Nie zdążyłem zrobić zrzutu ekranu, a szkoda, ciekawe było :-)
Wersja do druku
Pod koniec ubiegłego roku zostałem oszukany na 2 tys rzekomo przez osobe która przejeła czyjeś konto. Mimo że postępowanie Policji dalej trwa czyli 2,5 miesiąca to dzisiaj otrzymałem zwrot kosztów od allegro z Programu Ochrony Kupujących. Jestem stratny tylko na kosztach przesyłki ponieważ nie płaciłem przez Peyu no ale w tym przypadku to nie jest już tak istotne przy takiej sumie :)
Chciałem poinformować osoby które śledziły temat
Konto zarejestrowane na osobe ze Słupska. Allego zawiesiło już konto więc to i tak nic nie da. Podawanie danych takiej osoby raczej nie jest wskazane. Takie informacje mogę jedynie udzielić na Priva.
Nie znam się mocno na komputeryzacji ale adres ip komputera sprawcy zaprowadził mnie do Warszawy ul Obrzeźna Provident
Jeśli chodzi o działania Policji to oby jak najdalej od nich. Jest takie powiedzenie " Kogo nie boli temu powoli " Pytałem telefonicznie jak moja sprawa w odpowiedzi uzyskałem informacje " Wie pan jest nowy rok nie wszyscy pracują, nie wiadomo komu zostanie przydzielona sprawa. Mimo iż sprawa została zgłoszona natychmiast to mam wrażenie że nic się nie robi w tym temacie lub bardzo ospale to po pierwsze. Po drugie Policja nie ma narzedzi ponieważ podając konto na które przelałem pieniądze myślałem że takie sprawy szybko się załatwia np blokowanie takiego konta lub w inny sposób. W odpowiedzi od pani która prowadzi moją sprawe usłyszałem że Policja wystosowywuje pismo do sądu, sąd do Prokuratury a prokuratura prosi bank o zwolnienie z tajemnicy bankowej. Chyba dobrze to opisałem. Złodziej tylko się śmieje z polskiego prawa. Z tego co wiem to chyba jest więcej oszukanych ale allegro nie chciało udzielić mi takich informacji jedynie Policja na wniosek uzyska takie informacje.
Ciekawe jak to zakwalifikowali - czy oszustwo, czy przywłaszczenie. Niestety masz rację z tym blokowaniem konta w banku, to nie jest takie proste, a wszyscy mają czas zgodnie z literą prawa.
Jeśli po jakimś czasie dostaniesz zawiadomienie o umorzeniu dochodzenia z powodu niewykrycia sprawcy, to koniecznie się od tego odwołaj do wyższej instancji. Trzeba tępić cwaniaków. Niestety prokuraturze trzeba wyłożyć wszystko na tacy, choć nadal pewności mieć nie będziesz 100% czy coś z tego będzie, czy jednak nie. Całe szczęście odzyskałeś kasę.
Nie do wyższej instancji tylko do sądu.
O matko...
Na postanowienie w przedmiocie odmowy wszczęścia/umorzenie postępowania przygotowawczego przysługuje zażalenie do sądu rejonowego.