Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Niech przynajmniej dodadza AF rodem z 7D z wiekszym pokryciem kadru (szerzej rozstawione punkty).
MZ za szybko wydają nowe puszki, progres w większości modeli niewielki, ceny coraz to wyższe, a używanych modeli niższe, ale taki mamy "globalny" klimat...
Mój typ na 5dIV:
-24-28Mpix z DR 15 EV
-AF taki jak jest ale środkowe -3EV
-DualPixel
-Video 60FPS FHD.
-Może wifi wbudowane.
-Korekta w trybie M i może dowolnie konfigurowalne autoiso.
Więcej nowości nie przewiduje, jakby wszystkie powyższe dali to i tak już przewyższą moje "oczekiwania" ;)
Jak na razie uważam DualPixel za największy niewypał Canona ;) Rzeczywiście premiera 5d4 będzie prawdziwym testem dla tego rozwiązania.
Dotychczas uważałem za taki niewypał optykę dyfrakcyjną. Po ładnych paru latach Canonowi udało się w miarę na prostą wyprowadzić tę optykę. Chociaż to i tak na razie tylko jeden obiektyw... Niemniej w przypadku elektroniki (DualPixel) czas biegnie znacznie szybciej niż w przypadku optyki...
Cytat:
Zamieszczone przez
wain
Więcej nowości nie przewiduje, jakby wszystkie powyższe dali to i tak już przewyższą moje "oczekiwania"
Nie dadzą nawet połowy a cena i tak przewyższy twoje oczekiwania 8-)
Cytat:
Zamieszczone przez
wain
Mój typ na 5dIV:
-24-28Mpix z DR 15 EV
Całkiem prawdopodobne ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
wain
-AF taki jak jest ale środkowe -3EV
Mniej więcej ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
wain
-DualPixel
Moim zdaniem DP pójdzie do kosza. W każdym razie w 5d4 go nie będzie.
Cytat:
Zamieszczone przez
wain
-Video 60FPS FHD.
Pewnie tak.
Cytat:
Zamieszczone przez
wain
-Może wifi wbudowane.
Nie na tej półce. Tutaj trzeba zapłacić oddzielnie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
wain
-Korekta w trybie M i może dowolnie konfigurowalne autoiso.
To na pewno. Nic nie kosztuje, implementacja jest już gotowa (7d2).
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Nie na tej półce. Tutaj trzeba zapłacić oddzielnie ;)
realnie?
jesli z tego Wifi ma wynikac tyle samo co w 6D, czyli raptem zenujace zastapienie kabelka USB bezprzewodowym polaczeniem z komorka/PC, to ja nie uronie ani jednej lzy... zwlaszcza, jesli nie placi sie za ten zenujacy ficzer oslabieniem konstrukcji obudowy...
ale gdyby Canon sie nagle obudzil i zauwazyl, ze mamy XXI wiek i podlaczenie aparatu do sieci jednak daje jakies nowe mozliwosci.... to niech mnie ktos obudzi ;) z checia przekonam sie co spartolili ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
realnie?
jesli z tego Wifi ma wynikac tyle samo co w 6D, czyli raptem zenujace zastapienie kabelka USB bezprzewodowym polaczeniem z komorka/PC, to ja nie uronie ani jednej lzy... zwlaszcza, jesli nie placi sie za ten zenujacy ficzer oslabieniem konstrukcji obudowy...
ale gdyby Canon sie nagle obudzil i zauwazyl, ze mamy XXI wiek i podlaczenie aparatu do sieci jednak daje jakies nowe mozliwosci.... to niech mnie ktos obudzi ;) z checia przekonam sie co spartolili ;)
W tym aspekcie prawie na pewno nic się nie zmieni. Może będą jakieś drobne ulepszenia, ale nie zmiana filozofii. Być może też "szybszy" standard, co zaowocowałoby pewną poprawą funkcjonalności - minimalnie lepsze odświeżanie na zdalnym ekranie i przede wszystkim znacznie krótsze czasy transferu plików. Ta ostatnia możliwość nawet dobrze komponuje się z Wi-Fi w postaci gripa, bo będzie bardziej prądożerna.
P.S. Czy Twoim zdaniem Fuji ma to lepiej rozwiązane? Nie zdziwię się jeśli nie. Branża foto nie ma pojęcia o tych rzeczach i jeśli drążą temat sami zamiast wziąć kogoś z zewnątrz, to podejrzewam, że efekty wszędzie są podobne.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
P.S. Czy Twoim zdaniem Fuji ma to lepiej rozwiązane?
nie wiem. w XE1 nie ma wifi, co do innych modeli sie nie wypowiem, nie testowalem.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Nie zdziwię się jeśli nie. Branża foto nie ma pojęcia o tych rzeczach i jeśli drążą temat sami zamiast wziąć kogoś z zewnątrz, to podejrzewam, że efekty wszędzie są podobne.
mam dokladnie takie same spostrzezenie ;) i mi rece opadaja...
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
jesli dobrze rozumiem to to czego ci brakuje to tryb TAv, czyli mozliwosc zablokowania czasu, przyslony i kompensacji, a automatyczny dobor ISO. taki cos ma Pentax, w Canonie nie ma.
To nie mi brakuje tylko użytkownikowi PoulN