Tak. Cosina jest zgodna ze wszystkimi EOSami. Jakość; lepsza od kita, bardzo ostra po przymknięcu. Szeroko otwarta robiła mi ostre fotki bo na filmie sprawuje się lepiej niż na cyfrowej matrycy. To specyficzny zoom szeroki-szeroki, bo zakres 19-35 jest taki właśnie. Na cyfrowym body po cropie zakres taki nijaki 28-55. Poruszasz kwestie cyfrówek a tu szukamy sprzętu analogowego. Mam wrażenie, że chcesz kupić analoga ze szkłami z zakresu 19-300, dobrymi optycznie i jasnymi i żeby się zmieścić w kilkuset złotych, i żeby pasowało do body cyfrowego i jeszcze body cyfrowe. Moja rada. Kup 50 i 50. EOSa 50 i Canona 50 1,8 i zrób kilka filmów. Poszukaj slajdów, porób cz-b, wybierz dobry negatyw. Pooddawaj do labu i sprawdź efekty. Jeśli Ci się nie znudzi i będziesz czuł pęd, szukaj dalej, lecz już świadomie wybierając czego Ci brakuje. Może się okaże, że zamiast szkła po tych kilku rolkach poszukasz gripa. Potem zechcesz sprawdzić jak to jest szerzej, a potem jak tele. W fotografii pośpiech nie jest wskazany. Pozdrawiam.