-
Odp: Bezlusterkowce Nikona
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Bardzo mnie dziwi to, że w ogóle się nie mówi o Nikonie jako o alternatywie. Możliwe, że to przez sporą część byłych canonierów, którzy wybierając bezlustro wtedy musieli iść do Sony, a po prostu z sentymentu pisza na tym forum.
Dla mnie największym plusem ML jest AF, a ten (z tego co czytam) w N jest chyba najgorszy.
A w Canonie... w studio nic mu nie można zarzucić (ponownie w moim przypadku), w innych sytuacjach wyciąganie z cieni boli. I tyle.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Jesli ktoś ma kilka L-ek i się wkurza na Canona, bo mu daje bezlustro bez stabilizacji i z matrycą o słabym DR to dlaczego musi kupować Canon R, skoro może Nikon Z?
Czytasz inne wątki. Przecież to co teraz napisałem to są postulaty całkiem sporej grupy canonierów, którym kończy się cierpliwość i przebąkują o przejściu do Sony. I wg mnie robią błąd, boi Sony ma za małą dziurę, a Nikon będzie miał w kolejnym modelu dobre eyefocus.
Zdaje się, że częśc ludzi z Canona ma po prostu awersję do Nikona (przez te systemowe wojenki) i prędzej przejdą do Sony czy Pentaxa niż do Nikona ;) Bardzo mnie dziwi to, że w ogóle się nie mówi o Nikonie jako o alternatywie. Możliwe, że to przez sporą część byłych canonierów, którzy wybierając bezlustro wtedy musieli iść do Sony, a po prostu z sentymentu pisza na tym forum.
Jak przejściówka będzie działać to się pewnie zacznie mówić o tej alternatywie. Póki co nic nie wiadomo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Dla mnie największym plusem ML jest AF, a ten (z tego co czytam) w N jest chyba najgorszy.
Użytkownicy Nikonów Z6, którzy się przesiedli z D750 piszą, że jest porównywalny. Czasami lepszy, szczególnie gdy chodzi o boki kadru ;)
Mała, ale istotna uwaga. Nie przenoście myslenia kategoriami z Canona na Nikona. Body Nikona ze średniej półki (D750) mają wiele lepszy AF niz body Canona. AF z D750 jest porównywalny z AF flagowca - D4. Jesli taki jest poziom Z6, to nie ma co narzekać. tzn są bardzo zadowoleni z one shot, mniej z servo (używając nomenklatury canona).
2. ja bym nie przywiązywał zbyt mocnej wagi do AFu w pierwszym modelu. To tak jakby pisać, że AF w Sony jest fatalny, bo w A7 mk1 jest słaby. No i zaraz AF w Z6 będzie inny, bo nadchodzi aktualizacja softu, z eyefocusem.
-
Re: Bezlusterkowce Nikona
Seria Nikonów Z6 i Z7 jest wadliwa. Sprawdź swój aparat https://annarymsza.fotoblogia.pl/138...sGkcLGh3P5W4oQ
-
Odp: Re: Bezlusterkowce Nikona
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Standard w Nikonie.
-
Ale o Eye AF w Nikonie nie chcecie pisać?
-
Re: Odp: Bezlusterkowce Nikona
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Ale o Eye AF w Nikonie nie chcecie pisać?
O tym, że po aktualizacji ma być lepszy Eye AF to nawet w Żabce niedaleko mnie trąbili ;)
Ale o tym, że skopali w Nikonach Z6 i Z7 autorski projekt stablizacji matrycy jak makiem zasiał https://www.nikonusa.com/en/service-...7-cameras.html :roll:
Osobiście wolałbym wiedzieć, czy aparat który kupię lub już kupiłem jest pełnosprawny, czy jednak nie i będzie potrzebna wizyta u "lekarza"
-
-
Kilkanascie osób na forum nikona napisało, że ich nr sie nie łapie na serwis. I nikogo, kto by pisał, że ma numer z pechowej puli. Czyli przynajmniej w naszej dystrybucji problem nie jest poważny.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Kilkanascie osób na forum nikona napisało, że ich nr sie nie łapie na serwis. I nikogo, kto by pisał, że ma numer z pechowej puli. Czyli przynajmniej w naszej dystrybucji problem nie jest poważny.
Być może nie jest poważny, ale mój znajomy nie miał tyle szczęścia ze swoim Z7.:|
-
1 załącznik(ów)
No i jest :) Adapter z Sony E do Nikon Z z pełnym wsparciem AF. No i tu widać, że adapter może być prawie niewidzialny :)
https://www.fotopolis.pl/newsy-sprze...m-wsparciem-af
https://www.youtube.com/watch?v=fcwjpAXJt6Q
Załącznik 2427
-
Szykuje się masowa ucieczka z Sony do Nikona? Chyba tylko wtedy da się na takim adapterze dobrze zarobić...
-
Re: Odp: Bezlusterkowce Nikona
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Szykuje się masowa ucieczka z Sony do Nikona? Chyba tylko wtedy da się na takim adapterze dobrze zarobić...
A niby z jakiego powodu i po co ktokolwiek miałby uciekać z S do N ? Ważne, że jest taki adapter. Podobnie przydałby się RF -> FE oraz RF -> Z.
-
Odp: Re: Odp: Bezlusterkowce Nikona
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
A niby z jakiego powodu i po co ktokolwiek miałby uciekać z S do N ? Ważne, że jest taki adapter. Podobnie przydałby się RF -> FE oraz RF -> Z.
Uciekac to złe słowo.
Ale podejmę próbę odpowiedzi. Bo moze przeszedł z Nikona do Sony bo potrzebował bezlustra do filmowania? Było sporo takich osób.
Teraz może zachować optykę Sony i wrócic do Nikona.
-
tylko czekać jak Ińczyki zrobią przejściówkę 5in1
-
Odp: Re: Odp: Bezlusterkowce Nikona
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Uciekac to złe słowo.
Ale podejmę próbę odpowiedzi. Bo moze przeszedł z Nikona do Sony bo potrzebował bezlustra do filmowania? Było sporo takich osób.
Teraz może zachować optykę Sony i wrócic do Nikona.
Bardzo słuszna uwaga i mniemam, że dzięki temu adapterowi wiele osób może tak właśnie zrobić.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
tylko czekać jak Ińczyki zrobią przejściówkę 5in1
Przeszkadza Ci to w czymś, że istnieje możliwość korzystania z różnej optyki innych producentów ? Taka Polska dla Polaków ? Czy raczej Canony dla Canona ?
-
mnie? absolutnie nie
są ludzie , którym się nigdy nie dogodzi i dla nich takie rzeczy powstają
oni myślą ze jak zrobią zdjęcie przy użyciu aparatu X ,obiektywem Y z użyciem przejściówki Z to zdjęcie będzie lepsze
to samo zdjęcie zrobione sprzętem systemowym będzie nie do odróżnienia ale jakieś cele trzeba w życiu mieć
np. moj Tata NIGDY nie byl zadowolony z obrazu w tv, myślę ze jakby sprzedawali jakieś przejściówki do poprawy koloru, kupił by każdą
w psychiatrii się to nazywa natręctwem:idea:
-
A wygląda jakby wybitnie Tobie to poprzeszkadzało. O czym "natrętnie" informujesz za każdym razem.
-
Tak, z tym że póki co to jakoś ciężko mi sobie wyobrazić że użytkownik Sony ze szklarnią tego systemu kupuje Zetkę. Sony ludzie kupowali bo nie było bezlustra FF i tu przesiadki były zrozumiałe. Natomiast obecnie szału w odwrotną stronę bym się nie spodziewał.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Tak, z tym że póki co to jakoś ciężko mi sobie wyobrazić że użytkownik Sony ze szklarnią tego systemu kupuje Zetkę. Sony ludzie kupowali bo nie było bezlustra FF i tu przesiadki były zrozumiałe. Natomiast obecnie szału w odwrotną stronę bym się nie spodziewał.
Nawet nie chodzi o exodus z Sony do Nikona. Bardziej o możliwość rozszerzenia szkieł przez użytkowników Nikona. Gdyż szkieł pod bagnet Sony FE jest już trochę na rynku i akurat ktoś będzie miał fantazję, aby takiego użyć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Nawet nie chodzi o exodus z Sony do Nikona. Bardziej o możliwość rozszerzenia szkieł przez użytkowników Nikona. Gdyż szkieł pod bagnet Sony FE jest już trochę na rynku i akurat ktoś będzie miał fantazję, aby takiego użyć.
To chyba fantazje różowego tygrysa :) Jeśli ktoś będzie chciał koniecznie używać różowych szkieł, to kupi do nich różowy korpus. Nikoniarze poszukają raczej przejściówki do do lustrzanych Nikkorów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Nie neguję. Natomiast jestem mocno sceptyczny co do tych przejściówek, szczególnie że są sygnały że działa to póki co lipnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Nie neguję. Natomiast jestem mocno sceptyczny co do tych przejściówek, szczególnie że są sygnały że działa to póki co lipnie.
Jestem zdania że dobrze że przejściówki są, dobrze by było aby były "każdy obiektyw z każdym mocowaniem".
Ale to zawsze będzie rozwiązanie zastępcze, zamiast obiektywu systemowego lub jak telekonwerter zamiast długoogniskowego.
W jakimś zakresie wystarczające/konieczne.
jp
-
To ma sens w przypadku szkieł lustrzankowych, bo są fajne i tanie w stosunku do nowych konstrukcji. Sony już z tego korzysta. Wymiana miedzy bezlustrami? Raczej bez sensu (i nawet nie zawsze się da) poza konkretnymi przypadkami i chyba jedynym takim przypadkiem jest powrót na łono błądzących nikoniarzy. Błądzący canonierzy nie musieli kupować szkieł G.
-
Co innego jest musieć, a co innego móc.
Nagle panowie od Sony podając jako super zaletę możliwość podpinania wszelakiej optyki pod Sony uznają, że podpinanie każdej (także ich) optyki pod Nikona Z nie ma sensu? No proszę. Ciekawe.
Jak Kali kradł krowy to było dobrze, a jak Kalemu kradną, to źle. Tak mi się skojarzyło.
-
ciekawostka ale statystycznie pewnie nieistotne - nawet jakby wszyscy użytkownicy sony przeszli na system nikona :) bo mogą zostawić optykę, nikon to dość kompletny system i korzystając ze swoich lustrzankowych szkieł daje praktycznie wszystkie możliwości.
-
Mam pytanie skierowane do tych ludzi, którzy używali bądź używają bezlusterkowców Nikona z mocowaniem Z. Czy tylne dekielki od obiektywów z mocowaniem Z można szybko nakręcać "na czuja", czyli tak jak te od obiektywów Canona z mocowaniem EF?