No winietuje mocniej niż 24L.
Wersja do druku
No winietuje mocniej niż 24L.
Ogniskowa wybitnie pod FF, a rozmiary pod APS albo bezlusterkowca. Trochę bez sensu. Skoro to ma być do 5D lub 1D, to dlaczgo nie zrobili nieco większego f/2?
f/2.8 jak na stałkę to żadna rewelacja. Na takie światło w stałce godzimy się dla gabarytów całości, a tu małe rozmiary obiektyw zrujnuje duże body FF.
Naleśniki to albo do bezlusterkowców gdzie otrzymujemy naprawdę mały zestaw, albo do body typu Pentax K5. A tu mamy naleśnika dedykowanego do 5D.
Który będzie się sprzedawał jak ciepłe bułeczki, sami zobaczycie! :-)
Tapatalk
Obiektyw stworzony z myślą o filmowaniu pod cropem a konkretnie pod 650D gdzie być może AF będzie działał podczas filmowania a wy go chcecie przypinać do 5d i 1D i narzekacie na to i tamto i owamto oraz oczekujecie obrazka dorównującego szkłom za 5-6 razy większe kwoty? Słońca za dużo zażyliście ? :)
ogniskowa wybitnie pod FF a nie pod APS
40mm to fajny kąt widzenia
ekwiwalent 64mm (40x1,6) to takie nijakie, za wąskie na standard, za szerokie na portret
Ja jak najbardziej widzę sens takiego rozwiązania, razem z piątką daje to "charakterystyczne" efekty, i kompaktowe rozmiary.
Podoba mi się i dla własnej amatorszczyzny, i jako backup do 50L do pracy. Światło mnie nie boli, a cena, wymiary i "brzytewka" działają bardzo na plus.
A co do pentax'a - zakładając, że w większości mamy już body canona, naleśnik 40mm kosztuje 1000zł. Body K-5 + naleśnik 21/2.4 - ok. 5.000. A głębia ostrości jeszcze większa. Bardziej się opłaca Fuji X100, ale znowu, kosztuje "troszkę" ponad 1000 zł :-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A ja głupi chce tego używać na FF do portretu. Co więcej, na co dzień robię portrety 50L, nieświadomy tego, że jest za szerokie. :mrgreen:
Taki urok naleśników. Można nie lubić winiety, ja bardzo lubię (tylko generowaną przez obiektyw, nie software) i już zacieram ręce :-)
Do pooglądania:
http://www.dpreview.com/galleries/re...review-samples
Moim skromnym zdaniem jak za te pieniądze to wstyd nie kupić :)