Odp: Komputer dla fotografa 2014
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Nie ma to jak mieć argumenty. Piszesz tak z doświadczenia czy tylko dlatego aby pisać, że Asus lepszy ?
Nic nie muszę ci argumentować przejdź się do porządnego serwisu PC, gdzie składają po kilka kompów tygodniowo. Z Asusem nigdy nie miałem kłopotów podobnie jak z płytami Intela.
AsRock to padaczka. Kto tanio kupuje, ten dwa razy kupuje. Pewnie nie znajdzirsz płyt Asusa w rankingach Chipa, bo tam sie nie reklamują. Chyba dlatego, że nie muszą.
To widać, że nie masz styczności ze sprzętem komputerowym w ogóle. Asrock to nie to samo co 10 lat temu. Każdy przyzwyczaił się do Asusa. Padają tak samo. Asrock ma ta zaletę że za mniejsze pieniądze można mieć porządna płytę, która jest równie stabilna i mocna co Asus za dużo większe pieniądze. No ale jak ktoś woli przepłacać to spoko ;)
Tak na marginesie prowadzę sklep komputerowy :)
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
To widać, że nie masz styczności ze sprzętem komputerowym w ogóle. Asrock to nie to samo co 10 lat temu. Każdy przyzwyczaił się do Asusa. Padają tak samo. Asrock ma ta zaletę że za mniejsze pieniądze można mieć porządna płytę, która jest równie stabilna i mocna co Asus za dużo większe pieniądze. No ale jak ktoś woli przepłacać to spoko ;)
Tak na marginesie prowadzę sklep komputerowy :)
Crazy, a czy mógłbyś mi zaproponować dobrą płytę pod mój zestaw.
Ja mam AsRock P73 Pro3, ale drugi raz już bym chyba nie kupił produktu tej firmy. Płytę już raz wymieniałem na gwarancji, a teraz USB fiksują (muszę czasem wyjąć urządzenie i włożyć z powrotem, żeby komp je zobaczył).
Cichy- dzisiaj wszystko się psuje, nawet Apple które też próbowałem reanimować. Gigabyte, Asus, MSI czy rzeczony Asrock, wszystko jest awaryjne. Spróbuj zrobić update BIOSU lub wgraj nowsze sterowniki. Ja mam już 2 z rzędu płytę Asrocka i działają bez problemu.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
olga92
Crazy, a czy mógłbyś mi zaproponować dobrą płytę pod mój zestaw.
Jasne, że tak. Musiałbym tylko wiedzieć pod jaki socket
--- Kolejny post ---
Płyta którą podałaś jest wporzo. Kwestia co będziesz miała w nią wpięte, chodzi o gniazda.
Kup sobie Intela. Ma 5 lat gwarancji.
crazy - całkowita racja!
czystą naiwnością jest dziś łączyć markę z jakością. To już nie te czasy. Sięgnijcie głębiej, poczytajcie, poszukajcie; kto komu robi podzespoły, kto z czego co składa, jak się dziś traktuje tzw. kontrolę jakości (certyfikat na ścianie i jazda, wszyscy zadowoleni), jak się dziś w ogóle "produkuje" elektronikę na masową skalę, a co by należało tak na prawdę robić żeby to było zgodnie ze sztuką i "po bożemu". Dziś się liczy słupki sprzedaży i zysku, a nie czy marka jest "dobra". Markę tworzą marketingowcy i jak widać dobrze im widać (po opiniach Asus-Asrock ;-) ).
A żeby nie było że biję pianę - przeszło mi już chyba 20 płyt przez ręce (we własnych komputerach 5,6 sztuk, reszta składana dla znajomych). W moich kompterach dwa pod rząd Asusy, tylko półka niżej niż maximus (wersje Deluxe) i dwie wtopy - jedna padła w rok po gwarancji, w obecnej szwankują USB (jeszcze 2 miesiące gwarancji, ale problem nie do udowodnienia). 3 Asrocki u znajomych chodzą do dziś (po klika lat), jeden padł na gwarancji (była wymiana), reszta to Gigabyte'y i MSI (o tych nic nie wiem, ale widać że nikt chyba nie narzekał). Zmierzam do tego, że dziś większość produktów to zaprogramowana padaka na rok, dwa po gwarancji. Nowoczesny model "biznesu" ;-) Może trochę generalizuję, ale myślę że taki punkt widzenia jest bliżej prawdy, niż "wiara" w niezawodną jakość marki...
Kupić trzeba to co parametrami i ceną odpowiada, a na resztę chyba zamknąć oczy i liczyć że podziała te 3, 4 lata ;-)
Ja również nie mogę powiedzieć złego słowa o ASRock, mam na stanie Z77 Pro4 i śmiga mi to bez problemu. Miałem już jeden niemiły przypadek i myślałem, że to właśnie wina płyty i plułem sobie w brodę, że nie dopłaciłem do ASUSA, ale o ironio okazało się, że wina leży po stronie karty graficznej właśnie firmy ASUS i to praktycznie nówki, bo używanej zaledwie 3 miesiące i musiała iść do serwisu (nie używam do gier żeby nie było).
Więc w obecnych czasach nie ma zasady, że ASUS jest najlepszy od wszystkiego innego, tutaj jest bardziej kwestia "spokoju psychicznego", choć w moim przypadku to już chyba nie ma pokrycia z tą tezą.
Obecnie jestem bardziej utwierdzony w przekonaniu, że lepiej różnicę w cenie płyty dopłacić do lepszego procka.
Dużo osób pyta o radę to i ja zaczerpnę :P
Tak wygląda mój zestaw
CPU : I7 4790k (nie będę krecił, ale biorę ze względu na wysoko ustawiony tryb turbo)
MB : tu mam problem
RAM : Crucial BallistiX 2x8GB DDR3 1 600 mhz CL9
SSD : tu mam problem Plextor M6S 256GB albo Dysk SSD Crucial MX100 256GB
HDD : Dysk Western Digital Red, 3.5'' 1TB
DVD-RW : nie istotne
Obudowa : tu mam problem, chciałbym aby miała USB 3.0 z przodu, filtry, brak zbędnych śmieci
Windows 8.1 64 bity
Zasilacz: tu mam problem Corsair CS550M 550 lub Be Quiet! Pure Power 530W lub Corsair RM 550W
Celowo nie podałem budżetu, zależy mi na sprawnym zestawie.
Proszę o propozycje ::)
MB : Asus Z97 Deluxe
Obudowa : Corsair Graphite 760T
Zasilacz: Corsair AX860 (bez "i")
4790k bez problemu działa stabilnie 4 x 4.5GHz w normalnym trybie pracy (nadal działa Intel speedstep i reszta "oszczędzaczy"). Niskie temp. CPU na pewno zapewni Noctua nh-d15.