcia czy coś i wywalało error 99 Po wymianie "śrubek" wszystko śmiga jak wcześniej :) Może jak ktoś grzebał w środku body niech sprawdzi czy odpowiednio wszystko poskręcał :)
witam.
mam problem.
sasiadka ostatnio podrzucial mi aparat zeby zdiagnozowac co mu sie dzieje. wyskakuje er99.
aparat eos 400d
obiektyw: canon 55-200 4.5-5.6
po podpieciu tego obiektywu do 50d wyskakuje er01.
co moge zrobic zeby to normalnei dzialalo.
Prawdopodobnie wina obiektywu.
Przeczyść na nim styki i zobacz co się dzieje.
przeczyscilem spirytusem styki i nic to nie dalo...
Miałem kontakt z Err99, który oznaczał zepsutą migawkę po około 2000 zdjęć. Nierówno naświetlała zdjęcie robiąc pasy.
samo body bez zalozonego obiektywu smiga idealnie.
Jeżeli na dwóch róznych puszkach jest problem z tym samym obiektywem, to wskazuje na obiektyw.
Czy z innymi obiektywami te puszki chodzą bezproblemowo?
Error99 oznacza najczęściej, że przesłona nie domknęła się do zaprogramowanej wartości i najczęściej jest to wina obiektywu-zacinają się listki przesłony.Istnieją stare obiektywy Sigmy które nie współpracuja z body cyfrowymi canona i wtedy np taki 50 f2.8 Macro cokolwiek przymknięty zawsza da błąd na 20/30/40/50D tymczasem na d30,d60,1d będzie śmigał.O ile bład masz na jednym obiektywie ,który chodził wczesniej poprawnie (jest przystosowany do Twojego body) to trzeba go naprawić.Najczęściej zacina się przeniesienie napędu na zębatkach w Sigmie,lub listki przesłony trą o siebie powodując opór.Serwis sobie z tym poradzi-niekoniecznie autoryzowany.
a orientujecie sie Panowie ile moglby serwis wziac za tak dosc stary obiektyw?