Odp: Monitor Eizo do 1.500 zł jaki?
Zadam Wam pytanie tylko proszę nie traktować tego jako żart choć tak to być może zabrzmi:)
Jak ma się choćby wspomniany NEC P232W lub inny monitor o porównywalnych (nie gorszych) parametrach w stosunku do tego co wyświetlić może matryca LED'owa IPS 17,3" 1920x1080 notebooka DELL z serii Precision, która wg producenta pokrywa w 100% Gamut Adobe RGB. Jestem w tej kwestii niedoświadczony, a pytanie zadałem w celu upewnienia się czy przy zakupie nowego notebooka, chcąc w pełni kontrolować zarządzanie barwą, stosować profile kolorystyczne minilabów czy drukarek cyfrowych itp. powinienem mimo wszystko zakupić choćby wspomnianego NEC'a czy jestem w stanie pracować tylko w oparciu o matrycę notebooka.
Zakup notebooka to rzecz dla mnie niezbędna stąd nie biorę pod uwagę komputera stacjonarnego, jedynie dodatkowy monitor w razie konieczności.
Procenty pokrycia przestrzeni barwnej AdobeRGB sugerują między wierszami, że więcej oznacza lepszą reprodukcję. Jest to całkowita nieprawda. Jedno z drugim nie ma nic wspólnego. "Procenty" oznaczają maksymalne nasycenia jakie jest w stanie przenieść ekran. Zupełnie, kompletnie nic nie mówią o błędach, czyli samej jakości reprodukcji. Ekran laptopa, nawet najlepszy, nie jest w stanie nawet zbliżyć się do najtańszych monitorów stacjonarnych. Jego nasycenia to inna bajka.
Trochę więcej na ten temat: http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=74&p=305
Czyli wychodzi na to, że najlepszym dla mnie rozwiązaniem byłby zakup notebooka niekoniecznie z najnowszej serii, byle tylko z powodzeniem zastąpił mój obecny wysłużony już sprzęt i dodatkowo zaopatrzenie się w monitor np. NEC P232W, który pod względem swoich właściwości i ceny uważam za bardzo rozsądny wybór:)
Mniej więcej tak. Komputer nie jest najsłabszym ogniwem w torze przygotowania fotografii.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom01
Komputer nie jest najsłabszym ogniwem w torze przygotowania fotografii.
Zdecydowanie monitor i jakość wyświetlanego obrazu ma tutaj bardzo istotne znaczenie, w szczególności gdy planuję zlecać wydruki odbitek czy druku wielkoformatowego. Nie mniej jednak, dobry notebook w moim przypadku to również rzecz istotna. Złożone pliki graficzne czy edycja fotografii również wymaga pewnej mocy obliczeniowej. Mój zasłużony DELL powoli odmawia posłuszeństwa:)
Ja mam LG z matrycą IPS i powiem szczerze że nie narzekam. Wiadomo że to nie EIZO, ale kosztuje 900zł i naprawdę daje radę
Wysłane z Sony Xperia S