gietrzy: masz jeszcze dostęp do EF-s 10-22? Sprawdziłbyś przy okazji... :)
Wersja do druku
gietrzy: masz jeszcze dostęp do EF-s 10-22? Sprawdziłbyś przy okazji... :)
Widziałem sampla 50mm f5.0 i podejrzewam, że to jest już max.
Ciekaw jestem ile będziemy musieli czekać na jakiś miarodajny test tego szkiełka...
bez roznicy ile, wazne kiedy bedzie za 1500
Obawiam się, że na taką cenę w czasach bytności tego szkła na rynku pierwotnym jednak się nie doczekamy. Patrząc na fotki z tego obiektywu zamieszczone na różnych forach można mniemać, że to dużo lepsza konstrukcja niż 17-85, a na której spadku ceny niektórzy opierają swoje hurra-optymistyczne teorie na temat spadku ceny szkła z biegiem czasu. Zapowiada się naprawdę przyzwoite szkiełko, któremu bliżej do 17-55, niż do wspomnianego wcześniej 17-85. Dotychczas najniższą ceną jaką udało się znaleźć jest 2490 + przesyłka.
Ja również jestem tego zdania. Naprawdę z niewiadomych przyczyn szkło jest z miejsca klasyfikowane na poziomie 17-85 ( dlatego że ma 85 na końcu ??:) ). Cena moim zdaniem będzie taka jak w zapowiedziach. Zarówno na naszym jak i na innych forach jest duże zainteresowanie tym szkłem a co za tym idzie Canon nie powinien narzekać na jego sprzedaż. Dobra jakość zdjęć również podsyca emocje - dla mnie to odpowiednik 24-105 4,0L na cropie. Okazyjne ceny mogą się pojawić jak komuś się to szkiełko znudzi albo stwierdzi, że nie może żyć bez 2,8 i będzie chciał sprzedać. No chyba że po pierwszych testach okaże się, że obiektyw ma jakiś ukryty feler który faktycznie obniża jego atrakcyjność optyczną - ale chyba nikt nie jest zainteresowany taką opcją ;)