jezu :) biorąc pod uwagę mój stan zadowolenie myślę ,że będzie mi to wybaczone :)
Wersja do druku
Zupełnie jakbym zobaczył swoje odbicie ~dwa miesiące temu. Zycze udanych zdjęć :)
Jeśli pozwolicie, mam dość ważne dla mnie pytanie jeszcze odnośnie sterowania lampami zewnętrznymi - czy za pomocą systemu sterowania w 7D można wyzwolić 430 ex II pracującą w trybie slave?
Super, dziękuję za info. W takim razie chyba właśnie wybrałem następce swojego 30D ;)
Jak wygląda sytuacja dynamiki tonalnej? Optyczne słabo oceniają 7D pod tym względem, ale to tylko testy. Jaka jest praktyczna różnica między 7D a 50D pod tym względem?
Gdyby nie ta wpadka, byłbym w 100% zdecydowany na 7D...
dziwie się że nikt nie wspomniał np. o wizjerze w 7D ;) a może coś przeoczyłem? Ja chcę się uczyć video i dlatego wybrałem niedawno 7D a miałem ten sam problem...
Ani 7D, ani 50D pod tym względem nie będzie dobrym wyborem. Kup starą 5-tkę.
Hmm do portertu to FF a nie 7D, dla mnie siódemka jest puszką kompletną ale akurat najsłabszy w portretach bo mimo wypasionych funcji ma ograniczenia kropa co nie znaczy że się nie nada. Optyczni to psioczyli na mRaw że nie podniusł dynamiki tonalnej jak w przypadku 50D...sam ją mam ale tylko z braku kasy...jak bym ją miał to biorę 7D z zamkniętymi oczami ale ja akurat portety od święta robie :)... podsumowując każdy FF będzie lepszy + Fuji S5 pro do tych zadań.
Coś pokręciłeś:
Za Optyczne.pl o mRAW:
"Nasze oczekiwania pod tym względem sprawdziły się. Minimalny poziom szumu do ISO 800–1600 sprawił, że do tych wartości dynamika osiągnęła maksymalny poziom całkowitego zakresu tonalnego wynoszącego 8 EV. Od ISO 800 obserwujemy jej spadek, ale nawet na czułości ISO 6400 osiągany jest poziom bliski 4.5 EV, a na ISO 12800 wynosi około 4 EV."
I o JPEG jeszcze:
"Na plikach JPEG całkowity zakres tonalny jest równy około 5.7 EV lub nawet trochę mniej. To bardzo słaby wynik, który odstrasza od korzystania z zapisu JPEG i zachęca by jednak liczyć na RAW-y."
I to jest akurat prawda, JPG w 7D to istna tragedia (ginie sporo szczegółów). Co jest bardzo dziwne, bo większość reporterów robi właśnie w tym formacie. Zdjęcia z JPG często wyglądają na nieostre, kolory są okropne.
Portrety z 7D można zobaczyć u mnie: http://karolczyk.info/category/artystyczne/