tez przyłącze sie do pytania :)
Wersja do druku
Mam ja od wczoraj ale sprawia dobre wrazenie :) AF dziala tak samo jak w mojej 35mm, moze mam dobra sztuke... Kupilem w ciemno.
a więc potwierdziły się moje spostrzezenia i trzeba kupić Sigme, swoją 50tke tez brałem w ciemno i nie dam złego słowa na nia powiedziec :)
Wiecej szczegolow przedstawie za kilka dni :)
jedyne co widze to zazolcenia.. no ale to Sigma.
Nie ma tu odpowiedzi na pytanie. Co rozumiesz przez "rzutujemy sferę na..."
Masz może jakieś obrazki (bądź linki do owych), obrazujące problem? Czy mowa jest o dystorsjach: poduszka/beczka, czy o jakichś innych tajemniczych zniekształceniach?
Autorowi wątku natomiast...nie ma zestawu dwóch stałek na tyle uniwersalnego, aby załatwił sprawę w każdej sytuacji. Tak się nie da. Można wybrać dwie ulubione stałki i ograniczać sytuacje zdjęciowe do posiadanego sprzętu, ale dobrać dwóch stałek aby obsłużyły każdą sytuację się nie da.
No i mamy odpowiedź - roshuu już sprzedaje ją
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=81687
Jednak wygląda na to że do czasu uzbierania na 24L lepiej robić Canonem 28/1.8. Szybki, pewny, kolorystyka normalna, a wady korygowane automatycznie w DPP Canona.
ja sie wyleczyłem z canona 28/1,8, miałem 2 szt i obie miały problemy z AF oraz lekkie mydełko na 1,8. Wolę dozbierać do sigmy albo do canona
Ano - widzę, że zestaw 24L + 85L dogania w sondażach najczęściej obstawiany 35L + 85L (faworyt) ale to kwestia tego, że łatwiej podejsc niż się odsunąć (zazwyczaj :)). Generalnie wszystko się sprowadza do tego czy 35L czy może jednak 24L a więc kwestia jaki procent zdjęć robicie daną (bądź zblizoną) ogniskową i o to głównie kieruje do was aktualnie moje pytanie ...
Ja u siebie widze proporcję 70% (35L) do 30% (24L) stąd skłaniam sie do 35 choć ciągle się waham bo przecież zawsze moge podejsć, a nawet czasami wykadrować :) wiec może szkoda tracic tych 30% ujeć :)
PS. Czekam z utęsknieniem na 5D mark III wiec jeszcze kilka miesięcy zestaw dwóch stałek bedzie zapinany pod 40D ale to nie może miec wpływu na wybór szkła docelowego pod FF
ja nie mam zamiaru wymieniać mojej S/50 1,4, bo to świetne szkło i robie nim praktycznie 98% zdjęć
mam mały przypływ gotówki :)
chcę kupić coś dłuższego (mam 85 1.8)
1. 135 L
2. 100 L macro
co wybrać?
Chcę wykorzystać ten obiektyw do portretów w plenerze i zbliżeń np. kościół/sala oraz do szczegółów - 135 ma 1:2 a 100 ma 1:1 (co mnie kusi)
ciężko mi się zdecydować. Może jakieś spostrzeżenia z życia wzięte :)