Odp: Filmy kolorowe i ich skany...
Nie no spoko :) Tylko co do wyciagania to nie jest tak do konca, bo to nie jest wyciaganie expozycja, tylko poprawnosc "odwrocenia". ;) Czyste skany negatywu zawsze sa mocno blade jesli nie maja korekt, nawet trafione w punkt jak te zdjecia (bez znaczenia czy sie ustawialo punkty cz/b). Bo moze sie wydawac, ze sample byly przeswietlone, a nie sa. Np. Slajdy/Pozytywy inna bajka.
Macie może doświadczenie z wszelkiej maści musztardowymi obiektywami ?
Podpinam takiego takumara 50 1.4 pod ae-1 i ciągle zastanawiam się na ile te kolory po zeskanowaniu to: a) rodzaj filmu, b) sposób skanowania c) zafarb gratis od obiektywu.
Zrób slajd. Dużo Ci to wyjaśni :D
Mialem T50/1.4 SMC i faktycznie ociepla. Nie da sie tego ukryc. Cyfra sie ochlodzilo fote i po klopocie. Slajdy beda cieple.
Dzisiaj mi sie nudzilo, grzebalem po starych negatywach i wygrzebalem jeden - Fuji Pro 160NS-120 (jedyny jaki zrobilem). Totalnie spaprany jednym wadliwym psixem (ponakladane, niepodomykany shutter i takie tam).
Zeskanowalem ponownie jedna z klatek (nigdy nie skanowana) - wczesniej wieszalem psy na tym negatywie. Efekt ciekawy, musze kupic jeszcze ten film pobawic sie.
Po zeskanowaniu przecież można łatwo skorygować kolory. Krzywe w PS dają pełną kontrolę.
Siudym, wyszły Ci pierścienie Newtona na tym skanie.
Tak wiem, ale to tylko testowo klatka :) Wpadl mi ostatnio 160S rolka 220, moze cos ciekawego na nia wymysle.
Provia 100F:
Slajdy fajna sprawa, zwlaszcza, ze mialem okazje z kolega je wywolywac w piwnicy :)
Cytat:
Zamieszczone przez
siudym
Slajdy fajna sprawa, zwlaszcza, ze mialem okazje z kolega je wywolywac w piwnicy :)
Ostatnio zaczynam też powoli dojrzewać, by spróbować DIY wywoływania slajdów. Czy mógłbyś*się*podzielić (sprawdzonym) źródłem wiedzy na ten temat? Cośtam czytałem, ale zawsze takie uwagi byłyby cenne. Dzięki!
Cytat:
Zamieszczone przez
szuwary
Ostatnio zaczynam też powoli dojrzewać, by spróbować DIY wywoływania slajdów. Czy mógłbyś*się*podzielić (sprawdzonym) źródłem wiedzy na ten temat? Cośtam czytałem, ale zawsze takie uwagi byłyby cenne. Dzięki!
Tu nie ma jakichś wielkich filozofii. odpowiednie kąpiele i odpowiednia temperatura Developing E-6 Film - YouTube