Odp: Canon 100D - watek dyskusyjny
Fakt może przegiąłem produkt chlebo-podobny to mają na zachodzie czy zza oceanem - jadłem i wiem co masz na myśli, a do rodzinnych piekarni nie zawsze może sobie pozwolić jechać dziesiątki kilometrów i tak samo jest u nas, niestety na każdej wsi takowej nie ma :( może się to kiedyś zmieni.., ale w pogoni młodych krajanów zza ajfonami i kulcie fejszbuka - wątpie, starzy umierają, a młodzi mają w.. .. jest makdonald. Mógłbym tak w tym temacie godzinami bo tak się składa że z piekarnictwem mam trochę do czynienia ;)...
...ale tymczasem wróćmy do chleba naszego powszedniego fotograficznego czyli w tym przypadku do 100D :o już nic pisać nie będe bo zaraz wywołam burze w szklence wody.
Może dajmy spokój z tym pieczywem już ;).
Jeśli schodzimy z wątków piekarskich, to pozwolę sobie na małe przemyślenia.
W środę zostałem poproszony w pracy o serię zdjęć nabrzeży rzeki (zdjęcia czysto dokumentalne). Ponieważ okolice są różne, postanowiłem zostawić 5 w domu i zabrałem starą 350. I muszę przyznać, ze choć waga tego maleństwa była miła, to już wielkość korpusu i co za tym idzie wygoda jego trzymania - średnia. I jeśli 350D porównamy do 100D - to już nie mam takiej pewności, czy w rękach statystycznego Kowalskiego będzie się trzymało toto wygodnie. Więc może będzie to jednak produkt dla statystycznej Kowalskiej? I tu właśnie znowu zahaczamy o kwestię grupy docelowych klientów (wiadomo - 100D to nie sprzęt dla wszystkich) i większego wyboru asortymentu.
Moze to kwestia lepszego wyprofilowania uchwytu - ten w 350D był bardzo anemiczny - nie traćmy nadziei!
Ja tam nigdy nie narzekałem na 350-tkę ale wiem że jestem w mniejszości ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
rysib
to już nie mam takiej pewności, czy w rękach statystycznego Kowalskiego będzie się trzymało toto wygodnie.
Kowalskiemu z pewnośćią wygodniej się będzie trzymało małpkę/bezlusterkowiec/ultrazoom..
Kowalski albo Kowalska ;) liczy na ochnastowy zoom ;) wykrywaczkę uśmiechu i spektrometr zdjęć imprezowych ;) jeśli sprzedawca w sklepie foto przy wyborze dodatkowo do aparatu ew. jakiegoś tele przeliczając zmienną ogniskową na zooma powiem ze ten wyniesie wtedy 4x to Kowalska parsknie śmiechem, machnie torebką i powie: "jedziemy do galerii :!: do mediamarktu bo tu sięę nieznająąą" :)
Jak przesiadałem się z 300D na 350-tkę to utkwił mi w pamięci inny, taki aksamitny dźwięk migawki, mniejszy rozmiar wcale mi nie przeszkadzał. Teraz przy zmianie 5D na 6-tkę, trochę mi brakuje wymiarów 5-ki, ale to pewnie z racji używania większych gabarytowo obiektywów, ale nie muszę kurczowo trzymać puszki , żeby klapnięcie lustra nie wyrwało mi jej z reki. Muszę posłuchać jak działa 100-ka, jak dźwięk będzie kuszący no to kto wie, czy nie zacznę namawiać żonę na jej zakup.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ja tam nigdy nie narzekałem na 350-tkę ale wiem że jestem w mniejszości ;).
Nie, no ja też nie narzekałem (przez 5 lat pracy na tym korpusie). Przynajmniej do czasu gdy z piątki na jeden dzień chwyciłem znowu 350-tę. I ku mojemu zaskoczeniu zatęskniłem za większym rozmiarem korpusu. Czas weryfikuje nasze/moje odczucia. ;)
I dlatego właśnie Kowalski zawiedziony trzymaniem nie będzie ;-)