IMHO :NIE ,uważam ,że jest szybki i trafny(jak na moje wymagania) , tak jak w Sigmie 10-20/3,5 .
Wersja do druku
No i ja też jestem szczęśliwym posiadaczem tej tokiny :)
- pierwsze wrażenie... bardzo ostry na f2,8 i 16mm , mniej ostry na f2,8 i 28mm (canon 28 ostrzejszy)
- wygodna mimo swojej wagi;
- pierścienie chodzą ciężko ale precyzyjnie - dla mnie to akurat +
...resztę dodam jak minie trochę czasu :)
No i cena za nówkę mniej niż 2500zł :D rewelacja + 2L gwarancji.
Canon 28 na f1,8 jest ostry ale z bliska... i ta ostrość nie jest taka jak dzisiejszych nowości rynkowych. Myślę że tak f2,2 - 2,5 canona 28 jest porównywalna z tokiną 2,8. Nie oszukujmy się ale canon 28 jest leciwą konstrukcją i jak na stałkę to dup... nie urywa. Mój canon 35 IS na 2,0 jest bardziej ostry niż canon 28 na 2,8 :D I dodam że nie jest to felerny egzemplarz. Co mogę jeszcze dodać... Tokina na 16mm jest bardziej ostra od Samyanga 14mm na f2,8 Delikatnie mówiąc chyba nawet 2x ostrzejsza :D No i kolory oraz bokech jest przyjemniejszy w tokinie niż w canonie 28 :)
No jestem po pierwszym weselu z tym obiektywem... a się na w****... :D AF nie chciał współpracować tak szybko jak bym chciał :D haha
ustawiłem w aparacie AF na blokadę i dopiero ilość ostrych zdjęć się poprawiła :D druga sprawa na 6d i podglądzie zdjęcia wydają się jakieś nie do końca ostre a na kompie jest ok :D dzieje się tak tylko z tokiną... albo mi się tak widzi :D
ogólnie to tak.. jest ciężko, na 16mm ostro, na 28 ostro a do szybkości AF trzeba się przyzwyczaić :D specyfika działania AF jest inna i trzeba się przyzwyczaić :D
to mnie teraz zmartwiłeś ta predkoscia af, a juz chcialem zmieniac swojego szerokiego staruszka ;/
... jest 3 opcja...
ja mam takie wymagania :D haha
myślę że muszę wziąć to szkło na spokojnie i się nim pobawić. Nie sądzę że to wina puszki lub szkła. Na dworze lub w takich warunkach jak pokazałeś zdjęcie jest ok. AF męczyło przy zdjęciach na sali.