Odp: Canon 5D Classic do ślubów w 2015r ???
U mnie też kiedyś pod koniec sesji wypadło lustro w 5d C ;) ale szkód żadnych ni to w body ni w obiektywie nie poczyniło ;) Ja widzę sporą różnicę w AF na korzyść 5D mk ii przy dynamicznych sytuacjach na sali weselnej (tańce). Jak zapnę 28 1.8 do 5d mk ii to większość zdjęć mam trafionych. Przy 5D c już nie jest tak kolorowo, ale też da się ;)
Ok dzięki za pomoc! Tak jak wcześniejszy przedmówca mam do wyboru 5d ok 1600 zł i 5dII 4900 zł trzeba się zastanowić.
Roznica w cenie to rownowartosc dobrego szkla lub dwoch nieco gorszych.
Mam 6 i 5I.
Różnica w AF jest gigantyczna. AF w 5 do scen statycznych jest bardzo dobry. Ale wystarczy ruch PM i AF własnie przestrzelił. Skuteczność 50-60% przy ruchu, gdzie 6 trafia 99% fot. Niestety to wiekowa konstrukcja choć nadal oferuje bardzo wiele.
Cytat:
Zamieszczone przez
adisb
Ok dzięki za pomoc! Tak jak wcześniejszy przedmówca mam do wyboru 5d ok 1600 zł i 5dII 4900 zł trzeba się zastanowić.
Moim zdaniem nie ma sensu dokładać do 5D II, postęp jest dopiero względem 5D III... lepiej zainwestować w szkła.
a 6D oprócz ISO jakoś specjalnie nie uwiódł mnie AF w stosunku do 5D I
Lustro drugi raz nie powinno wypasc bo oni go nie przyklejaja tylko wstawiają stopery. Co do af to mam 5DI 6D i 5D3 uzywalem 5d2 ale nie kupił był go względem 5dI wolę ten pierwszy bo jest bardzo dobry a ile tańszy. To już wolalvum kupic 6d za 850ÂŁ z UK
5dII za 4 k kupi
35/2 i 85/1.8 za 2 k
No i do lampki dołóż...
Posiadam 5d mark I i 5d Mark III, dopóki nie miałem Mark III to classic wydawał się być niezastąpiony i świetny jakościowo. Teraz nie potrafię nim zdjęć robić, a zwłaszcza w trudnych, ciemnych, dynamicznych momentach (patrz ciemne kościoły, sale weselne). 5d classic daje radę ale w statycznych momentach najlepiej plener. Materiał przeglądany z obu tych puszek dzieli przepaść jeśli chodzi o jakość pod względem trafionych i ostrych zdjęć, a chyba o to chodzi. Nie wspominając o dynamice sensora przy czułościach powyżej 3200 gdzie 5d classic się już kończy.
Cytat:
Zamieszczone przez
mayday
Posiadam 5d mark I i 5d Mark III, dopóki nie miałem Mark III to classic wydawał się być niezastąpiony i świetny jakościowo. Teraz nie potrafię nim zdjęć robić, a zwłaszcza w trudnych, ciemnych, dynamicznych momentach (patrz ciemne kościoły, sale weselne). 5d classic daje radę ale w statycznych momentach najlepiej plener. Materiał przeglądany z obu tych puszek dzieli przepaść jeśli chodzi o jakość pod względem trafionych i ostrych zdjęć, a chyba o to chodzi. Nie wspominając o dynamice sensora przy czułościach powyżej 3200 gdzie 5d classic się już kończy.
Mam podobnie jednakże używam go jako drugiej puszki w kościołach. Sale to już MKIII. Plenery uwielbiam classiciem aczkolwiek mocne słońce przydaje się matryca z MKIII
Uwielbiam te stwierdzenia "przepasc". Czy przepascie sie sumuja? Bo jak sie ukaze 5D mkV to miedzy nim a mk3 tez bedzie przepasc a wiec do 5D beda dwie przepascie?