Już nie gadajcie, że ten Af taki kiepski. Do statycznych zadań jest całkiem ok- wiadomo USM to to nie jest ale daje rade;)
Wersja do druku
Już nie gadajcie, że ten Af taki kiepski. Do statycznych zadań jest całkiem ok- wiadomo USM to to nie jest ale daje rade;)
18-55 z ISem dużo lepiej sobie radził niż 50tka z szybkością i celnością autofucusa. Natomiast jak już af 50tka złapie to obrazkiem bije kita. Tak chyba najkrócej :)
Witam
Stałem się niedawno posiadaczem tego obiektywu i generalnie nie jestem zadowolony z zachowania się autofocusa. Tak jak napisano wyżej 18-55 IS radzi sobie w podobnych warunkach zdecydowanie lepiej. Przeprowadziłem mały test... Fotografowałem następującą scenę (pierwszy obiekt w odległości około 50cm, drugi - 75, trzeci - 1m):
Pomieszczenie ze stosunkowo niedużym oknem w odległości około 1,5m. Na zewnątrz słońce przebijające się przez chmury. Subiektywne odczucie jasności - warunki dość kiepskie. Na przemian ostrzyłem na kubek (oko), pudełko (50mm) i zapalniczkę (litera U). Oto co wyszło po czterech seriach:
Cropy z jpg bez żadnej obróbki.
Dla mnie 50/1.8 II to porazka, obecnie posiadam juz drugi egzemplarz. Pierwszy oddalem bo myslalem ze kupilem z wada fabryczna. Okazalo sie jednak ze te obiektywy tak juz maja, czyli af jest bardzo do bani. Robiac zdjecia modle sie zeby wyszly ostro i czesto te ktore mi sie najbardziej podobaja sa nieostre. Smieszne bo to przeciez stalka niby profi a okazuje sie ze af w kicie jest o niebo lepszy. Sumujac, trzeci raz 50/1.8 bym nie kupil.
no ja wiem czy tak bardzo profi jest to szkło;-) mając 50/1.8 II aby wszystko było ostro musiałem przymykać co najmniej do f/2, faktycznie af trochę lipny bo nie jest demonem szybkości i zdarzało mu się czasem "wariować" gdy szukał ostrości, zmieniłem na wersję I bo ta przynajmniej ma obudowę nie jak wydmuszka no i właściwie okazja mi sie trafiła. Ogólnie byłem i jestem zadowolony z tych obiektywów, dobra optyka jak na tą cenę.