Nie wiem jakie jest wysokie iso z Ds2, ale zgadzam się z siudymem - po zmniejszeniu zdjęcia do 800pikseli, to zdjęcie zrobione słoikiem po ogórkach będzie również wyglądało przyzwoicie.
Wersja do druku
Nie wiem jakie jest wysokie iso z Ds2, ale zgadzam się z siudymem - po zmniejszeniu zdjęcia do 800pikseli, to zdjęcie zrobione słoikiem po ogórkach będzie również wyglądało przyzwoicie.
Uwielbiam forumowych malkontentów:) W bawienie się w cropy nie mam czasu, sprawa jest prosta, używam 3200 i w Dsie i w 5D, na odbitkach szum jest prawie niewidoczny, na zdjęciach oglądanych na komputerze również, oczywiście sprzętowi onaniści oglądający 100% powiększenie szum znajdą, pytanie tylko co z tego. Moje portfolio jest ogólnie dostępne, można obejrzeć i wyciągnąć wnioski. Czy bardziej wiarygodna jest anonimowa opinia kogoś kogo zdjęcia są nie znane i doświadczenie niewiadome czy kogoś podpisującego się imieniem i nazwiskiem, kogo prace są szeroko dostępne zadecydujcie sami. Canon nie płaci mi za reklamę więc czy was przekonam czy nie jest mi bosko obojętne.
Nie jestem malkontentem, bo szumy są jedną z ostatnich kwestii którą bym się przejmował.
Ale skoro już pokazujesz jakiś "dowód" na forum, to warto by miał on trochę sensu.
Dużo bardziej jest dla mnie wiarygodna Twoja opinia wyrażona w poście #132.
Nie mam zamiaru się tu z nikim boksować na portfolia, ale jako anonimowy łoś z internetu i posiadacz zarówno Ds'a i MkII dalej się będę upierał, że ten pierwszy szumi o wiele mocniej na wysokich ISO. I jeżeli ktoś nie potrzebuje pancernej obudowy i dobrego AFservo to moim zdaniem powinien brać 5d.
5DII na 3200 szumi tak, jak większość puszek na ISO 800, czasami zdaje mi się że 500D ma gorsze ISO 400 od 3200 piątki. Z kolei 5DII potrafi bardzo ładnie pokazać banding, jeśli musimy wyciągać z cieni, nawet przy ISO100.
Na celność autofokusa nie narzekam, kwestia obycia ze szkłami, pliki generuje toto wspaniałe (mało drukuję, ale jak już to duże formaty, 100x70 przy ISO 400-800, nie mówiąc o mniejszych, wyglądają już godnie), jedynie podczas szybszych akcji mnie irytuje powolność tego aparatu i myślę, że to jest jedyna wada tego aparatu.
PS, jeśli na 5D mamy grip i komplecik baterii, to bije toto na głowę 1DSII jeśli chodzi o czas pracy na baterii.
co do rawów to znalazłem aukcje na allegro i sprzedający udostępnia 2 rawy z tejże puszki
Aukcja
http://allegro.pl/canon-eos-1ds-mark...456384923.html
Rawy
http://www.filesonic.com/file/819774...folder_(2).rar
Żeby nie było ja tego nie sprzedaje ani nikt z moich znajomych.
Jedno zrobione z czasem 1/2500 drugie z 1/8000. Na obydwu f5.0. Warunki wymagające bezwzględnego użycia ISO1600 :)
hehe no przecież było strasznie ciemno. Ale jakieś rawki są. Nie marudzić.