Skoro do tej pory nie zrozumiałeś, to znaczy że żaden argument cię nie przekona.
W tym systemie jest trochę za dużo takich "po co Ci".Cytat:
A po co Ci przysłona większa od f=5.6 w m43?
Wersja do druku
zainteresowały mnie obiektywy
Zuiko Lens ED 9-18mm f4.0-5.6
M.Zuiko ED 75-300mm f4.8-6.7 II
M.Zuiko 14-42mm f3.5-5.6 II R
wszystkie mają maksymalną przysłonę 22, po co mają 22 skoro ponad 5.6 jest niepotrzebne?
można sporo zaoszczędzić przy produkcji rezygnując z regulowanej przysłony i pozostawić w nich tylko na otworek o jasności 4 lub 5.6 :)?
ja akurat do robienia zdjęć potrzebuję zooma ultra wide i zooma tele, ale z drugiej strony jeśli ktoś potrzebuje jasnej stałki (lub jasnych stałek) to znacznie łatwiej osiągnąć oczekiwane przez niego efekty kupując aparat o większej matrycy :).
M<ikro 4/3 może się przydać kobietom na wycieczki. Małe i da dużo lepszą jakość obrazka w porównaniu z małpką. Dopóki kobieta nie zapragnie papierowej GO to powinna być zadowolona. Zwłaszcza, że teraz chyba wypuścili jakiś malutki standardowy zoom, dzięki któremu robi się to jeszcze bardziej kompaktowe.
Jeśli już o tym mowa to moja chce setkę. Też mikro a w razie potrzeby zapnie ulubione szkła ;).
Nie robi to aż takiej różnicy żeby to miało użytkowo znaczenie.
Do kieszeni to ma Nokię ;).
Tak dla własnej ciekawości sprawdziłem sobie:
matryca FF 16Mpix - limit dyfrakcyjny f/10
matryca FF 20Mpix - limit dyfrakcyjny f/8.9
matryca FF 24Mpix - limit dyfrakcyjny f/8.2
matryca FF 36Mpix - limit dyfrakcyjny f/6.7
Każdy mądry sam wyciągnie wnioski :mrgreen:
PS
matryca APS-C 16Mpix - limit dyfrakcyjny f/6.9 :mrgreen:
co chcesz powiedzieć że na FF będzie mydło będzie pojawiać od 10 a na m4/3 od 5.6 :) niestety to prawda, ale czytałem kiedyś wypowiedź prezesa (lub dyrektora wsio ryba jak to u mnie na wsi gadają) wielkiej firmy od m4/3 że panasonic nie widzi problemu :), ja też potrafię zamknąć oczy
czy może chcesz powiedzieć że dyfrakcja nie istnieje :) bo jej nie widzisz.
Niestety jest gorzej dla FF, gdyż 16Mpix to raczej zamierzchła przeszłość (poza jednym wyjątkiem) teraz tam rządzi 36Mpix czyli limit spadł jakby do f=6.7.
A podstawowa różnica pomiędzy obiektywami m43 a tymi do FF jest taka, że obiektywy dl m43 maksymalną rozdzielczość osiągają już od pełnej dziury, a obiektywy FF trzeba przymykać do f=8 czy nawet więcej. :mrgreen: