W stopce masz 5D?Więc w czym problem?Jak chcesz ja moge podesłać tobie fotke z 5D i np: Samyanga 85f/1.4
Wersja do druku
W stopce masz 5D?Więc w czym problem?Jak chcesz ja moge podesłać tobie fotke z 5D i np: Samyanga 85f/1.4
Problem jest taki, że nie ma pokazała się osoba z oboma korpusami, która mogłaby zrobić to samo zdjęcie, tym samym szkłem, tylko z innymi body.
http://en.akihabaranews.com/20403/ca...-vs-5d-mark-ii
Moze kogos ucieszy - roznica 1:1, bo jak ktos liczy w zobaczenie roznic w obrazowaniu ogolnie to powodzenia.
Zreszta juz kiedys w necie widzialem porownanie tej samej klatki 5d2 i 5d1, ale jak zwykle znalezc to ponownie jest problemem.
Przeczytaj jeszcze raz co napisem powyżej, bo nie zrozumiałeś - chodzi o porównanie starej i nowej piątki.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dzięki Siudym - o coś takiego z grubsza właśnie chodzilo, choć to cropy ale zawsze coś. Przydałoby sie porównać RAW-y.
Skorzystam z okazji i zapytam się forumowych kolegów co by zrobili w mojej sytuacji.
Sezon ślubny tuż tuż. Mam dość klepania FF i cropem... Jest to tak nie wygodne że 40tka od dłuuugiego czasu leży zakurzona jako backup nieużywany. NO i piłuję jeden korpus...
I teraz:
mając sigme 15-30, canona 28 1,8, canona 50 1,4, canona 85 1,8 ... canona 5D jedynkę oraz 40D.
1. Sprzedali byście 40D dołożyli troszkę gotówki i wzieli w raty Canona 5D MK II bez zmian tych jako takich średnio superowych szkieł ... Ale za to dwie piątki na pokłądzie...
Czy może:
2. sprzedali 28 1,8 oraz 35 1,4 dołożyli i zakupili 35 1,4 zostając dalej z cropem i ff... i po dłuużym czasie dokupili starą piątkę ?
Piszecie tutaj o szkłach, które radzą sobie - lepiej / gorzej na nowej piątce... Czy te szkła które posiadam zauważalnie gorzej będą obrazować na nowej piątce ? I radzili byście mi zainwestować w starą + lepsze szkło ?
sorrki że lekko nie na temat - ale jednak mój problem dotyczny nowej i starej piatki + szkła ;-)
Czy mając to co mam warto zrezygnować z 35 1,4 i starej piatki dla nowej puszki 5d mk II ??
oj chodziło mi o sprzedanie 28 1,8 i 50tki 1,4 sorki za zamęt
A wiesz ze ja mialem ostatnio podobny dylemat
tyle ze ja juz mialem 5Dmk2 i ... 350D jako backup
szkla niemal identyczne tzn te same stalki a do 350 17-50 tamrona
i co postanowilem ...
sprzedac tamrona zostawic 350D na pamiatke, albo dla dziecka itp (bo sprzedac za 3 stowy to szkoda) no i postanowilem dokupic 5D mk1
mam wiec teraz mk2 i mk1 na obu zamontowane stalki (28 i 50) i teraz mam nadzieje uzywac obu aparatow rownoczesnie bo przed tym zakupem to 350 lezal niemal caly czas w torbie
Nie zauwazylem aby mk1 i 2 wykazywaly roznice w pracy z tymi samymi obiektywami poza tymi kilkoma megapikselami roznicy
A jezeli chodzi o ciebie to rozwazylbym dokupienie 5 ale czy koniecznie mk2? jezeli masz pewna swoja to moze warto dokupic jakas dobrze utrzymana druga 5 mk1 (przy obecnych cenach)? Ja wielkiej roznicy nie widze wiec z ekonomicznego punktu widzenia to mogloby byc najlepsze rozwiazanie
imo 28/24 (ze wskazaniem na 24) + 50 + 85 + 2xFF to zestaw idealny - resztę sobie dopowiedz sam ;)
Ja bym się bał awarii , co będzie jak korpus zawiedzie ? Pomyślałeś o tym?
czyli na waszym zdaniem sprzedać 28 1,8 i 50tkę 1,4 i kupić 35 1,4 i drugą piątkę jedynkę ? hmm... Kurczę tylko kusi mnie te wyższe iso używalne hehe
takpoprostu, ja mam to co w stopce. jedyne czego mi brakuje czasem to jakiś 14-20mm, ale to z czasem. W cale nie uważam, żeby 28 czy 50/1.4 źle spisywały sie w tym temacie z FF. Zarówno z jednym jak i drugim body jest bardzo ładnie. Crop pozostaje historią, ale nie zarzekam się, że nie kupię kiedyś. Aha.. obie puszki mam kupione jako używki - nie ma obaw jeśli kupujesz z pewnego źródła, poza tym, psuje sie i nowe, gdzie plus pozostaje taki, że za naprawę nie płacisz, ale to już inna kwestia.