Odp: Canon 5DS & 5DS R już oficjalnie (link do strony Canon)
Cytat:
Zamieszczone przez
live
kotleciarzom wifi po to by wysyłać zdjęcia z tematów "na żywo" zamiast korzystac z kart EyeFi.
Np teraz w 6D po zmianie softu w tablecie jest możliwość przesyłania plików w pełnej rozdzielczości zamiast 1920 x 1280px.
Bardzo przydatna sprawa.
zgoda, jest to calkiem przydatna funkcja.
zreszta, ja ogolnie jestem zdania, ze w idealnej postaci aparat powinien po prostu spinac sie po wifi z komorka (tak zeby zdjecia byly autumatycznie kopiowane) i temu smartphone'owi oddac dalsza kontrole nad zdjeciami. bo na iOS-a/Androida z miejsca pojawi sie szereg porzadnych aplikacji do przetwarzania zdjec (tagowanie, udostepnianie na flickrach, ryjobukach itd. itp.). a producenci aparatow nie sa i nigdy nie byli sensownymi developerami oprogramowania. i wie o tym kazdy... oprocz samych producentow :(
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
zgoda, jest to calkiem przydatna funkcja.
zreszta, ja ogolnie jestem zdania, ze w idealnej postaci aparat powinien po prostu spinac sie po wifi z komorka (tak zeby zdjecia byly autumatycznie kopiowane) i temu smartphone'owi oddac dalsza kontrole nad zdjeciami. bo na iOS-a/Androida z miejsca pojawi sie szereg porzadnych aplikacji do przetwarzania zdjec (tagowanie, udostepnianie na flickrach, ryjobukach itd. itp.). a producenci aparatow nie sa i nigdy nie byli sensownymi developerami oprogramowania. i wie o tym kazdy... oprocz samych producentow :(
..to może w 5D4 gniazdo karty SIM, mikrofon jest, głośnik jest, ekran dotykowy/klawiatura :p
wysyłanie wprost z body .............. a i zadzwonić można
jp
W tej kategorii sprzętu Canon raczej NIE splami się:
- ekranem dotykowym,
- wbudowanym WiFi i GPSem
Co do istotniejszych rzeczy, to oczywiście obstawiałbym 4K i jego brak będę uważać za spore rozczarowanie. DualPixel? Wątpię. Raz, że to dość problematyczna technologia (zwłaszcza w połączeniu z 4K), dwa, że profi ostrzą tylko ręcznie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
..to może w 5D4 gniazdo karty SIM, mikrofon jest, głośnik jest, ekran dotykowy/klawiatura :p
wysyłanie wprost z body .............. a i zadzwonić można
oby nie
jesli workflow zostanie uwolniony i przekazany do smartfona, to jestem pewny, ze znajdzie sie szybko duzo dobrego softu do zrealizowania potrzebnych uzytkownikom funkcji.
jesli mialby to robic Canon... to jestem pewny, ze to sp* i poimplementuja kompletnie zbedne funkcje, a oleja albo spartola te naprawde potrzebne ...
Canon nie jest i nigdy nie byl sensowna firma od software'u. robia dobry embedd do aparatow, tam gdzie w gre wchodzi pewne dzialanie podstawowych funkcji. ale kiedy przychodzi do otwartych architektur i myslenia uzytkowego... leza i kwicza :( wszystkim zycze, zeby nie wpadli na pomysl zaimplementowania samemu SIM kart!
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
W tej kategorii sprzętu Canon raczej NIE splami się:
- ekranem dotykowym,
- wbudowanym WiFi i GPSem
co do wifi to bym sie nie upieral. w sprzecie do kotleta to mialoby jak najbardziej swoje zastosowanie.
ale wcale bym sie nie zdziwil, gdyby tego nie zrobili. oni mysla w kategoriach "wifi jest do polaczenia z EOS Remote i tylko z EOS Remote, a ten program nie daje wiele korzysci kotleciarzom". z czego ta druga czesc zdania jest oczywiscie bardzo prawdziwa. ale obie czesci zdania wskazuja bardzo wyraznie jedynie na to, ze Canon jest mentalnie zacofany w odniesieniu do oprogramowania... ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
co do wifi to bym sie nie upieral. w sprzecie do kotleta to mialoby jak najbardziej swoje zastosowanie.
ale wcale bym sie nie zdziwil, gdyby tego nie zrobili. oni mysla w kategoriach "wifi jest do polaczenia z EOS Remote i tylko z EOS Remote, a ten program nie daje wiele korzysci kotleciarzom". z czego ta druga czesc zdania jest oczywiscie bardzo prawdziwa. ale obie czesci zdania wskazuja bardzo wyraznie jedynie na to, ze Canon jest mentalnie zacofany w odniesieniu do oprogramowania... ;)
1. po co dawać Wi-Fi, skoro można skasować za nie oddzielnie?
2. co do aplikacji, to Canon miał też możliwość odkładania RAW'ów na serwer ftp, choć zrobione z myślą o połączeniach via Ethernet. Może miałoby sens przez 802.11ac? Używają tego standardu już chyba w C300 albo wyżej.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Tylko czym się będzie różnił aby go kupić/wymienić zamiast 5D3 ?
Musi mieć małe szumy, wysokie ISO natywne.
Ale co nowego ?
- WiFi
- GPS wbudowany
- programowane AutoIso
- dotykowy ekran
Cytat:
Zamieszczone przez
live
kotleciarzom wifi po to by wysyłać zdjęcia z tematów "na żywo" zamiast korzystac z kart EyeFi.
Np teraz w 6D po zmianie softu w tablecie jest możliwość przesyłania plików w pełnej rozdzielczości zamiast 1920 x 1280px.
Bardzo przydatna sprawa.
Używam eye-fi i przesyłam JPGi w pełnej rozdzielczości na smartfona, tablet i PC używając zwykłej karty mobi za 180zł, która przy okazji robi jako backup. Świetna cena za taką funkcjonalność. Wifi nie potrzebuję - rawów przesyłać nie widzę sensu, a wyzwalać aparat wolę pilotem czy wężykiem niż smartfonem, wyzwalam zwykle zdjęcia krajobrazowe â tam nie ma gdzie smartfona ładować albo produktowe gdzie wężyk/pilot jest po prostu wygodniejszy.
GPS, dotykowy ekran â po co?
Żebym zapłacił za 5D4 kilkanaście tysięcy złotych to:
-musi on mieć znacznie lepszą matrycę âniższe szumy na wysokim ISO i większe DR na niskim plus więcej pikseli,
Reszta nie jest już tak istotna:
-crop mode by się przydał, nie tylko do APS-C ale też do 4:3 i innych proporcji i to najlepiej na poziomie wizjera,
-zasłonka do wizjera taka jak w 1-kach i Nikonach,
-znacząco mniejsza waga i rozmiar,
-wbudowana lampa,
-wymienna matówka lub focus peeking :)
To by wystarczyło, a jak będzie zobaczymy. Matrycę muszą poprawić. 5D3 to przecież udoskonalony 5D2, jest już bardzo funkcjonalny i ergonomiczny, ma dobre ISO, dobry AF, a obrazkiem prawie się nie różni od 5D2.
Cytat:
Zamieszczone przez
BartasPL
Używam eye-fi i przesyłam JPGi w pełnej rozdzielczości na smartfona, tablet i PC używając zwykłej karty mobi za 180zł, która przy okazji robi jako backup. Świetna cena za taką funkcjonalność. Wifi nie potrzebuję - rawów przesyłać nie widzę sensu, a wyzwalać aparat wolę pilotem czy wężykiem niż smartfonem, wyzwalam zwykle zdjęcia krajobrazowe â tam nie ma gdzie smartfona ładować albo produktowe gdzie wężyk/pilot jest po prostu wygodniejszy.
GPS, dotykowy ekran â po co?
Żebym zapłacił za 5D4 kilkanaście tysięcy złotych to:
-musi on mieć znacznie lepszą matrycę âniższe szumy na wysokim ISO i większe DR na niskim plus więcej pikseli,
Reszta nie jest już tak istotna:
-crop mode by się przydał, nie tylko do APS-C ale też do 4:3 i innych proporcji i to najlepiej na poziomie wizjera,
-zasłonka do wizjera taka jak w 1-kach i Nikonach,
-znacząco mniejsza waga i rozmiar,
-wbudowana lampa,
-wymienna matówka lub focus peeking :)
To by wystarczyło, a jak będzie zobaczymy. Matrycę muszą poprawić. 5D3 to przecież udoskonalony 5D2, jest już bardzo funkcjonalny i ergonomiczny, ma dobre ISO, dobry AF, a obrazkiem prawie się nie różni od 5D2.
Rozumiem, ze sprzedałbyś 5D3, dopłacił 5 - 8 kzł na 5D4 byle miał np. 28 MB, szumy trochę mniejsze i DR trochę większy.
Rozmiar i waga nie będą mniejsze, a gadżety z serii 1 nie dadzą bo kto by wtedy kupował serię 1 ?
Lampy też nie wbudują, bo uszczelnienie no i nie ta klasa.
Tak myślę
Muszą coś wymyśleć by :
- nie było gorsze od 5D3
- nie wchodziło w drogę serii 1
- nie wchodziło w drogę 5DS, 5DSR
- warto było kupić/zamienić zamiast 5D3
jp
Ja to widze tak:
Matryca 24MP
Natywne iso bedzie wyzsze o jedna dzialke
6fps'ow ale dodadza crop mode
glowne cisnienie pojdzie na nowy af z tir
w sofcie timelapsy i to co wyszlo do tej pory.
Dual pixel na pokladzie.
Jak zwykle rewolucji nie bedzie, Kazdy bedzie narzekal, ze nie warto zmieniac ale i tak po 2 latach wiekszosc bedzie miala 4'ki.
Jak ktos sie napala na wiecej niech ochlonie, w Canonie zawsze tak bylo (male kroczki).
Nieco prowokacyjnie powiem tak: wcale nie jestem przekonany, że kiedykolwiek zobaczymy matrycę FF z Dual Pixel.
Wg mnie gra nie warta świeczki (dla Canona).
He,he, panowie z Canona przyznali, że video w 5d3 nie do końca było udane i w nowych puszkach (w tym 5ds) będzie już więcej detalu.
Canon Q&A @ CP+ 2015: Autofocus, whither full-frame mirrorless, and can 5Ds video best the 5D III?